28 Iunie 2010

TVA va creste: Ce vor antreprenorii pentru a-si dezvolta afacerile



De la inceputul anului trecut s-au inchis aproximativ 250.000 de firme mici, insa guvernantii nu ia inca masuri care sa sustina cu adevarat antreprenoriatul. Wall-Street a vorbit cu mai multi intreprinzatori pentru a vedea ce masuri cred acestia ca ar trebui impuse pentru dezvoltarea sectorului IMM.

Eliminarea impozitului forfetar

”Impozitul forfetar ar trebui eliminat: este o povara pe care o firma mica, lipsita de profit (in primii ani) sau cu profit minim, o suporta cu greutate”, afirma Dana Laura Olteanu, fondatoarea unei firme care construieste casute pentru copii si care pana acum a avut clienti precum Mihaela Radulescu sau Luana Ibaka.

Impozitul a fost introdus in aprilie anul trecut si de atunci a starnit numeroase controverse in mediul de business, foarte multi intreprinzatori si manageri sustinand ca acesta duce la inchiderea a foarte multe afaceri.

Reducerea contributiilor la asigurarile sociale de stat (CAS)

Majoritatea antreprenorilor considera ca valoarea CAS de 31,3% din salariul brut pentru conditii normale de munca este foarte mare, angajatorul platind 20,8% din contributia pentru asigurarile sociale de pensie si sanatate, iar angajatul - 10,5%.

”Cu siguranta, relaxarea fiscala (ma gandesc la impozite, la CAS-ul platit de angajator) ar putea fi o vitamina pentru un sistem secatuit, lipsit de vlaga si apatic in acest moment. Ar putea fi atat o crestere energetia, dar si morala, ceea ce ar insemna enorm in acest moment. Multi antreprenori sunt atat de ingrijorati incat nu mai au puterea de a gandi creativ sa gaseasca solutii pe langa problemele acumulate in ultimul an”, afirma Raluca Milin (foto), fost director de marketing la operatorul telecom UPC Romania, si cea care a lansat anul trecut compania de mobilier Sensio si EIB, franciza unei firme de consultanta in educatie din Germania.

”Ar trebui stimulata angajarea prin cote reduse de CAS platibile pentru angajatii fosti someri pana la o vechime mai mica de sase luni in companie”, afirma Octavian Badescu, fostul director general al Alo Curier si cel care a lansat compania Sameday (servicii de livrare in aceeasi zi), Field Expert (marketing direct) si compania de cercetare de piata Retail Plus Eastern Europe.

Impozit pe profit de 10%

„Ar trebui redus impozitul pe profit la 10% pentru a incuraja investitiile straine aici, si nu in tarile din jur, de exemplu in Ungaria sau Bulgaria", afirma Octavian Badescu.

De la inceputul acestui an, microintreprinderile platesc un impozit pe profit de 16%, in timp ce anterior puteau alege intre impozit pe profit de 16% ori impozit pe venit, care in 2009 a fost de 3%, fata de 2,5% in 2008 si 2% in 2007.

Scutiri fiscale in primii 2-3 ani de functionare

Mihai Taraipan (foto), fondatorul ZaGift, un site de carduri si vouchere cadou, propune ca in primii doi ani de functionare start-upurile sa fie scutite de orice fel de taxe, in timp ce Daniela Lepus propune scutirea de TVA in primul an al companiei.

”Cred ca ar trebui sustinuta o fiscalitate mai lejera la adresa celor care deschid companii, precum si a celor care au intreprinderi in primii 3-5 ani de functionare, in functie de domeniul de activitate”, adauga Dana Laura Olteanu.

Pe de alta parte, Octavian Badescu crede ca profitul reinvestit nu ar trebui impozitat cel putin in primul an de functionare al unei companii.

Domenii scutite de TVA

Desi antreprenorii si managerii isi doreau mentinerea TVA la 19%, in acest week-end Guvernul a anuntat ca aceasta va creste de la 1 iulie la 24%.

”Am dori o scutire de la plata TVA a firmelor cu profit ce reinvestesc integral tot profitul si pentru fiecare 50.000 euro reinvestiti, in timp angajeaza minim un absolvent sau somer”, afirma Marian Radoi (foto), cel care a lansat firma de masurari topografice International Partner Buro.

Pe de alta parte, Octavian Badescu propune scaderea TVA la 15% cel putin la produsele de baza pentru a incuraja consumul, in timp ce domenii precum cel al infrastructurii, educatiei, sanatatii si turismului ar trebui incurajate fiscal.

De exemplu, Raluca Milin propune diminuarea TVA pentru turism.

Micsorarea dobanzilor la credite si garantarea acestora de stat

„Cele mai bune lucruri pe care le-ar putea face statul ar fi garantarea creditelor pentru IMM-uri si incurajarea bancilor in a imprumuta mai mult companiile mici si mijlocii. Un prim pas in aceasta directie ar fi limitarea creditarii statului de la institutiile bancare, astfel acestea fiind nevoite a gasi noi solutii de a oferi credite, atat pentru populatie, cat si pentru IMM-uri. Momentan sistemul bancar natioal are venituri destul de ridicate din creditarea statului si nici o motivatie de a mai lucra cu clientii mici, costisitori si cu un grad mai ridicat de risc”, afirma Mihai Varutoiu, confondator al AV Franchise Consulting, o companie de consultanta in domeniul francizelor.

Pe de alta parte, Marian Radoi considera ca dobanzile la credite ar trebui sa fie mai mici in cazul companiilor mici si mijlocii.

Stabilitate si predictibilitate in masuri

Lorina Pop, fondatoarea Azay, firma care comercializeaza obiecte de lux, isi doreste sa existe stabilitate si predictibilitate in masurile luate de conducerea tarii, un lucru sustinut si de Octavian Badescu (foto), fostul director general al Alo Curier, in prezent antreprenor.

Investitii in cercetare si tehnologie

"Pentru dezvoltarea IMM-urilor Guvernul ar trebui sa investeasca cu precadere in industriile strategice pe termen mediu si lung, precum domeniul cercetarii si dezvoltarii de tehnologie ori al energiei regenerabile si sa incurajeze dezvoltarea acestora asa cum se intampla in multe alte tari”, afirma Daniela Lepus, cofondator al TrippyDoo, un site care ar trebui sa-i faca pe oameni sa calatoreasca mai mult.

Schimbarea legislatiei muncii

”Cresterea flexibilitatii si echilibrarea raportului de forte intre angajat si angajator, intrucat, acum, din punct de vedere legal, e greu sa dai oameni afara”, spune Octavian Badescu.

Neimpozitarea salariilor cel putin un an pentru firmele care angajeaza absolventi si someri

Marian Radoi, fondatorul International Partner Buro, crede ca firmele care angajeaza someri ori absolventi de facultati ar trebui sa nu plateasca impozite pentru salariile acestora cel putin un an, dar, pe de alta parte, ar trebui sa fie obligate sa-i pastreze cel putin trei ani.

Legea holdingului

Foarte multi antreprenori cred ca legea holdingului este o masura esentiala pentru dezvoltarea mediului de business, insa pentru ca aceasta deocamdata nu exista, o buna parte din oamenii de afaceri prefera sa isi infiinteze grupuri de companii in tari precum Cipru si Olanda.



Citeste si