Elevii de la mai multe scoli din Bucuresti vor informati privind problematica drogurilor

Elevi din mai multe unitati de invatamant din Bucuresti vor fi informati privind riscurile consumului de droguri, iar parintii - referitor la simptomatologia manifestata la un consumator de substante interzise, printr-un program ce se va derula din octombrie anul acesta pana in iunie 2020.

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO) si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar Bucuresti au semnat luni un acord de parteneriat.

"CIADO Romania este unul dintre cei mai vechi parteneri ai ISMB, primul acord cu CIADO a fost semnat inca din anul 2007. Timp de 12 ani am fost parteneri, dar dorim in acest an sa dam o amploare si mai mare programelor pe care le implementam. (...) Fiecare unitate de invatamant din Bucuresti va avea un delegat care va monitoriza modul de implementare a programului la nivelul scolilor", a spus inspectorul scolar general, Ioana Mihaela Neacsu, cu prilejul semnarii acordului, scrie Agerpres.

Ea a mentionat ca programul va cuprinde mai multe componente: No drugs revolution, ''Tinerii si propriile lor valori'' si elaborarea unui indrumar privind prevenirea consumului de droguri, care va fi destinat profesorilor diriginti.

"E foarte important sa invatam parintii sa identifice simptomatologia consumului de droguri la adolescent. (...) Vom pune la dispozitia tuturor parintilor si a profesorilor materiale realizate in cadrul acestui proiect de specialisti in domeniu. (...) Vom elabora un indrumar metodologic pe care-l vom pune la dispozitia tuturor profesorilor diriginti din Bucuresti, instructajul, discutiile cu elevii se vor face in ora de dirigentie", a explicat Neacsu.

Citeste si:
DIICOT, păcălit de un suspect de trafic de cannabis
DIICOT cere în instanță...

Potrivit acesteia, componenta "Arta contra drog" a programului se va derula in teatre, unde vor fi invitati elevi si parinti carora li se va face o informare pe tematica drogurilor, iar ulterior vor viziona un spectacol.

"Nu toate clasele din toate scolile vor fi implicate in toate cele trei componente ale programului, (...) dar, elaborand aceste materiale, le vom pune la dispozitia tuturor profesorilor diriginti", a subliniat Neacsu.

Ea a dat asigurari ca proiectul va continua si dupa anul 2020.

Conform ISMB si CIADO, sesiunile de informare ''Tinerii si propriile lor valori'' vor avea loc in 72 de unitati de invatamant.

Citeste si:
Peste 3.000 de școli din România au activat scenariul roșu
În peste 3.000 de școli din...

"Cei 650.000 de consumatori ocazionali din Romania, deci discutam despre consumatorii cu drogurile recreationale, imi pot influenta masiv nonconsumatorii si grupurile vulnerabile deocamdata nonconsumatoare", a spus directorul executiv al CIADO, Gigel Lazar.

El a declarat ca Strategia nationala antidrog e "depasita". "Ea nu a luat in calcul evolutia tanarului ca si profil psihologic. Daca ne uitam pe strategie, e aceeasi ca si cea din 2005 cea care a fost elaborata in 2013. (...) Strategiile in general trebuie adaptate printr-un plan de actiune la fiecare 3 ani, ceea ce nu s-a intamplat. Cand spui ca trebuie sa aloci bugetul, de exemplu, pentru aplicarea strategiei, dar nimeni nu l-a alocat, deci, un exemplu, din 100% autoritati, administratii publice centrale si locale daca sunt doua in Romania (...) care sa-si prevada sumele (...) de 11 ani in Romania nu s-au prevazut sumele in aplicarea strategiei", a afirmat Lazar.

Intrebat care a fost cea mai mica varsta intalnita in ceea ce priveste drogurile, el a raspuns: ''Daca discutam despre consumatori, discutam deja de consumatori la varsta de 10 ani, daca discutam despre dealeri, deja discutam de 14 ani, lucrurile au o evolutie fabuloasa, provin din familii care au consumatori si provin din familii care sunt dealeri''.

Parintii trebuie sa fie cu ochii pe copii

Academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici a declarat ca in problema drogurilor statul singur nu poate face nimic.

Citeste si:
Cumpărături de vară 2020: dezinfectanți, alcool și mâncare...
Pe timp de vară românii au...

In opinia sa, parintii trebuie sa stie sa detecteze atunci cand copilul incepe sa consume droguri.

Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar Bucuresti, Eugen Ilea, a tras un semnal de alarma privind varsta de la care copiii incep sa consume droguri, el afirmand ca aceasta reprezinta o problema foarte grava, mai ales ca parintii nu au informatiile necesare pentru a putea preveni consumul.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri