Haosul creat cu noile reguli în care autoritățile s-au încurcat a dus la confuzii în rândul patronilor de restaurante. Comitetul Municipal votează pentru închidere, în timp ce CNSU insistă pentru accesul celor vaccinați și a celor trecuți prin boală. În urma ședinței de Guvern din 2 octombrie, Raed Arafat a declarat că șefii de restaurante trebuie să se asigure că sunt respectate regulile și să solicite clienților certificatul verde. Arată-mi certificatul verde, nu ai certificatul verde, îmi pare rău, nu poţi intra. Astea sunt regulile, a transmis șeful DSU.

"HoReCa mi-a cerut foarte mult să păstrăm restaurantele deschise. Ştiu că au discutat la toate nivelurile, cu Ministerul Economiei, cu toată lumea. Noi am dat o ocazie acum. Dacă HoReCa doreşte să rămână deschise restaurantele pentru persoanele vaccinate şi trecute prin boală, să respecte regulile. Aşa că e datoria lor acum, acum e în mâna lor să respecte regulile. Înainte să ajungem noi să controlăm, ei să fie primii care controlează situaţia, la intrare în restaurant, la intrare într-un anumit loc şi să spună: arată-mi certificatul verde, nu ai certificatul verde, îmi pare rău, nu poţi intra. Cam asta trebuie să fie situaţia", a declarat Raed Arafat, în cadrul conferinței de presă.

Șeful DSU a enumerat câteva situații ”hilare”, prin care românii au sfidat regulile în vreme de pandemie, în ceea ce privește restaurantele. Arafat face apel la atenție și seriozitatea în respectarea restricțiilor și verificarea certificatelor de vaccinare.

"Dacă ei nu ajută în acest sens şi dacă ei nu respectă aceste reguli, în restaurante, în locaţiile respective, în teatre, oriunde, să verifice acest certificat verde şi să intre numai cei care îl au... Adică am auzit nişte chestii hilare, că merg unii cu un cod QR pe care nu îl citeşte nimeni, se uită, a, ai cod QR, intră! Nu. Trebuie să ai aplicaţia, care e descărcabilă gratuit, a fost explicat cum şi de unde, şi să verifici codul, să vezi că acolo are nume, acolo îţi arată: e vaccinat, este trecut prin boală sau este testat. Pentru categoria de peste 6 la mie nu intră cel testat, intră primul şi al doilea, vaccinat sau trecut prin boală. Trebuie cineva să stea să facă acest lucru, dacă într-adevăr dorinţa este să continue activitatea", a susţinut Arafat.

În plus, șeful DSU a confirmat că oricine poate verifica validitatea certificatului verde, nu e necesară prezența unui cadru medical.

"Nu, oricine poate să verifice acest lucru în zonele în care accesul este reglementat prin hotărâre de guvern: teatre, cinematografe. Şi la cinematograf trebuie să-ţi ceară certificatul verde, chiar înainte să-ţi vândă biletul, ca să nu iei biletul, să ajungi, după care să faci scandal că ai cumpărat biletul şi nu poţi intra. Deci, acolo trebuie verificat: vrei să intri la cinematograf, atunci trebuie să vedem certificatul tău verde, cu cele două condiţii, dacă incidenţa este peste 6 la mie", a adăugat acesta.

Guvernul a adoptat noi măsuri privind gestionarea pandemiei de COVID-19 în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, în sensul permiterii desfăşurării activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor, barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshopuri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri