Preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit românilor pentru "sacrificiile" făcute în starea de urgenţă ca urmare a epidemiei de COVID-19. De asemenea, acesta a precizat că dacă nu se vor înregistra îmbunătățiri în ceea ce privește limitarea răspândirii noului virus, se va vedea nevoit să instituie starea de urgență.

"Suntem la finalul a două luni dificile în care cei mai mulţi dintre dumneavoastră - majoritatea covârşitoare - aţi respectat cu stricteţe restricţiile impuse de autorităţi. (...) Printr-un efort naţional am reuşit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei şi să limităm semnificativ numărul de victime.

Dumneavoastră, dragi români, sunteţi eroii acestui efort naţional. Vă mulţumesc pentru toate sacrificiile pe care le-aţi făcut! Acum când încheiem cele două luni de stare de urgenţă putem spune cu toată certitudinea: împreună am salvat vieţi. Aşa arată o naţiune puternică şi unită şi la fel de puternici şi uniţi trebuie să continuăm şi în lunile următoare, pentru că lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi încheiat", a spus şeful statului, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

La un pas de stare de urgență?!

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că dacă "situaţia se va înrăutăţi şi datele vor arăta un număr galopant de infectări" cu noul coronavirus nu va ezita să declare din nou stare de urgenţă.

"Vreau să fiu foarte clar: dacă situaţia se va înrăutăţi şi datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă", a conchis şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Nu în ultimul rând, președintele României a atras atenția asupra măsurilor de protecție și a distanțării sociale, condiții de care trebuie să ținem cont în continuare. Acesta a accentuat nevoia purtării măștilor de protecție pentru limitarea răspândirii virusului.

Cât despre măsurile pe care vom trebui să le respectăm în aceste trei zile, până la instituirea stării de alertă, Klaus Iohannis a transmis românilor că acestea vor fi făcute publice în curând.

Cum a reacționat Guvernul în fața pandemiei

El a reiterat că România a acţionat rapid şi a luat primele măsuri preventive înainte de a avea cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19.

"Era obligatorie instituirea unor măsuri excepţionale dacă voiam să reducem răspândirea virusului. Deşi numărul de îmbolnăviri atunci era mai mic decât în cazul multor altor state, la data de 16 martie România a intrat în stare de urgenţă, fiind printre primele ţări care au făcut un astfel de demers. Faptul că a fost o decizie bună a autorităţilor o confirmă numărul redus de infectări şi de decese.

Fiecare viaţă pierdută a însemnat o înfrângere pentru noi în bătălia pe care am început-o în februarie şi pe care o vom continua multă vreme de acum înainte.

Dar ştim sigur că fără aceste măsuri, unele foarte dure, precum

  • carantinarea unor localităţi,
  • restricţionări severe de circulaţie, închiderea şcolilor,
  • suspendarea întregii activităţi a restaurantelor, magazinelor comerciale, numărul victimelor ar fi fost mult - mult mai mare", a subliniat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a precizat că, la finalul stării de urgenţă, România înregistrează 16.247 de cazuri de îmbolnăvire, cu 245 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, susţinând că acest lucru arată un trend epidemiologic în uşoară scădere. De asemenea, el a indicat că 9.053 de români infectaţi cu COVID-19 au fost vindecaţi, iar 225 de pacienţi se află internaţi în secţiile de tratament intensiv. Şeful statului a menţionat că pe toată durata stării de urgenţă nu s-au înregistrat depăşiri de capacitate în sectorul de tratament intensiv.

El a indicat şi că de la 704 teste pe zi s-a ajuns 10.643, iar până în prezent în România au fost efectuate 277.804 teste.

În acest context, şeful statului le-a mulţumit medicilor şi personalului medical pentru eforturile din această perioadă şi a adăugat că protejarea cu prioritate a cadrelor medicale prin dotarea cu celeritate cu echipamente şi materiale sanitare a fost esenţială în lupta cu răspândirea virusului.

Şeful statului a menţionat că România a fost foarte puţin pregătită pentru a face faţă unei crize.

"În rezerva statului nu am găsit, aşa cum ar fi fost normal, toate materiale necesare într-o situaţie de urgenţă. Am fost nevoiţi să identificăm rapid soluţii şi iată că am reuşit ca, într-un timp foarte scurt, să achiziţionăm tot ce era nevoie.

Situaţia fără precedent cu care ne-am confruntat în aceste săptămâni ne-a pus în faţă o oglindă de multe ori nemiloasă pentru ce a însemnat eşecul din ultimii 30 de ani în fundamentarea unui stat eficient. Nu este prima dată când spun că cea mai importantă reformă de care România are nevoie este reconstrucţia statului.

Este un obiectiv ambiţios, care nu se poate realiza în patru ani, dar este obligatoriu să începem resetarea pentru a putea dezvolta ţara noastră. Sănătatea, educaţia, administraţia, sistemele ignorate atâţia ani şi căpuşate, trebuie să fie priorităţile noastre. Dacă aceste sisteme nu sunt puternice, statul se îndoaie", a subliniat preşedintele Iohannis.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri