Noua lege a energiei a introdus un act suplimentar: declarația pe proprie răspundere pentru consumatori, prin care aceștia declară practic la ce loc de consum vor să li se aplice nivelul cel mai avantajos de plafonare. Pe hârtie, pare simplu, dar urmările sunt mult mai complicate și fac legea aproape inaplicabilă. Dar, în ciuda semnalelor transmise de diverși actori din piață, președintele Iohannis a promulgat legea.

Legea proaspăt promulgată de președinte, în ciuda criticilor venite de la actorii pieței de energie, a modificat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 119/2022 și se aplică de la 1 ianuarie 2023. În noua formă, plafonarea maximă prețului energiei nu se va aplica decât pentru un loc de consum. Cine deține mai multe locuri de consum (mai multe apartamente, case etc.) va avea plafonare de 0,68 lei/kWh,sau 0,8 lei/kWh doar pentru unul dintre ele. Pentru restul va plăti 1,3 lei/kWh.

Ce prevede legea privind declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică?

”Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată în forma finală a legii energiei.

Ce se întâmplă cu chiriașii? Aceștia ar trebui să facă contracte pe numele lor cu furnizorii de energie, pentru a beneficia de plafonare, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu. O altă problemă ar fi cea a proprietarilor care găzduiesc refugiați ucraineni, primind ajutorul de la stat (50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru masă). Aceștia nu au cum să îi facă chiriașului (fiindcă practic vorbim despre o chirie plătită de stat) un contract cu un furnizor de energie, deci vor plăti 1,3 lei/kWh.

Declarația pe proprie răspundere va trebui deci depusă de toți cei care au mai multe locuri de consum. Potrivit vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege, cererile vor putea fi depuse atât pe hârtie, cât și online. ”Toți furnizorii au o adresă de e-mail pe care pot fi trimise”, a spus oficialul, precizând că unii furnizori au și opțiune de încărcare a documentelor în aplicație.

Cum arată declarația pe proprie răspundere?

ANRE va posta cât de curând modele de declarație, a spus Zoltan Nagy-Bege.

”Poate reușim să facem și un ghid”, a mai declarat vicepreședintele ANRE.

Când trebuie depusă declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică?

Cu o lună înainte. Practic, clienții vizați care nu o vor depune în decembrie 2022 nu vor avea parte de nivelul cel mai avantajos de plafonare în ianuarie 2023. Cine o depune abia în ianuarie va beneficia de nivelul cel mai avantajos de plafonare în februarie și așa mai departe.

Ce se întâmplă dacă un consumator casnic nu depune declarația pe proprie răspundere pentru energie electrică?

Teoretic, va plăti cel mai mare plafon, adică 1,3 lei/kWh pentru toate locuri de consum, în loc să plătească 0,68 lei/kWh,sau 0,8 lei/kWh pentru un loc de consum.

Dar, afirmă Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), ” legislația privind plafonarea și compensarea este neclară și poate produce efecte neplăcute asupra consumatorilor casnici”

Legea prevede că de plafonare se beneficiază o singură dată, la un singur loc de consum. Or, spune Urluescu, furnizorii nu au de unde să știe dacă un loc de consum este de reședință sau de domiciliu. În opinia sa, aceste lucru poate fi interepretat în sensul că, pentru a beneficia de plafonare, toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația pe proprie răspundere – ceea ce ar însemna în jur de 9 milioane de astfel de declarații care vor fi depuse la finalul lunii decembrie.

”Din păcate, furnizorii nu pot ști dacă acel consumator are acolo adresă de domiciliu sau de reședință”, afirmă Laurențiu Urluescu. ”Am luat legătura cu ANRE și încercăm să găsim o soluție, o interpretare scrisă, pentru a putea reduce numărul declarații”.

Furnizorii de energie spun că nu pot verifica declarația pe proprie răspundere

De asemenea, furnizorii de energie au atras atenția și prin Federația ACUE asupra faptului că prevederea din lege privind declarația pe proprie este problematică. Motivul e acela că nu au niciun fel de instrument de verificare și nu pot refuza acordarea plafonării. Ei propun fie verificarea declarațiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilitățile în discuție să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie asumarea integrală de către stat a obligației privind recuperarea sumelor acordate clienților ale căror declarații pe propria răspundere nu corespund realității. Și asta deoarece legea nu clarifică ce se va întâmpla cu cei care depun declarații pe proprie răspundere pentru mai multe locuri de consum.

Vicepreședintele ANRE spune însă că, în interpretarea instituției în care lucrează, doar cei care au mai multe locuri de consum trebuie să depună declarația. După calculele sale, peste 90% dintre consumatorii casnici nu vor fi afectați, nu vor trebui să depună acest act. El nu a precizat însă cum vor putea furnizorii să se asigure că un client casnic nu încearcă să păcălească sistemul și să beneficie de maximul de plafonare pentru toate locuri de consum – de pildă, trecându-le la diferiți furnizori de energie și apoi depunând declarații separate pentru fiecare loc de consum.

Chiar și așa, însă, ar putea fi vorba de 900.000 de declarații, spune Laurențiu Urluescu, un volum foarte mare de acte pentru un interval atât de scurt (până la 1 ianuarie 2023)

”Este vorba de o procedură tehnică. Dacă există acest aspect, ANRE trebuie să găsească formula prin care normele tehnice să prevadă modul în care soluționează această problemă”, a declarat despre acest subiect premierul Nicolae Ionel Ciucă.

Sursa foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri