Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti redeschide aplicatia online pentru 14 cupluri, din cele 1.000 disponibile pe 2019, cuprinse in proiectul „O Sansa pentru Cuplurile Infertile – FIV 2”. Cei interesati se pot inscrie din 22 ianuarie, incepand cu ora 10:00.

Cele 14 locuri au ramas libere ca urmare a renuntarii, retragerii sau respingerii dosarelor aferente numarului de beneficiari alocati pe anul 2019. Aplicatia va ramane deschisa pana la inregistrarea online a primelor 14 solicitari, arata sursa citata. Daca si dupa analizarea acestora se vor constata din nou probleme, aplicatia va fi redeschisa pana la atingerea numarului de 1.000 de beneficiari.

In acest moment, ca urmare a proiectului „O Sansa pentru Cuplurile Infertile – FIV 2”, sunt 65 sarcini in evolutie, de peste 6 saptamani.

Primaria Municipiului Bucuresti a alocat aproximativ 5.800.000 euro pentru 2.000 de cupluri care pot beneficia de fertilizare.

Cu privire la voucherele acordate in 2019 in cadrul proiectului FIV 2, 41% dintre beneficiare au varsta cuprinsa intre 31-35 de ani, 33% au intre 36-40 de ani, 16% au varsta intre 25-30 de ani, iar 10% au intre 41-45 de ani. De asemenea, 72% din beneficiare isi desfasoara activitatea in sectorul privat, iar 22% in sectorul de stat.

Datele fac parte dintr-un chestionar completat de 815 respondente (partenere din cadrul cuplurilor beneficiare) care au ridicat voucherele
pana in data de 16 decembrie 2019, dintr-un total de 880 vouchere comandate si predate.

Pentru efectuarea procedurii de fertilizarea in vitro, fiecare cuplu a beneficiat de un voucher in valoare de 13.800 lei, suma totala, alocata de Primaria Capitalei, fiind de 13.000.000 de lei, adica 2,7 milioane de euro, pana in prezent.

Conditii de participare in cadrul FIV 2

Cuplurile care doresc sa beneficieze de sprijinul acordat prin proiectul „O Sansa pentru Cuplurile Infertile – FIV2” trebuie sa se prezinte la unitatile sanitare publice si private acreditate de catre Agentia Nationala de Transplant pentru fertilizare in vitro, partenere, pentru a primi indicatia de FIV (fertilizare in vitro), pentru care vor plati din bugetul propriu.

Criteriile de eligibilitate pentru includerea in proiectul „O Sansa pentru Cuplurile Infertile – FIV 2” sunt urmatoarele:

  • AMH >1, exceptie facand femeile sub 35 de ani pentru care AMH-ul nu este criteriu de excludere;
  • Cuplu autolog sau cupluri in care partenerul sufera de azoospermie (nu se exclud procedurile cu sperma donata);
  • Indice de masa corporala al partenerei intre 20 – 30;
  • Varsta partenerei intre 20 – 45 de ani.

De asemenea, potrivit regulamentului postat de ASSMB, dupa ce a obtinut indicatia de FIV de la o unitate sanitara partenera, cuplul poate sa se inscrie pe site-ul fiv2.assmb.ro prin introducerea urmatoarelor date:

  • Date de identificare personala pentru ambii parteneri ai cuplului (nume, prenume, CNP, domiciliul, adresa de corespondenta, telefon, adresa de email);
  • Adeverinta eliberata de Casa de Asigurari de Sanatate din care sa rezulte calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate a membrilor cuplului, documente originale, emise cu maxim 60 de zile inaintea depunerii dosarului sau orice alte documente conform legii, care sa probeze calitatea de asigurat;
  • Copii dupa actele de identitate ale membrilor cuplului care sa ateste domiciliul stabil in Bucuresti pentru partenera, indiferent de data cand a fost dobandit acesta sau viza de resedinta in Bucuresti pentru partenera dobandita cu cel putin 6 (sase) luni inainte de data depunerii cererii de aplicare in cadrul proiectului;
  • Certificat fiscal din care sa rezulte ca partenerul din cadrul cuplului nu are datorii la bugetul local. Sprijinul financiar oferit prin proiect se acorda doar daca ambii membri ai cuplului solicitant nu inregistreaza datorii la bugetul local la momentul aplicarii in proiect;
  • Documentul eliberat de unitatea sanitara cu indicatia medicala de FIV

Solicitantul va alege farmacia de la care va achizitiona medicamentele necesare din lista afisata, fiind interzis beneficiarului schimbarea farmaciei pentru care a optat la inscrierea on-line in program. Totodata, solicitantul va bifa unitatea sanitara de la care a primit avizul, din lista afisata in fereastra dedicata.

De asemenea, dupa completarea datelor, se va genera automat numarul de inregistrare in proiect pentru solicitanti. Acestia vor primi pe adresa de email mentionata in aplicatie confirmarea inregistrarii si numarul de inregistrare. Dupa introducerea datelor si a documentelor in aplicatia „Proiect FIV2” si a stabilirii programarii, solicitantul se va prezenta la sediul A.S.S.M.B., Directia Programe-Proiecte din
Blvd. Ion Mihalache, Nr. 11-13, Sector 1, cu documentele incarcate in aplicatie, in original si copie.

Pentru efectuarea procedurii de fertilizarea in vitro, fiecare cuplu a beneficiat de un voucher in valoare de 13.800 lei, suma totala, alocata de Primaria Capitalei, fiind de 13.000.000 de lei, adica 2,7 milioane de euro, pana in prezent.

Solicitarile privind fertilizarea in vitro sunt din ce in ce mai numeroase, iar rata de succes este in crestere, sustine Turkes Ablachim, directorul medical al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti.

"Solicitarile sunt din ce in ce mai numeroase, dar si rata de succes pare sa fie in crestere. (...) Proiectul 'O sansa pentru cuplurile infertile' a debutat in 2018 pentru 1.000 de cupluri bucurestene care indeplinesc criteriile medicale stabilite de echipa de profesionisti de la Spitalul 'Panait Sarbu', Clinica de ginecologie, in care a inceput povestea fertilizarii in vitro. (...) In elaborarea proiectului am incercat sa permitem accesul cat mai larg al acestor cupluri si nu am tinut cont de tipul de servicii medicale incluse in procedurile din fertilizarea in vitro, de apartenenta lor la reteaua de stat sau la cea privata de sanatate. Astfel incat am reusit, in mai putin de sase luni, sa ocupam cele 1.000 de locuri si, in urma solicitarilor deosebit de emotionante ale asociatiilor de pacienti care au atarnat greu in decizia primariei de a continua acest proiect, s-a nascut proiectul tip 2 care acorda sansa de a realiza procedurile FIV pentru 2.000 de cupluri in perioada 2019 - 2020", a precizat medicul, in cadrul dezbaterii "Impreuna pentru o experienta mai buna a cuplului infertil in timpul tratamentului de reproducere asistata", organizata de Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, in cadrul proiectului 'O sansa pentru cuplurile infertile' s-au nascut deja 241 de copii si 148 de sarcini sunt in evolutie dintr-un total de 996 de cupluri.

Medic: In Romania ar fi nevoie de aproximativ 30.000 de proceduri de fertilizare pe an

Presedintele Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, Radu Vladareanu, este de parere ca, desi in ultimii ani a crescut numarul de proceduri de fertilizare in vitro, Subprogramul national de fertilizare este ramas in urma in ceea ce priveste criteriile si finantarea.

Potrivit medicului, in Romania ar fi nevoie de aproximativ 30.000 de proceduri de fertilizare pe an, in prezent neputandu-se acoperi decat 10.000.

"O alta propunere pe care vrem sa o facem este aceea de a creste numarul de proceduri finantate de stat pentru un cuplu. Momentan este una singura. Peste tot in Europa sunt doua-trei", a mai aratat Vladarescu.

Sursa foto: Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič - @specialdaddy on Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri