Peste 200 de saci, însumând 1.500 kilograme de deşeuri, au fost strânşi, în 5 ore, atât de pe malurile râului Olt, cât şi de pe apele acestuia, în cadrul unei acţiuni de ecologizare.

"Apele României şi malurile acestora nu ar trebui să arate ca nişte gropi de gunoi. România are nevoie de măsuri urgente din partea autorităţilor publice locale şi centrale, pentru a stopa dezastrul ecologic generat de deşeurile care sufocă apele României. De asemenea, este nevoie parteneriate reale între mediul public, privat şi societate civilă pentru a putea fi identificate şi implementate cele mai bune soluţii pentru prevenirea şi combaterea poluării apelor cu deşeuri", se menţionează într-un comunicat al asociaţiei Act for Tomorrow, conform Agerpres.ro.

Peste 75 de voluntari din judeţele Vâlcea, Sibiu şi Argeş, s-au mobilizat sâmbătă pentru a curăţa deşeurile din zona Defileul Oltului, în cadrul programului "Acţionăm pentru Ape", iniţiat de Act for Tomorrow cu sprijinul Kaufland România.

Voluntarii au intervenit cu peste 20 bărci pneumatice şi caiace în parte din zonele cele mai afectate de poluarea cu deşeuri de pe râul Olt, unde covoare de PET-uri şi alte deşeuri plutesc pe luciul apei. Pe malurile din zona Defileul Oltului au fost identificate şi curăţate numeroase mormane cu deşeuri abandonate de turişti sau pescari, dar şi aduse de apă: PET-uri, capace, pungi de chipsuri şi de seminţe, caserole, tacâmuri de unică folosinţă, materiale de construcţii, încălţăminte, mucuri de ţigară, animale moarte etc.

"Situaţia întâlnită sâmbătă în zona Defileul Oltului este revoltătoare, deşi este departe de a fi singulară în apele noastre. De aceea, facem apel la autorităţile publice locale şi centrale să trateze problema poluării cu deşeuri a apelor cu prioritate şi să adopte măsuri în consecinţă. Pentru a rezolva această problemă unul dintre principalii paşi care trebuie făcuţi este ca autorităţile publice locale să implementeze de urgenţă cadrul legal privind asigurarea infrastructurii de colectare separată la nivelul localităţilor, atât în mediul urban, cât şi rural, precum şi realizarea de campanii de educare în rândul cetăţenilor, astfel poluarea cu deşeuri putând fi prevenită. La nivelul instituţiilor centrale considerăm necesar realizarea unui grup de lucru care să reunească atât reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai mediului privat, cât şi ai societăţii civile, pentru identificarea celor mai bune soluţii în vederea rezolvării acestei probleme", se subliniază în comunicat.

Evenimentul de ecologizare a Defileului Oltului a fost susţinut de numeroşi parteneri de la nivel local, judeţean şi naţional, instituţii publice, companii şi ONG-uri: Consiliul Judeţean Vrancea, Hidroelectrica Vâlcea, GreenPoint Management, Sibiu Tourism, ASSV - Asociaţia Seven steps Vâlcea , Asociaţia SMILE, Asociaţia Studenţească INGMED Piteşti, Asociaţia Zâmbete Colorate.

"Acţiunea de ecologizare realizată sâmbătă pe râul Olt ne-a demonstrat încă o dată că problema deşeurilor din ape nu mai poate fi trecută cu vederea. România are nevoie de programe de educare a cetăţenilor, de infrastructură de colectare adecvată şi de programe naţionale prin care deşeurile existente în ape să fie colectate şi revalorificate. Ţara noastră riscă noi pandemii dacă nu protejăm apele de pe teritoriul nostru", a declarat Andrei Coşuleanu, preşedintele Asociaţiei Act for Tomorrow.

Programul ecologic A.P.A. face parte din REset Plastic - Strategia internaţională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include şi Kaufland România.

Sursa foto: chaiyapruek youprasert / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri