Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, infiintarea Sistemului Informatic National pentru Adoptie (SINA). Proiectul vine in sprijinul celor care vor sa adopte copii si are ca obiectiv general realizarea unui sistem informatic care sa continue procesul de simplificare administrativa si de debirocratizare in domeniul protectiei copilului si adoptiei, precum si sa faciliteze comunicarea persoanelor interesate cu toate institutiile cu atributii in domeniu.

Concret, sistemul informatic va asigura, in timp real, accesul potentialilor adoptatori la informatii actualizate cu privire la reglementarile, procedurile, standardele si etapele necesare pentru adoptia unui copil si va oferi posibilitatea comunicarii online cu institutiile din domeniul protectiei copilului si adoptiei, prin descarcarea si incarcarea de formulare si un serviciu de suport tip helpdesk, sistemul fiind astfel adus la nivelul 4 de sofisticare, din 5 cate exista la nivel european.

SINA va permite constituirea unui dosar electronic al copilului, care va cuprinde informatii referitoare la toate etapele parcurse de acesta in procesul de adoptie, inclusiv cele premergatoare acesteia, de prevenire si protectie speciala, precum si monitorizarea post-adoptie.

Totodata se va crea un cadru de interoperabilitate cu alte institutii implicate in domeniul adoptiei si in activitatile premergatoare acesteia, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei.

“Prin Strategia Nationala privind Agenda Digitala pentru Romania 2020, adoptia, activitate aflata in coordonarea ANPDCA, se regaseste printre evenimentele de viata pe care Romania si-a asumat ca le va aduce la nivelul 4 de sofisticare. De altfel si Programul de Guvernare 2017-2020 contine prevederi exprese cu privire la drepturile copilului, referindu-se la acestea ca si Investitie in copii, investitie in viitor”, a transmis ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.

Citeste si:
Guvernul condus de Maia Sandu a picat
Republica Moldova: Guvernul...

Durata de implementare a proiectului este de 36 luni, iar valoarea totala este de 45,97 milioane de lei. Finantarea se realizeaza din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii si Justitiei Sociale si Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Iohannis: Nu poate exista nicio dezbatere cu Viorica Dancila