Cu ocazia publicarii de catre OCDE, marti, a clasamentului PISA 2018, jurnalistii de la AFP au dezvaluit topul primelor 10 tari din lume in ceea ce priveste competentele dobandite in trei sectiuni de elevii lor in varsta de 15 ani inscrisi in sistemele nationale de educatie: "lectura", "cultura stiintifica" si "matematica".

Lectura

Aceasta sectiune a reprezentat "dominanta" editiei din 2018 a clasamentului. Pentru a reusi la testele scolare, elevii trebuie sa demonstreze ca sunt capabili "sa inteleaga si sa utilizeze texte scrise, dar si sa se gandeasca la cuvintele lor si sa isi imagineze".

Topul 10 arata astfel: 1) Teritorii din China (inclusiv Beijing si Shanghai), 2) Singapore, 3) Macao, 4) Hong Kong, 5) Estonia, 6) Canada, 7) Finlanda, 8) Irlanda, 9) Coreea de Sud, 10) Polonia.

Stiinte

Aceasta sectiune a inclus cunostinte de fizica, stiinte despre viata, Terra si Univers, dar si notiuni de abordare si explicatii stiintifice.

Top 10: 1) Teritorii din China (inclusiv Beijing si Shanghai), 2) Singapore, 3), Macao, 4) Estonia, 5) Japonia, 6) Finlanda, 7) Coreea de Sud, 8) Canada, 9) Hong Kong, 10) Taiwan.

Matematica

Potrivit AFP, in aceasta sectiune a fost vorba despre "a formula, folosi si interpreta matematica in diverse contexte".

Top 10: 1) Teritorii din China (inclusiv Beijing si Shanghai), 2) Singapore, 3) Macao, 4) Hong Kong, 5) Taiwan, 6) Japonia, 7) Coreea de Sud, 8) Estonia, 9) Olanda, 10) Polonia.

O diferenta de cateva puncte este considerata nesemnificativa din cauza marjelor de eroare din orice ancheta realizata pe baza unor esantioane de populatii.

Sursa foto: Joyseulay / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri