Societatea de Transport Bucuresti (STB) a solicitat cresterea tarifului de calatorie la 2,5 lei, in conditiile in care actualul tarif nu a mai fost modificat de 11 ani, a declarat directorul general al STB, Andrei Creci.

El sustine ca veniturile lunare ale societatii din majorarea titlului de calatorie ar putea creste cu 6-7 milioane de lei, scrie Agerpres.

Directorul general al STB a mai vorbit in interviu despre planul de investitii pentru 2020, care vizeaza, printre altele, achizitionarea a 40 de tramvaie de 18 metri, in contextul unui deficit acut de astfel de mijloace de transport la nivelul Capitalei, despre productia de tramvaie la Uzinele URAC, dar si despre transformarea unor autobuze vechi de 15 ani, in autobuze Euro 6, pe gaz natural comprimat, care vor avea un "consum mult mai mic si noxe mult mai putine".

"Noi am solicitat deja şi sper să se majoreze anul acesta, pentru că de 11 ani suntem la acelaşi tarif de 1,3 lei. E ruşinos că în alte oraşe din ţară, nu în Cluj sau în Oradea, ci în Craiova, este 2,5 lei. Dacă se va majora la 2,5 lei titlul de călătorie, cât cred eu că se va face şi sper că se va face, veniturile noastre lunare cresc cu 6-7 milioane de lei. Există şi posibilitatea transportului gratuit total, dar părerea mea este că efortul Primăriei ar creşte nejustificat şi, paradoxal, s-ar constata şi o scădere a calităţii serviciului. Sunt oraşe în Europa, cum e Talin din Estonia, unde transportul public este gratuit. Pe de altă parte, Londra are 27 de operatori publici şi privaţi, iar societatea de transport din Paris a câştigat unele rute la Londra", a spus Creci.

Cat suporta Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) din cheltuielile cu transportul public?

Andrei Creci: In jur de 80%. De fapt este diferenta intre venituri si cheltuieli. Pot sa va spun ca veniturile au crescut in ultimii ani cu aproape 5% pe an. Cred ca se datoreaza in primul rand faptului ca a crescut cuantumul amenzilor si atunci lumea este dispusa sa plateasca un titlu de calatorie valabil, decat sa ia amenda. Cred ca a contribuit si faptul ca publicul calator din Bucuresti s-a civilizat intr-un fel sau altul. In prezent, au gratuitate pensionarii, elevii, dar si alte categorii prevazute in lege, dar ceilalti trebuie sa inteleaga ca trebuie sa-ti plateasca titlurile de calatorie. Numai anul trecut au fost sanctionate peste 125.000 de persoane pentru neplata titlului de calatorie, valoarea amenzilor fiind de peste 5 milioane de lei, respectiv un milion de euro, dar acestea se fac venit la bugetele locale, nu la bugetul societatii de transport. Tot anul trecut, din suprataxa de calatorie s-au incasat peste 5,7 milioane lei, adica in jur de 1,2 milioane de euro. Cuantumul amenzilor aplicate calatorilor care nu respecta regulile de utilizare a serviciului de transport in comun de suprafata este intre 100 si 500 de lei. Pentru neplata calatoriei amenda este de 500 lei, dar in cazul in care este de acord sa plateasca pe loc suprataxa de calatorie, in valoare de 50 lei, amenda nu se mai aplica.

Andrei Creci a mai anuntat ca titlurile de calatorie pot fi platite din februarie cu cardul pe telefonul mobil prin noua aplicatie Bpay.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri