Nu exista nicio neregularitate in privinta omologarii tramvaielor produse de Durmazlar Makine, aceasta fiind facuta de catre un organism notificat conform directivelor europene, a aratat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Precizarile au fost facute dupa ce in presa centrala au fost publicate informatii conform carora in cadrul licitatiei deschide de catre Primaria Capitalei pentru achizitia a 100 de tramvaie, Astra Arad ar fi prezentat certificatul de omologare tehnica emis de Autoritatea Feroviara Romana, in timp ce Durmazlar Makine nu a inaintat un astfel de certificat, ci o adresa emisa de firma italiana de audit Rina Services Spa, conform Agerpres.ro.

"Cu privire la acuzatiile concrete aduse, afirmam cu tarie ca nu exista nicio neregularitate in privinta omologarii, aceasta fiind facuta de catre un organism notificat conform directivelor europene. Acest aspect poate fi verificat in lista publicata pe site-ul Comisiei Europene, Rina Services Spa fiind un organism notificat conform directivelor europene, echivalentul Autoritatii Feroviare Romane. In legatura cu pretinsele neregularitati invocate privind buletinele de incercare, avizul final ANAP a fost unul favorabil, in conformitate cu jurisprudenta europeana, legislatia achizitiilor si cu Directiva 24/2014 (articolul 44)", a scris edilul general pe Facebook.

Firea a mai aratat ca respinge acuzatiile unor politicieni si ale unor jurnalisti in legatura cu licitatia privind cele 100 de tramvaie, dar si ca ii va actiona in judecata pentru raspandirea "unor informatii false, incomplete sau incorecte", care aduc prejudicii de imagine Primariei Capitalei, inclusiv la nivel european, "punand presiune pe functionarii publici ale caror date sunt raspandite catre publicul larg, cu incalcarea dispozitiilor legale" din domeniul GDPR.

Primarul a mai precizat ca achizitia celor 100 de tramvaie face parte dintr-un proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile, motiv pentru care toata documentatia "a fost si va fi verificata, in toate etapele sale relevante, de organe competente" de la nivel national (Organismul Intermediar, Autoritatea de Management, Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi) si european (Curtea de Conturi Europeana).

"Subliniem faptul ca aceasta procedura a fost extrem de transparenta si supusa tuturor rigorilor legale impuse de legislatia in domeniu, atat in faza de elaborare a documentatiei, cat si in faza de derulare a procedurii", a mentionat Firea.

Ea a reamintit ca Primaria Municipiului Bucuresti a publicat in SICAP, pe data de 11 decembrie 2018, anuntul pentru achizitia celor 100 de tramvaie, valoarea estimata a contractului fiind de aproximativ 183 de milioane de euro, fonduri europene prin POR, iar procedura a fost competitiva si deschisa tuturor operatorilor economici, atat la nivel national, cat si international.

Totodata, aceasta a mentionat ca procedura de achizitie publica a tramvaielor "nu este considerata finalizata, conform legislatiei achizitiilor publice, decat la semnarea contractului si constituirea garantiei de buna executie".

Primarul a reprosat si faptul ca "s-au folosit in presa documente obtinute intr-un mod ocult", din cadrul unei proceduri in curs, si a mentionat ca divulgarea informatiilor care au legatura cu o procedura in desfasurare sau publicarea unor documente care fac parte din dosarul de achizitie publica "reprezinta o ingerinta in procesul legal de achizitie", precum si in procedurile administrative jurisdictionale sau judiciare.

"Conform legislatiei privind achizitiile publice, aceste informatii pot fi puse exclusiv la dispozitia oricarui ofertant care contesta procedura de licitatie, doar in conditiile si in limitele legii, pentru a-si putea fundamenta eventuale aparari. (...) De asemenea, publicarea numelor si a semnaturilor membrilor comisiei, in incercarea de a pune presiune pe acestia, este o incalcare flagranta a Legii 190/2018 privind punerea in aplicare a Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27.04.2016 privind protectia persoanelor fizice, (...) intrucat persoanele din comisie nu si-au dat acordul, nu sunt persoane publice si activitatea acestora in comisia de evaluare nu reprezinta o fapta cu caracter public", a sustinut ea.

Sursa foto: Agerpres.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri