Tichetele de creșă de care beneficiază părinții, pentru achitarea taxelor de creșă vor fi majorate în curând. Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul I al anului 2023.

Crește suma acordată pentru tichete de creșă. De când intră în vigoare măsura

Tichetele de creșă vor crește în 2023 cu 80 de lei. Vorbim aici, practic, de o majorare de la 520 de lei la 600 de lei, potrivit un proiect de ordin privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul I al anului 2023. Majorarea se va face începând cu 1 aprilie.

Tichete de creșă 2023. Cresc sumele pe care le vor primi părinții, pentru copiii lorSursa foto: Agerpres

Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei.

Ordin privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă
pentru semestrul I al anului 2023

Ce mai trebuie să știe părinții care beneficiază de aceste tichete de creșă este că valoarea nominală stabilită (adică cea de 600 de lei) se aplică și pentru primele două luni ale semestrului al II-lea al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023, după cum mai indică proiectul Guvernului.

Reamintim că ultima majorare înainte de aceasta a fost în aprilie 2022, când acestea au crescut cu 30 de lei, adică de la 490 de lei la 520 de lei.

Pentru ca cele două proiecte să fie adoptate, e necesar ca acestea să fie semnate de Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, iar ulterior trebuie să primească și semnătura ministrului Finanțelor Publice pentru a putea fi publicate apoi în Monitorul Oficial.

Tichete de creșă – cum se acordă și cine poate beneficia

Tichetele de creşă reprezintă bilete de valoare care se acordă în fiecare lună angajaţilor care nu au parte de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Tichetele de creşă se pot utiliza numai pentru achitarea taxelor la creşa la care este înscris copilul, se arată în Legea 165/2018, care reglementează acordarea de tichete de creșă. Aceste tichete de creșă pot fi folosite atât pentru cheltuielile de la creșele de stat, cât și la cele private, însă niciodată pentru plata unor bone.

Mamele care se întorc mai repede la muncă după ce au născut, pot beneficia de tichete de creșă, acestea fiind un stimul de reinserție mai rapidă a angajatelor în piața muncii. De aceste tichete de creșă poate beneficia doar unul dintre părinţi, în condiţiile în care niciunul dintre ei nu are concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului.

Important de precizat este că asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă, nu beneficiază de tichete de creșă.

Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de tichete de creșă

Părinții care doresc să intre în posesia tichetelor de creșă trebuie să aibă pregătite următoarele acte:

  1. cerere tip pentru acordarea tichetului de creșă;
  2. actul doveditor eliberat de creșă/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;
  3. documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;
  4. documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;
  5. declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  6. alte documente solicitate de angajator.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri