Medic despre coronavirus: Este nevoie de un plan unitar de interventie la nivel european. A depasit 10 bariere majore

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, de profesie medic, atrage atentia ca virusul din China a depasit deja zece bariere majore si a generat o epidemie fara precedent. ”Masurile de preventie sunt extrem de importante”, spune medicul, care arata ca exista cinci masuri simple, aceleasi ca pentru orice viroza.

De asemenea, medicul Tudor Ciuhodaru spune ca este nevoie de un plan unitar de interventie la nivel european, in situatia in care ”un bolnav infecteaza in medie 2,2 persoane. Contagiozitatea este comparabila cu SARS (3), mai mare ca a gripei sezoniere (1,3) dar net inferioara rujeolei (peste 12)”.

TIMELAPSE: Cum au construit chinezii un spital in 10 zile

”Atentie, nu e de glumit! Trebuie un plan unitar de interventie la nivel european. Noul coronavirus a depasit 10 bariere majore si a generat o epidemie fara precedent. Contagiozitatea este comparabila cu SARS (3) si mai mare ca a gripei sezoniere (1,3) si exista riscul sa genereze mutatii (care sa ii permita sa se raspandeasca mai rapid si sa devina mai periculos). Masurile de preventie sunt extrem de importante”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina de Facebook.

Coronavirus: Filipine anunta primul deces in afara Chinei continentale

Citeste si:
Când ar putea intra în vigoare posibilele noi măsuri din București
România, în scenariul verde....

1. Virusul a depasit deja 10 bariere majore :
• S-a dovedit transmiterea de la om la om initial doar in China.
• A depasit rapid granitele Chinei (27 tari afectate).
• Ameninta acum si Europa. Pericolul este cu atat mai mare cu cat pe 25 ianuarie a inceput perioada sarbatorilor de An Nou chinezesc, cand sute de milioane de oameni vor face calatorii in interiorul Chinei dar si in afara tarii iar in Romania exista o importanta comunitate de cetateni chinezi.
• Virusul se raspandeste rapid.
• In doar o saptamana au fost confirmate 21 de cazuri in: Franta 6 cazuri, Germania 10 e a doua tara afectata urmata de Finlanda 1, Italia si Anglia cate 2, Spania si Suedia cate 1. Li se adauga cele 2 cazuri din Rusia dar probabil exista deja si alte cazuri de infectie in Europa- conform anuntului Ministrului francez al Sanatatii, doamna Agnes Buzyn.
• S-a transmis de la om la om si in alte tari (initial Germania urmata de Franta, SUA, Japonia, Vietnam).
E a treia situatie de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial. In doar o luna sunt 27 tari afectate, numarul cazurilor a crescut de peste 100 ori (17368 de cazuri confirmate) iar in ultimele 24 de ore numarul deceselor a crescut cu 50% (362). Numarul cazurilor a depasit pe cele din pandemia cu virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong-37 de tari afectate in 2002, 8000 de cazuri, 1 din 10 pacienti nu a supravietuit) si virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat in Arabia Saudita in iunie 2012) a afectat 25 de tari si a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienti infectati nu a supravietuit).
Un bolnav infecteaza in medie 2,2 persoane. Contagiozitatea este comparabila cu SARS (3), mai mare ca a gripei sezoniere (1,3) dar net inferioara rujeolei (peste 12).
• S-a inregistrat primul deces in afara Chinei (Filipine).
• 2% dintre cazurile confirmate au murit, ceea ce ramane ridicat (de zece ori mai mare!) in comparatie cu gripa sezoniera. (nu are decat un nivel indicativ si scade in fiecare zi, in conditiile in care numarul de noi cazuri creste mai repede decat cel al deceselor).

Ministerul Sanatatii: Institutul "Matei Bals" poate diagnostica rapid infectia cu coronavirus

Totodata, medicul spune ca exista cinci masuri simple de preventie, aceleasi ca pentru orice viroza. Astfel, evitarea contactului cu persoanele bolnave, respectarea regulilor generale de igiena, spalarea corecta pe maini si evitarea automedicatiei sunt esentiale in

”Nu temporizati consultul medical mai ales daca va incadrati in grupele cu risc”, atrage atentia medicul Tudor Ciuhodaru.

Citeste si:
Virusul din China: Avertisment al Aeroportului Bucuresti
Virusul din China:...

”ATENTIE!!! Sunt 5 masuri simple simple de preventie (aceleasi ca pentru orice viroza):

1 Evitati contactul cu persoanele bolnave (nu calatoriti in zonele cu risc, evitati aglomeratiile (unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati persoanele bolnave).
2. Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor.
3. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.
4.Nu temporizati consultul medical mai ales daca va incadrati in grupele cu risc.
5.Evitati automedicatia. Orice tratament trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor. Antibioterapia fara discernamant este nu doar ineficienta ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite”, arata sursa citata.

Ce stim despre coronavirus

Potrivit europarlamentarului Tudor Ciuhodaru, simptomele virusului sunt pseudogripale si includ atat febra cat si tulburarile respiratorii. Nu exista vaccin pentru acest virus, atrage atentia medicul, care precizeaza, totusi, ca medicii thailandezi au avut succes in tratarea cazurilor severe de coronavirus cu o combinatie de medicamente pentru gripa si HIV. ”Dar este inca prea curand sa spunem ca aceasta metoda poate fi aplicata tuturor cazurilor”, precizeaza acesta.

Coronavirus: Cele 5 momente cand ar trebui sa inceapa sa ne fie frica

Citeste si:
PSD inflameaza din nou situatia. Protestatarii risca inchisoarea
Proiect. Protestatarii care...

• Transmiterea de la o persoana la alta se face pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe maini sau pe suprafete contaminate.
• Perioada medie de incubatie este de 5,2-5,8 zile (intre 2 si 12 zile). !!! carantina 14 zile
• Simptomele sunt pseudogripale includ febra si tulburarile respiratorii.
• Diagnosticul se face in context epidemiologic (calatorie recenta in zonele de risc/contact cu persoane infectate) alaturi de datele clinice (pseudogripal- ”gripa chinezeasca”) si cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) si de laborator (teste rapide).
• Nu exista vaccin pentru acest virus.
• Medicii thailandezi (spitalul Rajavithi din Bangkok) au avut succes in tratarea cazurilor severe de coronavirus cu o combinatie de medicamente pentru gripa si HIV - lopinavir si ritonavir, in asociere cu oseltamivir medicamentos pentru gripa in doze mari - rezultatele initiale prezentand o imbunatatire semnificativa la 48 de ore de la administrarea tratamentului (inclusiv o femeie chineza, in varsta de 70 de ani, din Wuhan, care a fost testata pozitiv de coronavirus timp de 10 zile). Dar este inca prea curand sa spunem ca aceasta metoda poate fi aplicata tuturor cazurilor
• Se ia in calcul activarea Mecanismului de Protectie Civila pentru a facilita transportul de echipamente specializate (la cererea statului membru) si pentru repatrierea cetatenilor europeni.
• Centrul european de coordonare pentru interventiile de urgenta (ERCC) discuta cu statele membre posibilele noi actiuni in cazul noului coronavirus. Si exista riscul sa genereze mutatii (care sa ii permita sa se raspandeasca mai rapid si sa devina mai periculos).

Nu stim inca: rata de mortalitate, nivelul de transmisie, momentul in care un bolnav devine contagios

Sursa foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay
Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri