Studiu Start-Up Bridge: Ce nevoi au firmele romanesti in procesul de internationalizare

Trei sferturi (74%) dintre antreprenorii romani vor ca statul sa se implice, prin institutiile de profil, in promovarea peste hotare a firmelor autohtone, iar mai mult de jumatate dintre companii (59%) afirma ca au nevoie de acces la informatii de business din pietele tinta, arata un studiu al Start-Up Bridge.

De asemenea, 72% dintre antreprenorii romani isi doresc sprijin pentru internationalizare prin mecanisme finantate din fonduri europene, iar 57% se asteapta ca bancile sa ofere suport in procesul de internationalizare, acestea fiind cele mai importante mecanisme sau organizatii care pot ajuta firmele locale sa se extinda pe alte piete, se mai arata in studiul Start-up Bridge.

Pe langa promovarea firmelor romanesti peste hotare, antreprenorii considera ca statul roman poate stimula internationalizarea si prin beneficii fiscale, proiecte din fonduri europene si prin furnizarea de acces la networking.

Studiul a fost desfasurat la initiativa Start-Up Bridge, proiect de internationalizare al Fundatiei Romanian Business Leaders (RBL) si realizat de GfK Romania, cu scopul de a identifica, in premiera, cele mai importante bariere pentru antreprenorii romani in desfasurarea activitatilor de export si de extindere pe pietele externe. De asemenea, studiul isi propune sa identifice ce fel de sprijin vor antreprenorii romani sa primeasca de la statul roman si sa afle beneficiile obtinute de fondatori in desfasurarea activitatilor de export si de internationalizare.

"Daca analizam barierele externe care franeaza extinderea firmelor pe pietele externe, vedem un potential mare pentru statul roman sa sprijine exporturile si internationalizarea. Din studiul nostru reiese ca antreprenorii romani au nevoie de o tranzitie usoara in piata tinta, prin minimizarea riscurilor printr-un ajutor mai mare pe pietele externe. De asemenea, doi din trei antreprenori considera ca au intampinat bariere personale in procesul de internationalizare. Cei care au enuntat barierele lor personale s-au referit la lipsa conexiunilor, a cunostintelor si a informatiilor despre piata tinta," a declarat Claudiu Vrinceanu, coordonatorul proiectului Start-Up Bridge.

Astfel, cele mai importante bariere interne (care tin de firma) semnalate de antreprenori in extinderea pe pietele externe sunt mentinerea unor preturi competitive si concurenta puternica din piata tinta, in timp ce lipsa sprijinului din partea statului roman, birocratia din Romania si necunoasterea legilor din tara tinta sunt cele mai semnificative bariere externe enuntate de fondatorii romani in procesul de internationalizare.

Top 5 bariere interne

1. Mentinerea unor preturi competitive
2. Concurenta puternica din piata tinta
3. Gasirea de parteneri internationali
4. Marketing adaptat fiecarei piete/tari
5. Lipsa personalului specializat in activitatea de internationalizare

Studiul Start-Up Bridge releva ca lipsa personalului specializat in internationalizare a reprezentat o bariera pentru 33% dintre firmele romanesti atunci cand s-au extins peste hotare.

Top 5 Bariere externe

1. Lipsa sprijinului din partea statului roman
2. Birocratia din Romania – acte, aprobari necesare
3. Necunoasterea legilor din tara tinta
4. Diferenta de cultura
5. Oportunitatile deja existente in Romania

Existenta unor relatii si conexiuni in piata tinta a reprezentat un element de baza pentru 81% dintre antreprenorii romani atunci cand si-au extins afacerile peste hotare. De asemenea, participarea la targuri de afaceri din strainatate a insemnat un factor determinant in procesul de internationalizare pentru 54% dintre antreprenorii romani.

Ca beneficii directe alte extinderii peste hotare, se remarca obtinerea de venituri mai mari si imbunatatirea calitatii serviciilor si a produselor proprii. De asemenea, acumularea de experienta si de expertiza este un beneficiu al internationalizarii pentru 72% dintre antreprenorii romani.

Top 5 beneficii percepute ale activitatii de internationalizare

1. Obtinerea de venituri mai mari
2. Imbunatatirea calitatii serviciilor/produselor proprii
3. Acumularea de experienta si expertiza
4. Dezvoltarea culturii organizationale
5. Oportunitati de parteneriate strategice

In ceea ce priveste motivele importante pentru care antreprenori romani se internationalizeaza, 45% dintre firme s-au dezvoltat extern datorita oportunitatii de asociere cu un partener din piata tinta, iar 37% dintre antreprenorii romani s-au internationalizat in vederea atragerii unui investitor .

Potrivit studiului Start-Up Bridge, 14% dintre antreprenori spun ca un element de baza in internationalizare este conectarea sau ajutorul diplomatilor romani din tara unde s-au extins, iar 12% dintre romanii cu afaceri peste hotare s-au extins datorita unui ajutor din partea statului roman.

Citeste si:
Studiu ASE: Romania poate sa devina un hub regional de investitii
Romania are potential de a...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

In privinta accesului la finantare, aceasta nu este principala problema a firmelor romanesti in procesul de extindere in strainatate. Astfel, lipsa de capital este o bariera in calea internationalizarii pentru 41% dintre antreprenorii de tip intenders (care vor sa se extinda peste hotare) si pentru 29% dintre antreprenorii romani care s-au internationalizat deja.

In ceea ce priveste barierele personale pentru antreprenorii romani care au inceput procesul de internationalizare, cele mai importante sunt lipsa de cunostinte si informatii despre pietele tinta si conexiunile limitate cu persoane din tara tinta.

Top 5 bariere personale

1. Lipsa de cunostinte si informatii despre pietele tinta
2. Putine conexiuni cu persoane din tara tinta
3. Lipsa de experienta in activitati de internationalizare
4. Lipsa de curaj
5. Bariera de limba

Cele mai importante trei motive identificate ce au dus la esec in extinderea afacerii peste hotare sunt lipsa de resurse financiare, birocratia si competitia puternica.

Studiul Start-Up Bridge a fost realizat in randul a 200 de firme antreprenoriale, pe un esantion reprezentantiv, din domenii cheie (agricultura, FMCG, automotive, mobila, retail, transporturi, media&telecom, tehnologie, cercetare&dezoltare, turism si resurse umane). Interviurile au fost realizate prin metodologia CATI (interviuri telefonice), iar selectia respondentilor a fost aleatoare.

Start-Up Bridge este un proiect de internationalizare a afacerilor romanesti, lansat de Romanian Business Leaders (RBL) in iunie 2017, care ajuta antreprenorii si managerii din firmele antreprenoriale sa se extinda pe pietele externe.

Citeste si:
Cate firme romanesti indraznesc sa treaca granitele tarii?
Florin Jianu: 3 din 10...

Sursa foto: By Flamingo Images / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri