În timp ce în statele din vestul Europei în care cetățenii pot primi amenzi dacă nu reciclează corect deșeurile, România ocupă locul 26 din cele 27 de țări state membre UE, în ceea ce privește acțiunile de reciclare. Țara noastră este, practic, penultima țară din blocul comunitar în ceea ce privește reciclarea deșeurilor.

În acest sens, parlamentarii UDMR au propus un proiect de lege care propune taxe mai mari pentru deșeurile produse de români. Practic, la fel cum serviciile publice precum apa, gazul sau energia electrică se plătesc în funcție de cantitatea utilizată, un principiu similar s-ar putea aplica pentru deșeuri. Astfel municipalitățile care colectează selectiv vor avea costuri mai mici, notează Digi24.

Tariful să aibă 2 componente: o componentă fixă și una variabilă. Practic plătești cât arunci, aceasta este soluția. Se implementează la scară mai largă colectarea selectivă, iar acest lucru ar da un imbold pentru ca prețurile pe care le pot genera aceste noi intervenții de colectare selectivă să nu fie prețuri exorbitante. Practic ajutăm ca în România, în ținta noastră pe care o avem de a ajunge la 40-59 la sută de colectare selectivă să fie atinsă mai repede.

Szabo Odon, inițiatorul proiectului de lege

Organizațiile de mediu nu sunt de acord cu această inițiativă întrucât spune că administrațiile locale, deși sunt obligate de lege să colecteze selectiv deșeurile, nu o fac.

„Problema mare la noi este că autoritățile locale, cu toate că sunt obligate de lege, nu se colectează separat și ca atare volumul transportat este foarte mare. Dar ca să aplici direct o taxă fără ca tu să respecți legea nu este normal. Așa că să-și facă întâi dumnealor treaba.

Statul pierde undeva la peste 4 miliarde de euro. Tot ce înseamnă deșeuri reciclabile dacă ne gândim la cantitățile care pot fi redate în circuitul ăsta economic, în economia circulară. N-am înțeles niciodată de ce nu se dorește acest lucru. Este foarte simplu să colectăm selectiv”, a declarat Dan Trifu, reprezentant EcoCivica, potrivit sursei citate.

Citește și ABC-ul reciclării: sfaturi pentru un stil de viață prietenos cu mediul.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri