Spatii deschise, culori calde si primitoare, deseori cafele si racoritoare “din partea casei” sau la preturi modice. Locuri vibrante unde antreprenori socializeaza, lucreaza, gandesc si creeaza. HUB-urile antreprenoriale au inceput sa se extinda si in Romania, dupa ce in urma cu cativa ani primele se deschisesera in Bucuresti.

In acest articol ne propunem sa facem o scurta trecere in revista a HUB-urilor din afara Capitalei, sau care ataca nise deosebite: ce ofera acestea, cui se adreseaza si ce beneficii ofera antreprenorilor care doresc un spatiu de lucru iesit din ordinar?

Rubik Hub: pentru nord estul tarii, Piatra Neamt

Rubik Hub este primul spatiu dedicat startup-urilor din Piatra Neamt, care vrea sa atraga investitori si antreprenori care sa se dezvolte in regiune.

Rubik Hub s-a lansat la Piatra Neamt pe 27 mai. Scopul lor declarat a fost sa stimuleze potentialul creativ si inovator din regiune. In plus, in spatiul de coworking pot lucra elevi, studenti, freelanceri, investitori si startup-uri. 30-40% din spatiu il reprezinta zona de coworking, iar restul sunt spatii de socializare, intalniri si conferinte.

The Grape - Iasi

The Grape este, de asemenea, un hub dedicat comunitatii antreprenoriale din Iasi si zona de nord-est a Romaniei.

HUB-ul are are peste 200 de metri patrati unde isi desfasoara activitatea peste 15 organizatii (firme, asociatii, freelanceri, etc). The Grape se afla pe Str. Vasile Lupu, nr. 55, etaj 2.

Costul unui abonament lunar este de 400 de lei pe luna pentru o perioada nelimitata. Exista si abonamente mai mici.

Fab Lab HUB – Iasi

Preturile pentru Fab Lab din Iasi incep de la 360 de lei/luna, cu acces partial, ajungand la 550 de lei cu acces neingradit.

Fab Lab este situat in campusul universitar Tudor Vladimirescu.

Hub pentru blockchain: Modex

Fondatorii aplicatiei de chat si transfer de bani Moneymailme au lansat primul marketplace din lume pentru blockchain – Modex - si anunta deschiderea Modex Blockchain Labs la Bucuresti - hub de care programatorii si freelancerii pot beneficia gratuit.

„Prin Modex Marketplace punem la dispozitia pietei infrastructura necesara integrarii avantajelor oferite de tehnologia blockchain, cu ajutorul unor aplicatii care rezolva probleme din viata reala. Suntem extrem de incantati ca, dupa un an de dezvoltare, am ajuns in punctul in care sa livram aceasta platforma, oferind solutii tehnice pentru companii dintr-o arie larga de domenii”, a adaugat Mihai Ivascu.

Conceputa sa functioneze ca un hub pentru aplicatii blockchain, Modex Marketplace a pornit de la o echipa de programatori romani, si a devenit o companie internationala cu birouri in Londra, Gibraltar, Monaco si Bucuresti.

Nest Hub - pentru bacauani

Nest Hub Community & Coworking, primul hub din Bacau, si-a deschis portile pe 2 Februarie 2018.

Proiectul Nest Hub Community & Coworking, din Bacau, a aparut din nevoia de a avea un spatiu pentru dezvoltarea mediului antreprenorial in randul tinerilor si, in acelasi timp, pentru dezvoltarea comunitatii locale. Nest Hub isi propune sa fie un loc in care tinerii din Bacau si nu numai sa isi dezvolte abilitatile, sa faca networking, sa lucreze intr-un mediu favorabil, creativ si sa impartaseasca din cunostinte si idei pentru a dezvolta startup-uri si proiecte de succes.

Nest Hub Community & Coworking are o suprafata de 200 mp si este impartit in spatii de birouri, o sala de conferinta, o sala de brainstorming, o bucatarie si trei bai.

Ingenius Hub - Bucuresti

Ingenius Hub e un spatiu deschis de compania de consultanta Loop Operations, in parteneriat cu ASE Bucuresti, Arott si CCDL. Proiectul a fost realizat printr-o finantare europeana nerambursabila.

Fondatorii Ingenius Hub planuiesc dezvoltarea platformei pentru a-i sprijini pe fondatorii de startup-uri. Astfel, Loop Operations, compania din spatele Ingenius Hub, planuieste sa aloce peste 6 milioane de euro pentru mai mult de 150 de startup-uri in urmatoarele 18 luni, alaturi de o serie de parteneri.
De asemenea, platforma Ingenius Hub va derula si un program de formare si practica pentru mai mult de 1.300 de potentiali antreprenori, urmand sa-i selecteze pe cei mai buni.

Preturile pornesc de la 275 lei/luna.

Google, 6 Hub-uri regionale pentru antreprenoriat

Google a anuntat acum un an extinderea programului Atelierul Digital prin deschiderea a 6 hub-uri regionale, in colaborare cu institutii universitare de marca din tara. Hub-urile vor conecta mediul universitar cu cel de business, oferind studentilor pregatire practica in antreprenoriat si digital marketing. Totodata, intreprinderile mici si mijlocii (IMM) se pot adresa hub-urilor pentru a primi consultanta in domeniul online.

Unul dintre primele HUB-uri deschise de Google au fost la Cluj-Napoca, in cadrul Universitatii Tehnice, dar si in Timisoara, la Facultatea de Management in Productie si Transporturi.

Central Hub – Sibiu

Central HUB este primul HUB infiinţat din Sibiu. Asociatia ”Central Hub” organizeaza, promoveaza si desfasoara activitati si proiecte de educatie non-formala, in principal in domeniile STEAM (Stiinte, Tehnologie, Inginerie, Arte si Matematica). Asociatia, infiintata in 2015, a derulat prin intermediul fondului Stiintescu Sibiu proiectul Connecting the Dots reprezentand o serie de ateliere: invatarea programarii folosind robotii Sparki, deprinderea matematicii folosind platforma Khan Academy, dezvoltarea abilitatilor de manipulare a imaginilor folosind calculatorul.

Coworking – Oradea

Coworking Oradea este primul HUB din Oradea unde isi pot avea biroul toţi antreprenorii, freelancerii sau chiar angajaţii independenti din oras.
Spatiul a fost infiinţat in 2014, iar o buna perioada de timp a funcţionat pe baza de contributii. Preturile pornesc de la 40 de lei/zi.

Oradea Tech Hub

Oradea Tech HUB este cel de-al doilea HUB din Oradea, fiind o asociatie non-profit.

Membrii asociatiei platesc o cotizatie de 100 lei lunar sau 1.000 lei anual (cu discount). Cotizatia se plateste trimestrial sau anual.

Hub OneZero – Brasov

hub onezero si-a deschis portile inca de la inceputul lui 2014 celor ce vor sa dea startul initiativelor si ideilor, dar care inca nu au un spatiu pentru desfasurarea activitatilor. Hub-ul ofera, pe langa coworking, acces la alte solutii de finantare si la investitori noi, conectarea cu mentori si experti in diverse domenii si facilitarea accesului la clienti corporate si piete externe.

Hub 1317 - Brasov

Hub 1317 mai are la ora la care am scris articolul 8 birouri libere, preturile pornind de la 99 de lei/luna. Pe site-ul HUB-ului poti vedea si ce antreprenori sunt, in prezent, la HUB.

Timisoara Startup Hub

Situat in City Business Centre din Timisoara, Startup Hub are ca misiune sa faciliteze si sa sprijine dezvoltarea unui mediu antreprenorial solid si performant in domeniile tehnologice si al industriilor creative in Timisoara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri