Cu ocazia publicarii de catre OCDE, marti, a clasamentului PISA 2018, jurnalistii de la AFP au dezvaluit topul primelor 10 tari din lume in ceea ce priveste competentele dobandite in trei sectiuni de elevii lor in varsta de 15 ani inscrisi in sistemele nationale de educatie: "lectura", "cultura stiintifica" si "matematica".

Lectura

Aceasta sectiune a reprezentat "dominanta" editiei din 2018 a clasamentului. Pentru a reusi la testele scolare, elevii trebuie sa demonstreze ca sunt capabili "sa inteleaga si sa utilizeze texte scrise, dar si sa se gandeasca la cuvintele lor si sa isi imagineze".

Topul 10 arata astfel: 1) Teritorii din China (inclusiv Beijing si Shanghai), 2) Singapore, 3) Macao, 4) Hong Kong, 5) Estonia, 6) Canada, 7) Finlanda, 8) Irlanda, 9) Coreea de Sud, 10) Polonia.

Stiinte

Citeste si:
Specialist strain: cum faci matematica usor de inteles
Expert international in...

Aceasta sectiune a inclus cunostinte de fizica, stiinte despre viata, Terra si Univers, dar si notiuni de abordare si explicatii stiintifice.

Top 10: 1) Teritorii din China (inclusiv Beijing si Shanghai), 2) Singapore, 3), Macao, 4) Estonia, 5) Japonia, 6) Finlanda, 7) Coreea de Sud, 8) Canada, 9) Hong Kong, 10) Taiwan.

Matematica

Potrivit AFP, in aceasta sectiune a fost vorba despre "a formula, folosi si interpreta matematica in diverse contexte".

Citeste si:
Un profesor de matematica a ajuns miliardar doar din meditatii
Cresterea cererii pentru...

Top 10: 1) Teritorii din China (inclusiv Beijing si Shanghai), 2) Singapore, 3) Macao, 4) Hong Kong, 5) Taiwan, 6) Japonia, 7) Coreea de Sud, 8) Estonia, 9) Olanda, 10) Polonia.

O diferenta de cateva puncte este considerata nesemnificativa din cauza marjelor de eroare din orice ancheta realizata pe baza unor esantioane de populatii.

Sursa foto: Joyseulay / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Codasi la citit: educatia sau lipsa banilor ne impiedica?