Europa se confruntă cu stocuri de carne de porc nevândută

Europa se confruntă cu un excedent de carne de porc, în condiţiile în care pandemia de coronavirus şi pesta porcină africană au redus vânzările, ceea ce face ca preţurile să scadă, scrie Digi24.

Germania, cel mai mare producător de carne de porc din UE, a fost exclusă de pe o serie de pieţe importante din Asia după ce în septembrie au apărut cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreţi. Acest lucru înseamnă că există un surplus de carne de porc pe continent, după ce ultimele restricţii impuse în contextul pandemiei de COVID-19 au făcut ca restaurantele să vândă mai puţine şniţele şi cârnaţi.

Preţul cărnii de porc în Germania este cu peste 40% sub nivelul din luna martie, iar preţurile la carcase sunt la cel mai redus nivel de după 2016. Chiar dacă mulţi alţi producători europeni profită de importurile record de carne de porc ale Chinei, abatoarele din unele ţări se confruntă şi ele cu restricţii la export. Încetinirile provocate de coronavirus au contribuit şi ele la acumularea a sute de mii de porci nevânduţi în fermele din Germania.

Potrivit Asociaţiei crescătorilor de porci din Germania, fermierii pierd aproximativ 60 de euro la fiecare animal, iar unele exploataţii ar putea da faliment fără ajutorul de urgenţă al Guvernului.

"Covidul rămâne o necunoscută. Este foarte dificil să realizezi un echilibru atunci când lucrurile sunt într-o continuă schimbare", spune Rupert Claxton, director la firma de consultanţă Gira.

Citeste si:
China interzice importurile de carne de porc din Germania
China interzice importurile...

Este posibil ca vânzările să îşi revină după ridicarea restricţiilor şi redeschiderea restaurantelor. Cererea pentru exporturi în Asia rămâne una puternică. De asemenea, Departamentul american al Agriculturii prognozează că în 2021 consumul de carne de porc în UE va creşte cu 1,3%, după ce în acest an a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

Analistul Rabobank Justin Sherrard este şi el de părere că cererea de carne de porc ar putea să aibă mai puţin de suferit de pe urma restricţiilor din Europa, comparativ cu alte alimente precum carne de pui sau fructe de mare, care se bazează mai mult pe restaurante şi catering. Cu toate acestea, preţurile ar putea să rămână sub presiune până când vânzătorii vor găsi noi pieţe de export sau vor reuşi să majoreze cererea în sectorul de retail.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri