Daca va continua in ritmul actual, inlocuirea conductelor invechite ale retelei de termoficare va dura o suta de ani, a declarat sambata deputatul de Bucuresti Nicusor Dan, care a pledat pentru o reparare mult mai rapida a sistemului de distributie.

UPDATE: Deputatul independent Nicusor Dan a fost desemnat candidatul USR Bucuresti pentru Primaria Capitalei, a declarat presedintele interimar al organizatiei, Dumitru Dobrev.

"Daca vor continua in ritmul in care au lucrat in ultimii trei ani, ar dura o suta de ani, pentru ca - grosier vorbind - sunt 1.000 de kilometri de retea si ei au schimbat 30 in trei ani. Regula de trei simpla spune ca ar dura 100 de ani. In primul rand, trebuie sa plecam de la singura ipoteza posibila, aceea a sistemului de incalzire centralizata, pentru ca altfel - daca e sa trecem pe centrale individuale - in primul rand, devenim si mai poluati decat suntem ca oras. In al doilea rand, nu se poate face asta in mod concret mai devreme de zece ani. Trebuie sa existe un sistem centralizat", a afirmat el, in cadrul unei conferinte de presa.

Nicusor Dan a mai spus ca, in ce priveste alimentarea zonei de nord a Capitalei, trebuie analizat daca este mai profitabila pastrarea retelei actuale sau stimularea deschiderii unor noi centre de productie.

"Trebuie, in special in zonele de sud si vest, sa pastram sistemul actual, in sensul in care Municipalitatea sa preia agentul termic de la ELCEN. Fie, intr-un viitor putin mai indepartat, sa preia activele de la ELCEN, bineinteles, platind pentru ele. Acum nu are banii. Asta inseamna repararea mult mai rapida a sistemului de distributie. In ce priveste zonele de nord, pana la care reteaua este foarte lunga, trebuie sa ne gandim - iar acesta este un calcul pe care trebuie sa il facem cu toate cifrele pe masa - daca pastram reteaua pana la ele sau stimulam dezvoltarea unor noi centre de productie, care sa fie deschise eventual privatilor, care se misca mult mai repede decat autoritatea si au si bani", a spus el.

Citeste si:
Ministru: PMB ar trebui sa se ocupe de termoficare, nu de panselute
Ministru: Primaria Bucuresti...

Deputatul independent a apreciat ca Bucurestiul se afla "intr-o situatie disperata", in conditiile in care RADET a intrat in faliment, iar STB se afla "in incapacitate de a-si plati datoriile si tocmai si-a pus sediul si o parte din mijloacele de transport ca garantie" pentru aceste datorii.

"Avem un mare risc de incapacitate de plata. Am avertizat inca de la inceputul anului ca incasarile au fost mult prea optimiste fata de ce se putea incasa. Avem cartiere intregi fara apa calda, spitale fara apa calda. Avem aceeasi problema a traficului pe care am avut-o la inceputul acestui an. Avem, in plus, un infringement pe calitatea aerului", a declarat Nicusor Dan.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Nicusor Dan explica relatia cu Uniunea Fortelor Locale