Aproximativ 150 de hectare de spatii verzi sunt in pericol de a fi defrisate in baza planurilor urbanistice zonale din sectoarele 3, 4 si 6, care au fost sau urmeaza sa fie supuse aprobarii Consiliului General al Capitalei, a anuntat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, deputatul Nicusor Dan, alaturi de care s-au aflat reprezentanti ai Asociatiei Salvati Bucurestiul si ai Eco-Civica.

"Aproximativ 150 de hectare de spatii verzi sunt in pericol de a fi defrisate, de a disparea din Bucuresti, in sectoarele 3,4 si 6, in planuri urbanistice zonale care sunt fie deja votate fie urmeaza sa fie votate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Sunt fie zone de parcuri, fie zone de sere, care prin lege ar trebui sa isi pastreze destinatia de spatiu verde", a aratat Nicusor Dan, in cadrul unei declaratii sustinute in fata Parcului Alexandru Ioan Cuza, conform Agerpres.ro.

Deputatul a atras atentia asupra faptului ca desi in timpul campaniei electorale candidatii au promis extinderea spatiilor verzi, la doi ani dupa alegeri exista zeci de hectare de spatii verzi "amenintate prin documentatii pe care chiar autoritatile le emit".

"Suntem in situatia in care o gramada de institutii care au atributii pe protectia spatiilor verzi nu reactioneaza. Suntem in aceeasi situatie in care ne gasim de 10-15 ani, in care cetatenii trebuie sa se lupte cu autoritatea, in loc sa colaboreze pentru ca sa-si pastreze dreptul la o viata civilizata", a spus el.

Referindu-se la proiectul de PUZ al Sectorului 3, care va fi supus luni dezbaterii publice, Nicusor Dan a atras atentia ca potrivit acestuia cele 12 hectare retrocedate din parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR) urmeaza sa devina suprafata construibila.

"Primarul Robert Negoita spune ca nu are ce sa faca si ca trebuie sa le lase construibile. Fals! Ce trebuie sa faca Robert Negoita - ii dau un sfat juridic - este sa vina cu un expert care sa constate ca acest teren are de fapt statut de spatiu verde si sa treaca lucrul acesta in PUZ Sector 3. Asta e tot. Din momentul acela, acest teren va fi stabilizat ca spatiu verde", a precizat deputatul.

El a adaugat ca aceasta nu este singura zona din sectorul 3 care ar putea sa devina construibila, conform noului PUZ.

"In PUZ Sector 3 se propune langa Lacul Pantelimon o intreaga zona construibila, care in Planul Urbanistic General apare ca spatiu verde. Primarul spune ca deja s-a construit pe zona asta si ca a fost obligat sa constate ca e construit. Minciuna! Este pur si simplu parc, pe care el vrea sa il transforme in zona construibila", a precizat Nicusor Dan.

In cadrul PUZ Sector 4, zona Serelor Berceni devine de asemenea spatiu construibil, a precizat deputatul independent.

"Vedem nu mai putin de 50 de hectare de spatiu verde care urmeaza sa dispara. E vorba de zona de sere. E foarte bine. In PUG zona aceasta era definita ca zona industriala. Faptul ca o zona industriala se transforma in zona pentru locuire e foarte bine. E logic sa fie asa, oamenii sa locuiasca aproape de oras, sa nu faca 30 de kilometri pana in satele de langa Bucuresti. Asta e foarte bine, numai ca oamenii care vor locui aici trebuie sa aiba si ei spatii verzi. Legea 24 a spatiilor verzi spune ca acolo unde ai sere trebuie sa le convertesti intr-o functiune de spatiu verde. Deci toata aceasta zona de 50 de hectare in mod ilegal a fost trecuta ca spatiu construibil", a precizat Nicusor Dan.

Deputatul a mai atras atentia asupra faptului ca intre Lacul Vacaresti si Parcul Tineretului exista o zona care in PUG apare drept construibila, insa care ar putea fi rascumparata de catre autoritati. In acest sens, el a reamintit faptul ca in Primaria Generala a rascumparat 5 hectare de spatiu verde din Parcul Verdi cu aproximativ 50 de milioane de euro, chiar daca zona respectiva figura in PUG ca fiind parc.

"Proprietarii acestia, care detin 40 de hectare, ar fi foarte fericiti ca primaria sa-i despagubeasca si in felul acesta, cu 40 de milioane pe 40 de hectare - nu cu 50 de milioane pe 50 de hectare - am putea sa facem o trecere din Parcul Tineretului pana in Lacul Vacaresti - foarte frumoasa pentru oameni si care va permite pastrarea unor culoare de zbor pentru pasari", a spus el.

Pe de alta parte, deputatul a apreciat ca fiind "total nefiresc" faptul ca in Bucuresti sa se realizeze PUZ-uri pe sectoare, pana la intocmirea noului Plan Urbanistic General, avand in vedere ca acest lucru poate genera lipsa unei conceptii unitare la nivelul Capitalei.

El a subliniat si importanta intocmirii Registrului spatiilor verzi urgent, intr-o maniera profesionista, astfel incat toate terenurile de acest tip sa isi pastreze regimul juridic. In acest sens, el a atras atentia asupra faptului ca PUG a fost realizat in anul 2000, fara sa cuprinda o serie de spatii verzi, din cauza vitezei cu care a fost intocmit.

"Din pacate, Registrul spatiilor verzi a fost facut partial prin anul 2010, dar niciodata nu a fost asumat oficial de primarie si avem cateva sute de exemple, precum la metrou Timpuri Noi, unde un proprietar a defrisat intr-o noapte si a construit un bloc, pentru ca spatiul verde nu era trecut in niciun act", a spus el.

La randul sau, Dan Trifu, reprezentant al Fundatiei Eco-Civica, a declarat ca Bucurestiul mai are in prezent doar 1.500 de hectare de spatiu verde si ca 150 de hectare risca sa fie pierdute in cazul in care vor intra in vigoare noile documentatii de urbanism pentru sectoarele 3,4 si 6.

"Am pornit de la 3.500 de hectare de spatiu verde. In prezent in Bucuresti mai avem in jur de 1.500 de hectare de spatiu verde, dintre care jumatate nu sunt declarate ca atare in documentatiile urbanistice. Zonele verzi ale blocurilor nu sunt declarate ca atare. Este pur si simplu o hotie, o smecherie a autoritatilor care marseaza pe acest lucru si in momentul in care vrei sa opresti ceva in instanta te lovesti de faptul ca nu figureaza ca atare in documentatiile urbanistice. (...) 150 de hectare de spatiu verde dispar prin aceste noi documentatii de urbanism. Deci imediat ce aceste documentatii sunt aprobate, 150 de hectare din patrimoniul nostru verde vor disparea", a spus el.

In ce priveste proiectul PUZ Sector 3, Dan Trifu a precizat ca in cazul in care acesta va fi adoptat in forma actuala, va fi atacat in instanta.

"In cazul in care acest PUZ va fi adoptat in aceasta forma, in care pierdem zeci de hectare de spatii verzi - si nu e vorba doar de spatii verzi, mai sunt si alte reglementari care afecteaza cetatenii, gen largirea arterelor peste casele oamenilor sau acordarea de indicatori urbanistici in zone de case pe o trama stradala mica si o infrastructura utilitara insuficienta - normal ca vom ataca PUZ-ul in instanta", a spus reprezentantul Fundatiei Eco-Civica.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri