Guvernul Dancila a adoptat in sedinta de luni studiul de fundamentare pentru construirea, in parteneriat public-privat, a primei banci de sange, plasma umana si celule stem din Romania. Durata estimata de realizare si operare a proiectului este de 35 de ani, iar valoarea totala a investitiei – 854 milioane lei, fara TVA.

Anuntul a fost facut la inceputul sedintei de premierul demis Viorica Dancila, care a prezentat proiectul drept un prim pas extrem de important, ce spera ca va fi continuat de guvernul care ii urmeaza chiar azi.

Prima banca de sange, plasma umana si celule stem din Romania va fi construita in parteneriat public-privat. Studiul de fundamentare pentru construirea, in parteneriat public-privat, a primei banci de sange, plasma umana si celule stem din Romania, a fost adoptat in sedinta de Guvern de luni. In baza acestui studiu de fundamentare, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza va atribui contractul de parteneriat public-privat, scrie Hotnews.

Partener public urmeaza sa fie Ministerul Sanatatii, prin Compania Nationala Unifarm SA, unul din principalii distribuitori de produse farmaceutice si parafarmaceutice din Romania.

Durata estimata de realizare si operare a proiectului este de 35 de ani, iar valoarea totala a investitiei – 854 milioane lei, fara TVA.

Citeste si:
Progrese remarcabile pentru un copil roman tratat cu celule stem
Studiu de caz: Cum pot celule...

Banca nationala de sange, plasma umana si celule stem va fi alcatuita din fabrica de procesare a plasmei umane care reprezinta 70% din valoarea totala a investitiei, respectiv 594 milioane lei, fara TVA, adica contravaloarea lucrarilor de constructii si a echipamentelor si dotarilor, laboratorul si depozitul central al bancii, care reprezinta 12% din valoarea totala a investitiei, respectiv 106 milioane lei, fara TVA, contravaloarea lucrarilor de constructii si a echipamentelor si dotarilor, si centrele de transfuzii, cele de colectare plasma si centrele de colectare celule stem si maduva osoasa a caror modernizare necesita investitii reprezentand 7% din valoarea totala a investitiei, adica 63 milioane lei, fara TVA. Totodata, in cadrul proiectului se are in vedere si transferul de tehnologie – licente de productie, patente, atestate si certificari – care reprezinta 11% din valoarea totala a investitiei, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Partenerul privat ar urma sa suporte costurile proiectului, mai exact costurile aferente lucrarilor de constructie si dotarii cu echipamente, dar si costurile aferente activitatii de operare si intretinere curenta.

Infiintarea unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem, care va colecta si prelucra plasma de la donatorii romani, va asigura cantitatile necesare de derivate din plasma si va garanta accesul pacientilor romani la terapiile potrivite. Totodata, se va obtine o reducere semnificativa a costurilor suportate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru decontarea unor tratamente, care in prezent sunt efectuate in strainatate.

Prin infiintarea unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem se vor moderniza 10 centre teritoriale de transfuzii sanguine, pentru a creste capacitatea de colectare. Astfel, ar urma sa se asigure cantitatile necesare de sange si, mai ales, sa se realizeze o mai eficienta utilizare a sangelui prin implementarea sistemului modern de management al sangelui.

Citeste si:
REPORTAJ: Cum arata cea mai mare banca de celule stem din Europa
FOTO Cum arata si cum sunt...

Sursa foto: Shutterstock / Elena Pavlovich

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Autostrazile Targu Neamt-Iasi si Comarnic-Brasov, reluate de la zero