„Pierdut câine labrador, în zona Berceni. Răspunde la numele Zdreanță și ultima dată a fost văzut lângă Spitalul de Copii”. De câte ori ați văzut anunțuri similare pe stâlpii și pe copacii de afară sau chiar pe Facebook, distribuite în număr mare mare de oameni? Însă e bine de știut că nu mereu un animal pierdut rămâne pierdut și asta pentru că sunt mai multe soluții la îndemână pentru a nu-l pierde. Trei tineri români, cu parcursuri profesionale complet diferite, au găsit o modalitate mai simplă prin care poți să-ți găsești animalul pierdut, printr-un medalion dotat cu un cod QR, prin care îi poți găsi locația.

Episodul „Turbo”: Cum a început totul

Tudor Hanea a lucrat mai bine de zece ani în Londra în principal cu firme de tehnologie și fonduri de investiții. Cel mai recent job a fost la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), unde investea în fonduri de private equity și venture capital din România și din regiune, fiind relativ familiar cu mediul local de venture și ecosistemul de startup-uri. De la venirea pandemiei, toți angajații din bancă au lucrat de acasă, având totodată și posibilitatea de a lucra remote, din oricare altă țară. Așa se face că Tudor s-a întors în România, iar printre primele lucruri pe care le-a făcut, a fost să adopte un motan, care să-i facă reintegrarea mai ușoară în București.

„Ca atâția alți români, am găsit un motan (Turbo) pe care l-am adoptat și de aici a pornit totul. Problema pe care o aveam a fost că Turbo a trecut pe o dietă specială după niște probleme la rinichi, iar cum el ieșea afară și ajungea la vecini, i-am făcut un al doilea medalion pe care am scris `Vă rog nu-l hrăniți, este pe dietă vet`. Doar că era o soluție rudimentară, așa că de aici la ideea de a folosi un cod QR care să ducă la un profil online unde să nu fii limitat la câteva cuvinte a fost doar un pas”, a povestit pentru wall-street.ro, Tudor Hanea, CEO petradar.ro, o companie ce oferă proprietarilor de animale medalioane cu cod QR prin care aceștia își pot găsi patrupedele în eventualitatea în care se pierd.

peradar.roTurbo, motanul adoptat de Tudor Hanea, cu medalionul cu cod QR la gât

De la idee până la momentul lansării au trecut aproximativ șase luni, dat fiind contextul pandemic și problemele legate de logistică, ce au îngreunat livrarea medalioanelor. Site-ul este funcțional de două săptămâni, produsele fiind listate și pe eMAG. În total, investiția inițială în companie se ridică la aproximativ 3.000 de euro.

Dar pentru noi greul acum începe, înainte de lansare am validat ideea cu prieteni cu animale de companie și medici veterinari, în schimb să creștem un produs B2C în online necesită multe iterații de marketing și optimizări ale canalelor de distribuție. Așa că acum ne concentrăm pe asta.

Tudor Hanea, cofondator și CEO petradar.ro (foto)

petradar.ro

Citește și: Cum poți să transformi pasiunea pentru animale într-un job și câți bani poți să faci din asta

Cum funcționează concret medalioanele cu cod QR și cât costă

Tudor a creat medalioanele QR pentru animale alături de alți doi parteneri de business, ambii proprietari de patrupede: Andreea Burdușel, Head of Product, cu o experiență de zece ani în zona de data analysis și Daniel Coman, CTO, care are în spate 12 ani de lucru în software development. Atunci când s-au gândit cum să creeze medalionul, cei trei fondatori au mizat foarte mult pe adopția la scară largă a codurilor QR în România, pe care le regăsim în restaurante, cafenele, muzee, mall-uri, dar și parcări.

petradar.ro

„Inițial am pornit de la acest profil online la care am adăugat și o funcție GPS, astfel încât dacă un animal de companie se pierde și cineva îl găsește și îi scanează codul, proprietarul va primi instant o alertă pe telefon cu locația scanării (...) Medalioanele petradar nu au un GPS integrat sau baterie, ele se bazează pentru locație pe GPS-ul telefoanelor care le scanează”, spune Tudor.

Un astfel de medalion dotat cu cod QR nu necesită gravare cu numele animalului sau cu numărul de telefon al stăpânului, la fel cum este necesar la pandantivele clasice pe care le regăsești la gâtul unei pisici sau a unui câine. Un medalion de pe petradar.ro costă 79 de lei, iar în el se regăsește întregul profil al animalului, de la vârstă, rasă, perdispoziții speciale de hrană și, evident, numele și contactul proprietarului.

petradar.ro

Cum se vede viitorul?

Finanțarea afacerii s-a realizat din bani proprii, deocamdată, spune Tudor, însă în viitor, va fi nevoie de o rundă de tip pre-seed sau seed, odată ce atenția fondatorilor va fi îndreptată către anumite canale de distribuție care vor necesita mai multe resurse.

„Dar dincolo de finanțare, ceea ce va fi important dacă vom veni în piață ar fi să găsim un partener care să ne ajute să creștem prin know-how în zona de e-commerce și pet tech (...) Strict pentru noi, România este o piață excelentă de testare, suntem în top cinci european ca număr de animale de companie cu peste 10 milioane de câini și pisici, din care o parte substanțială este publicul urban și tech-friendly. Practic mai mult de unul din doi români au un animal de companie, dar cu toate acestea foarte puțin din tot ce înseamnă pet ownership este digitalizat, iar noi încercăm să schimbăm asta prin platforma petradar.ro”, a mai explicat Tudor care se arată plăcut surprins de modul în care a evoluat ecosistemul românesc de start-up-uri, fiind de părere că lansarea unui produs în România e mai ieftină și poate aduce poate mai multe oportunități, comparativ cu piețele mai mature din Europa, cum este și Marea Britanie.

Fondatorii companiei au extins în prezent parteneriate cu câteva cabinete veterinare și pet shop-uri din București care îi ajută să-și promoveze afacerea. Până la finalul anului vor urma și câteva puncte fizice, deschise în alte orașe din țară, în care stăpânii de animale să poată testa și cumpăra produsul.

petradar.ro

„Pentru a reduce numărul de animale pierdute, suntem în proces să încheiem parteneriate cu Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) din București și din Ilfov și cu ONG-uri de protecție a animalelor prin care să donăm medalioane în mod gratuit către persoanele care adoptă câini din adăposturile lor. Foarte mulți din cei care adoptă sunt persoane tinere care vor înțelege produsul nostru și beneficiile profilului online și a geolocației”, a mai precizat Tudor Hanea, cofondator și CEO petradar.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri