Clasamentul PISA: care sunt tarile cu cei mai buni elevi la "lectura", "stiinte" si "matematica"

Cu ocazia publicarii de catre OCDE, marti, a clasamentului PISA 2018, jurnalistii de la AFP au dezvaluit topul primelor 10 tari din lume in ceea ce priveste competentele dobandite in trei sectiuni de elevii lor in varsta de 15 ani inscrisi in sistemele nationale de educatie: "lectura", "cultura stiintifica" si "matematica".

Lectura

Aceasta sectiune a reprezentat "dominanta" editiei din 2018 a clasamentului. Pentru a reusi la testele scolare, elevii trebuie sa demonstreze ca sunt capabili "sa inteleaga si sa utilizeze texte scrise, dar si sa se gandeasca la cuvintele lor si sa isi imagineze".

Topul 10 arata astfel: 1) Teritorii din China (inclusiv Beijing si Shanghai), 2) Singapore, 3) Macao, 4) Hong Kong, 5) Estonia, 6) Canada, 7) Finlanda, 8) Irlanda, 9) Coreea de Sud, 10) Polonia.

Stiinte

Citeste si:
PISA 2018: Analfabetismul functional in Romania a ajuns la 44%
Rezultate PISA 2018:...

Aceasta sectiune a inclus cunostinte de fizica, stiinte despre viata, Terra si Univers, dar si notiuni de abordare si explicatii stiintifice.

Top 10: 1) Teritorii din China (inclusiv Beijing si Shanghai), 2) Singapore, 3), Macao, 4) Estonia, 5) Japonia, 6) Finlanda, 7) Coreea de Sud, 8) Canada, 9) Hong Kong, 10) Taiwan.

Matematica

Potrivit AFP, in aceasta sectiune a fost vorba despre "a formula, folosi si interpreta matematica in diverse contexte".

Citeste si:
Cum să îţi creezi o rutină a lecturii
Cum să îţi creezi o rutină a...

Top 10: 1) Teritorii din China (inclusiv Beijing si Shanghai), 2) Singapore, 3) Macao, 4) Hong Kong, 5) Taiwan, 6) Japonia, 7) Coreea de Sud, 8) Estonia, 9) Olanda, 10) Polonia.

O diferenta de cateva puncte este considerata nesemnificativa din cauza marjelor de eroare din orice ancheta realizata pe baza unor esantioane de populatii.

Sursa foto: Joyseulay / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri