O noua campanie "Doneaza sange! Fii erou!" se va desfasura in perioada 4 - 8 noiembrie, la Palatul Facultatii de Medicina din cadrul UMF "Carol Davila" si la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti.

Campania este organizata de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", prin Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti, se arata intr-un comunicat de presa citat de Agerpres.

Ultimele statistici privind procentul donatorilor de sange la nivel national (1,7% din populatia Romaniei, comparativ cu circa 70% in Austria sau circa 55% in Franta) reprezinta un semnal de alarma cu privire la nevoia pregnanta si permanenta de sange si de preparate sanguine.

Donatorii trebuie sa se prezinte la una din cele doua sectii de donare disponibile - Facultatea de Medicina sau Centrul de Transfuzie Sanguina - iar in urma unui control de rutina realizat de specialisti in hematologie cei care indeplinesc conditiile esentiale de admisibilitate vor incepe procesul de recoltare.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca donatorii de sange

Donatorii trebuie sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania sau cetateni ai UE cu resedinta in Romania, sa aiba intre 18 si 60 ani, greutatea cuprinsa intre 50 si 100 kg - femeile si 60 - 120 kg barbatii, tensiunea arteriala sistolica sa fie intre 10 si 18 mmH, sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele luni, femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie (un an si jumatate dupa nastere) sau in perioada menstruala (plus - minus 5 zile), donatorii nu trebuie sa fi consumat bauturi alcoolice cu cel putin 72 de ore inaintea donarii.

Totodata, donatorii trebuie sa nu fi avut afectiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinta patologica la sangerare, afectiuni ale tractului gastrointestinal, afectiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice si endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice si imunologice, alergii, interventii chirurgicale, boli profesionale, infectioase si parazitare, afectiuni maligne si encefalopatie spongiforma transmisibila.

Editia precedenta a campaniei a adunat 1.168 de participanti in cele doua centre disponibile, cumuland un total de 525,6 litri recoltati care au dus la salvarea a 3.504 vieti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri