Companii importante din România, ONG-uri și autorități au în derula mai multe campanii pentru victimele războiului din Ucraina. De la bani, până la mâncare, haine sau medicamente, se găsesc donații pentru ai ajuta pe oamenii din țara vecină, care se află sub asediu.Wall-Street a făcut o listă cu cele mai importante ajutoare pe care românii le-au dat poporului ucrainean.

Sphera Franchise Group se alatură demersurilor umanitare și donează 20.000 euro către Habitat for Humanity România ca parte a proiectului dezvoltat de aceștia pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina, care vizează, în primă fază, oferirea de sprijin de urgență (cazare, hrană), și, pe termen lung, includerea acestora în programele asociației.

De asemenea, Sphera Franchise Group donează 10.000 de euro către organizația SOS Satele Copiilor, alături de care există deja un parteneriat de tradiție prin proiectul Hot Bucket – valoarea de 1 leu din vânzarea acestui produs este redirecționată către organizație. Cu aceste fonduri, SOS Satele Copiilor își propun o serie de demersuri sociale, printre care pregătirea a aproximativ 130 de locuri de cazare. Pentru aceste spații, prioritare sunt grupurile vulnerabile - copiii din SOS Ucraina, copiii din centrele de plasament din Ucraina, copii însoțiți de mame ș.a

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni care au fost nevoiți să își părăsească țara din cauza conflictului militar și se află pe teritoriul României.

TeleDoc, un start-up internațional, specializat în intermedierea accesului pacienților la servicii de consultanță medicale Premium, format video, oferite de specialiști și medici de familie, a decis să vină în sprijinul civililor, din interiorul sau din afara Ucrainei, afectați de actuala criză umanitară. Astfel, compania va oferi acces la servicii medicale gratuite, cu ajutorul comunității locale de medici. Pentru a accesa consultații medicale gratuite în limba ucraineană sau rusă de pe telefonul mobil, oferite de medici europeni, utilizatorii trebuie să descarce aplicația myTeleDoc, să se înregistreze cu o adresă de e-mail și să acceseze opțiunea „Sunați GP 24/7” sau Tele-Doc Ucraina.

Wizz Air a anunțat că încă există un număr semnificativ de locuri gratuite disponibile pentru refugiații ucraineni și care pot fi rezervate pentru toate zborurile către Europa continentală, cu plecare din țările de graniță ale Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România). De asemenea, compania aeriană a prelungit perioada de valabilitate pentru aceste bilete gratuite de la sfârșitul lunii martie până în data de 10 aprilie 2022.

Asociația Blondie a organizat miercuri, 9 martie, primul zbor al asociației pentru persoanele refugiate din Ucraina, cu destinația München. Pentru că nevoia este mare, marțea viitoare va avea loc o altă cursă cu aproximativ 100 de refugiați, tot spre Germania. Mai mult, încă de la începutul războiului din Ucraina, Asociația Blondie a închiriat spații unde să poată fi cazați cât mai mulți refugiați, iar numărul lor a ajuns astăzi la peste 400.

Revolut a colectat, împreună cu clienții săi, peste 10 milioane de euro din donații, în cadrul apelului internațional pentru Ucraina lansat de Crucea Roșie. În valoarea totală a donațiilor se regăsește și contribuția companiei britanice, care a anunțat că va completa suma colectată direct în aplicație, prin opțiunea Donații, de la utilizatori.

Futureal este unul dintre cei mai mari dezvoltatori și investitori imobiliari din Europa Centrală și de Est și se numără printre primii 10 cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Europa, alături de Cordia sprijină refugiații ucraineni cu donații în valoare de sute de mii de euro, locuințe, adăposturi și grădinițe. Grupul Futureal-Cordia-HelloParks va dona 300 de milioane de forinți (aproximativ 800.000 de euro), pe lângă sumele strânse de angajații companiei, pentru a sprijini proiecte umanitare în trei țări (Ungaria, Polonia, România).

Brandul de lux francez Louis Vuitton a anunţat că a donat un milion de euro pentru a veni în sprijinul copiilor ucraineni afectaţi de războiul purtat de Rusia în Ucraina.

Raiffeisen Bank România pune la dispoziția clienților săi o opțiune de donație rapidă în aplicația de mobil Smart Mobile pentru a veni în ajutorul refugiaților din Ucraina, împreună cu Fundația United Way România. Cei peste 1 milion de clienți ai serviciilor digitale Raiffeisen Bank vor putea dona pentru Fondul de Urgență lansat de United Way, care sprijină familiile care fug din calea războiului din Ucraina.

Mega Image oferă un ajutor în valoare de 25.000 de lei împreună cu Asociația Free Miorița studenților din Kiev și Odesa. Aceştia și-au întrerupt cursul obișnuit de educație și au plecat din țară. Banii vizează donații de produse proaspete, care sunt transportate direct către cantina Universității din București. Aici sunt asigurate mesele calde de care acești studenți refugiați au nevoie zilnic, a anunţat retailerul într-un mesaj pe Facebook.

Foto: Facebook/ Mega Image

Mai mult decât atât, peste 300 de persoane au beneficiat de aceste produse săptămâna trecută.

Voluntarii Crucii Roșii le-au oferit ucrainenilor ceai cald, cafea , mâncare, produce igienice, pături, produse pentru copii în Vama Isaccea. „La cortul Crucii Roșii, ucrainenii au posibilitatea de a lua legătura cu alți membri ai familiilor rămași acasă prin oferirea de cartele telefonice cu roaming sau chiar telefoane pentru a suna familie”, a anunțat Crucea Roșie într-un mesaj pe Facebook.

Săptămâna trecută, Profi a lansat un parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Crucea Roșie, care facilitează colectarea ajutoarelor și apoi distribuirea lor în cel mai scurt timp acolo unde este nevoie.

Grupul Intesa Sanpaolo va dona 10 milioane de euro pentru a ajuta poporul ucrainean. Potrivit unui comunicat al băncii italiene, banii vin pentru a sprijini activitățile organizațiilor locale și internaționale.

ANAT a ajutat peste 500 de refugiați din Ucraina să ajungă la familiile lor în ultima săptămână, se precizează într-un comunicat preluat de Agerpres. Refugiaţii au ajuns la rude aflate în toate colţurile lumii. Mai mult decât atât, ANAT mai precizează că în urma discuțiilor din urmă cu două zile dintre CFR Călători și MAV Start, călătoria refugiaților care pleacă din România spre Ungaria este gratuită.

Crucea Roșie oferă pentru cetățenii ucraineni care intră în sprijinul țării pe punctele de frontieră. Corturi permanente sunt în: Vama Siret - Suceava, Vama Isaccea - Tulcea, Vama Petea și Halmeu – Satu Mare, Vama Sighet – Maramureș, Vama Giurgiulești – Galați, Aeroportul Iași, Vama Sculeni – Iași. De asemenea, asigură pachete alimentare, produse de primă necesitate și cartele telefonice cu roaming pentru refugiați, precizează Crucea Roșie într-un comunicat.

Au fost puse la dispoziţia autorităţilor în Galaţi 3 centre pentru refugiaţi (o tabară în 2 săli de sport) cu un spaţiu de 500 de persoane. De asemenea, a plecat un transport din Vrancea către Cernăuți, pentru ca oamenii să primească alimente, produse igienice, paturi, perne, produse lactate, produse pentru copii.Valoarea donaţiilor a fost aici de 57.000 lei.

Grupul E.ON donează 1 milion de euro pentru a ajuta organizațiile implicate în ajutorarea refugiaților și a victimelor războiului din Ucraina. ,,În următoarele săptămâni, Națiunile Unite estimează că vor exista în jur de 4 milioane de refugiați care fug de război din țara lor, dacă situația continuă să se înrăutățească", precizează Grupul E.ON într-un comunicat de presă.

OMV Petrom sprijină societatea civilă în demersurile de sprijinire a refugiaților din Ucraina. Compania susține activitatea FDSC și SMURD cu aproximativ 500.000 de lei. Uni Systems oferă refugiaților din Ucraina locurilor de muncă în IT. Compania cu filiale în România, Belgia, Luxemburg, Italia și Spania pune la dispoziție și asistență pentru relocare, precum și oportunități de lucru la distanță.

Clienții Emag continuă să se mobilizeze cu donații în sprijinul populației ucrainene afectate de conflictul militar. S-au strâns 436.000 de lei în doar două zile de la inițierea campaniei „Umanitatea nu are granit”.

  • Două milioane de euro provin de la Grupul Mediu , care trimite în Ucraina banii prin fundația cu același nume. Medicover România sprijină mamele ucrainene refugiate, precizează compania într-un comunicat. Ajutorul vizează consultații gratuite de pediatrie și monitorizare de sarcină, în toată rețeaua națională de clinici și spitale Medicover, Spitalul Pelican, centrele medicale Phoenix, Iowemed, Dr Luca și Mediplus.
  • La Emag , peste 5.500 de cereri au donat 35.000 de lei până la ora redactării acestui articol. De asemenea, pe platforma online s-au strâns 550.000 de lei. Suma asigurărilor donațiilor pentru Ucraina în alimente, materiale sanitare și de primă necesitate în valoare de 550.000 de lei.
  • Pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, Kaufland organizează, alături de Rețeaua Națională a Băncii pentru Alimente, o colectă prin care pot avea nevoie și angajații dona în 50 de magazine participante produse neperisabile și de igienă destinate adulților și copiilor vulnerabili. Magazinele sunt în Satu Mare, Baia Mare, Carei, Sighetu Marmației, Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Tulcea, Brăila, Galați, Cluj, Brașov, Sibiu, Timișoara și București.
  • Grupul Schwarz , prin intermediul Lidl și Kaufland, colaborează cu o serie de organizații neguvernamentale ale faței locului încă de la începutul crizei. S-au trimis donații în bani și în produse în valoare de 3 milioane de euro. Acest sprijin a fost majorat la 10 milioane de euro. Iar 53 de magazine Lidl din 25 de localitati sunt si ele prinse in acesti demers.
  • Carrefour România donează peste 270 tone de produse către Crucea Roșie Română și Fundația FARA pentru refugii ucraineni.
  • Grupul BASF a anunțat că donează un milion de euro ca ajutor umanitar de urgență în țara vecină României. Aceeaşi sumă vine şi de la Grupul Aegon . Aici, compania completează donația cu materiale sanitare, pături, saci de dormit, alimente, jucării plus o contribuție suplimentară de 10.000 de euro.
  • Raiffeisen Bank sprijină cetățenii ucraineni refugiați în România prin bancare . Este vorba de accesul fără costuri, pentru cardurile lor emise în Ucraina cum sunt: ​​efectuarea plății la POS-urile băncii, retrageri de număr de la ATM/ MFM-urile băncii. Asta nu e tot, pentru că bancă oferă oamenilor din Ucraina posibilitatea deschiderii unui cont curent cu card de debit atașat, în lei, emis pe loc, în orice aprovizionare a băncii, pe baza pașaportului sau a actului de identitate ucrainean, valabil.
  • BCR este o altă bancă din țara noastră care îi ajută pe ucraineni. Aici, sprijinul constă în suport financiar pentru acțiunile umanitare , logistică și spații disponibile pentru autorități și servicii financiare dedicate cu zero costuri, inclusiv schimb valutar cash. Banca are la granită 11 sucursale gata să acopere nevoile financiare ale refugiaților. De asemenea, aceeași bancă strânge donații online prin secțiunea George pentru sprijinul copiilor și tinerilor din țara noastră vecină.
  • Tot un milion de euro este suma care ţine de Grupul Alexandrion . Aici însă gestul umanitar vizează încetarea relațiilor de afaceri ale companiilor cu producătorul de vot de origine rusă Beluga Group. Practic, suma de 1 milion de euro sunt pierderile financiare ale Grupului Alexandrion prin renunțarea la parteneriatul menționat.
  • Compania aeriană low cost WIZZ AIR a anunțat că oferă, în luna martie, 100.000 de bilete la cursele aeriene pentru refugiații ucraineni.
  • Și EON România se află pe această listă impresionantă a donațiilor cu suma de 250.000 de euro. Banii merg către Crucea Roșie Română pentru a contribui la căutareonarea a diverse bunuri și materiale necesare.
  • Un ajutor important vine și de la MedLife , prin a treia tranșă de ajutoare umanitare pentru Ucraina. Este vorba 10 tone, însumând truse de urgență, vaccinuri, consumabile medicale și medicamente. Acestea au ca destinație spitalele militare ucrainene. În doar trei zile, MedLife precizează că a donat 65 de tone de materiale sanitare, consumabile și echipamente medicale.
  • Policlinicile Regina Maria vin în ajutorul refugiaților, tot cu tratamente medicale gratuite în cele 300 de centre din România.
  • 25.000 de kilograme de alimente merg în Ucraina și Republica Moldova de la Cris-Tim . Valoarea produselor este de 260.000 de lei.
  • Termene.ro , platforma care oferă informații actualizate în timp real despre firmele din România, lansează alături de Asociația Zi de BINE campania „Scut pentru Ucraina”. Este un fundraising ce are ca scop contactarea telefonică a 10.000 companii pentru strângerea unui milion de euro. Asta nu e tot, pentru că mai este vorba de două TIR-uri cu produse de maximă necesitate și 50.000 de locuri de cazare pentru ucrainenii nevoiți să-și abandoneze casele din cauza războiului.
  • Donaţiile pentru Ucraina vin şi din partea unor ONG-uri. Salvați Copiii România a acordat asistență umanitară pentru 1.175 de copii refugiați din Ucraina. Asistența a fost în punctele de frontieră de la Sighet, Siret, Giurgiulești și Isaccea și în centrele de azilanți. Lor li se adaugă aproximativ 1.095 de adulți, în special mame. Acela ONG pune la dispoziția tuturor românilor care vor să contribuie la Fondul de asistență umanitară pentru copiii refugiați din Ucraina și mamele lor numărul de SMS 8827, pentru donații singulare de 2 euro.

Foto: Asociaţia Zi de Bine

Bucureştenii au donat 7 tone de ajutoare pentru Ucraina

În București, Primăria Capitalei a strâns 7 tone de ajutoare în urma donațiilor făcute de bucureșteni. Cât despre centrele de donații puse la dispoziție de primărie, acestea sunt Centrul Bebe, Centrul pentru Economie Circulară și Centrul de la Academia de Tenis din incinta Arenei Naționale.

În Sectorul 1, primăria a anunțat că 650 de refugiați din Ucraina au fost cazați în spațiile amenajate în mai multe școli din zonă.

Primăria Sectorului 2 are două centre pentru găzduirea a 100 de refugiați ucraineni.

În Sectorul 3, ocupație instituție anunță că au fost cele 270 de locuri de cazare, puse la dispoziție de DGASPCS3 pentru persoane care vin din Ucraina și care au nevoie de ajutor.

În Sectorul 5 a început o amplă campanie de donare a sângelui, iar în Sectorul 6 Primăria anunțat că există un centru pentru refugiați, pe Calea Plevnei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Razvan Necsulescu
Răzvan a lucrat la cinci televiziuni în București: PRO TV, Kanal D, B1 TV, Realitatea TV şi Antena 1. Originar din Târgoviște, a început ca jurnalist în Capitală în anul 1996 la Sport XXI. Ulterior, a lucrat la Gazeta Sporturilor şi la Prosport. A mai fost redactor-şef de reviste de integrame la Editura Flacăra şi jurnalist la Asociaţia pentru Monitorizare Prospecţie Mediu şi Ecologie. A decis să se alăture Redacției Wall-Street.ro pentru că acest lucru...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri