Desi nu exista un un profil clar al omului care a castigat miliarde de dolari, o trasatura apare aproape intotdeauna in portretul lui: miliardarul citeste mult. Se pare ca cei mai de succes oameni ai planetei sunt foarte curiosi din fire, pentru ca unii dintre ei au liste impresionante de lecturi, acoperind domenii foarte diverse, de la istorie la aventuri si de la economie la SF.

Iata sapte carti de business care au inspirat sapte dintre miliardarii planetei, influentandu-le modul de a privi business-ul si chiar viata insasi.

1. Business Adventures de John Brooks, recomandata de Bill Gates.

Carti business

John Brooks a fost un celebru jurnalist economic pentru The New Yorker, analist financiar respectat dar si autor de fictiune, stilul sau de a scrie fiind savuros indiferent ce subiect ar fi abordat. Premisa din Business Adventures este de fapt o lectie despre experienta: pentru a avea succes, trebuie sa intelegi doua aspecte: cum se face ca afacerile au succes, si ce anume le face sa esueze.

Business Adventures este cartea preferata a lui Bill Gates, a spus-o cu mandrie in repetate randuri. Fondatorul Microsoft a primit aceasta carte in 1991 de la Warren Buffet, “cu imprumut”, dupa cum el insusi declara. Impactul cartii a fost atat de puternic asupra lui Gates incat in 2014 a facut si un documentar despre ea. In film care il putem vedea pe Bill Gates vorbind despre Business Adventures alaturi de diverse personalitati, printre care si Warren Buffet, evident.

2. Inside The Tornado de Geoffrey A. Moore, recomandata de Steve Jobs.

Carti business

Partea a doua a trilogiei despre strategiile de marketing in domeniul tehnologiei, cartea foloseste ca element central metafora tornadei, prin asta intelegand perioada scurta si tumultuoasa prin care un produs proaspat lansat infrunta testul consumatorului. Tornada hotaraste daca produsul este adoptat de client sau este respins.

Inside The Tornado de Geoffrey A. Moore ofera strategii de marketing ce trebuie urmate in timpul tornadei si care sunt aplicabile din interiorul tornadei.

A fost cartea favorita a lui Steve Jobs, asa ca cititorul poate spera sa afle aici unele dintre secretele marketingului atat de ingenios al companiei Apple sau ale lansarilor de produs care l-au facut celebru pe Steve Jobs.

3. Avutia si saracia natiunilor de David S. Landes, recomandata de Charlie Munger.

Carti despre economie

O carte controversata, care plonjeaza in subiectul delicat al disproportiei dintre economiile tarilor lumii. Cum se face ca economiile europene au avut un start atat de puternic si cum au recuperat economiile asiatice distanta in atat de scurt timp? Astfel de intrebari au raspunsuri coplexe, iar Landes reuseste sa dea o explicatie apeland la interactiunea dintre conjuncturile istorice si institutiile ce reflecta particularitati culturale.

Avutia si saracia natiunilor a devenit bestseller imediat dupa publicare si a fost tradusa in numeroase limbi.

Este cartea preferata a lui Charlie Munger, asociat al lui Warren Buffet, vicepresedinte al Berkshire Hathaway si director al Daily Jurnal Corporation, un om a carui avere este estimata la 1,27 miliarde de dolari.

4. Ghidul autostopistului galactic de Douglas Adams, recomandata de Elon Musk.

Carti science-fiction

Desi este un roman de science fiction, cartea a reusit sa-l ajute pe antreprenorul Elon Musk sa-si depaseasca criza existentiala din perioada adolescentei.

In roman, un supercomputer reuseste sa extraga sensul vietii sub forma numarului 42, desi nu este foarte clar care era intrebarea la care a raspuns.

Intr-un interviu, Elon Musk (fondator SacpeX, co-fondator Tesla Motors, Pay Pal, Solar City) explica de ce aceasta carte i-a schimbat viata:

“A evidentiat un lucru important, si anume ca de multe ori intrebarea e mai dificila decat raspunsul. Si daca poti sa formulezi corect intrebarea, raspunsul este partea usoara.

Deci, in masura in care intelegem bine universul, putem sti mai bine ce intrebari sa punem.”

5. Things Hidden Since the Foundation of the World de René Girard, recomandata de Peter Thiel.

Carti dezvoltare personala

Nu este o carte de economie, ci mai degraba una de teoria culturii, cu elemente de antropologie, psihologie si chiar religie. Girard vorbeste aici despre concepte precum natura umana, violenta sau idealuri sociale.

Teoria sa despre comportamentul uman este centrata in jurul conceptului de mimesis, definit ca efect al rivalitatilor personale.

Astfel, conform teoriei sale, faptul ca oamenii incearca tot timpul sa se diferentieze de ceilalti pentru a se auto-defini are de fapt efectul advers, facandu-i asemanatori.

Peter Andreas Thiel este actionar la Facebook, PayPal si alte afaceri de succes ce i-au adus o avere personala estimata la 1,5 miliarde de dolari.

6. The Intelligent Investor de Benjamin Graham, recomandata de Warren Buffet.

Carti dezvoltare personala

Momentul intalnirii cu aceasta carte avea sa-i schimbe viata lui Warren Buffett, dupa cum el insusi povesteste. Avea doar 19 ani cand a citit-o, iar The Intelligent Investor i-a oferit inca de atunci cadrul intelectual potrivit pentru investitii.

Intr-un interviu, Buffet admite ca pentru a fi un investitor de succes nu ai nevoie de un IQ neobisnuit de mare, de cunostinte neobisnuite despre afaceri sau de informatii din interior:

“Ai nevoie de un cadru intelectual sanatos pentru a lua decizii si de abilitatea de nu lasa emotiile sa corodeze acel cadru. Aceasta carte prescrie in mod clar si precis cadrul potrivit. Tu trebuie doar sa asiguri disciplina emotionala.”

7. Creativity, Inc.: Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration de Ed Catmull, recomandata de Mark Zuckerberg

Carti dezvoltare personala

In 1986, Ed Catmull infiinta compania Pixar Animation Studios, impreuna cu Steve Jobs si John Lasseter. Noua ani mai tarziu aparea filmul Toy Story, un succes care a schimbat pentru totdeauna filmul animat. Au urmat cateva animatii ce au devenit clasice, precum Monsters, Inc., Finding Nemo, The Incredibles, Up, and WALL-E, iar box office-ul explodat si Oscarurile au inceput sa curga pentru Pixar.

Creativity, Inc. este o carte pentru manageri care vor originalitate cu orice pret in compania lor, plus o frumoasa incursiune in interiorul companiei care trasat noi standarde in filmul de animatie. Dincolo de orice detalii tehnice, cartea lui Catmill are in primul rand calitatea de a inspira oamenii. Este cartea preferata a lui Mark Zuckerberg.

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri