20 Februarie 2006

Daniel Guzu a cladit o afacere de 26 de milioane de euro pe an

Este actionarul majoritar al companiei Guzu Chim, unul din marii jucatori pe piata vopselelor. Pe scurt afacerea lui Daniel Guzu arata astfel: o cifra de afaceri, in 2005, de 26 de milioane de euro, un profit de 2,6 milioane de euro, iar numarul angajatilor se apropie de 370.

La 24 de ani, imediat dupa terminarea facultatii, a inceput sa fabrice antigel si apa distilata cu un coleg de facultate la subsolul unei cladiri vechi. "Se intampla prin 1994, eu si colegul am inceput sa preparam, sa imbuteliem si tot noi ne ocupam si de distributie", isi aminteste Daniel Guzu primul pas in afaceri.

Intre timp au luat si sotiile alaturi de ei, au mai angajat cativa oameni si au ajuns sa inchirieze tot subsolul. "Inintial am avut numai trei camere la subsolul acelei cladiri, dar dupa ceva timp l-am ocupat pe tot, cred ca avea cateva sute de metri patrati", povesteste Daniel Guzu.

Au pornit cu vreo 2.000 de marci, iar in 1995 au facut si primul credit de la banca, banii i-au folosit pentru a lua niste materie prima din import pentru a face lichid de frana si diluanti pentru vopsele auto.

"Metoda noastra de a scoate produse era foarte simpla. Mergeam in magazinele de piese auto, care reprezentau targetul nostru, si vedeam pe raft ce chimicale sunt si care se preteaza la o productie simpla. Se cautau diluanti, am facut diluanti, se cauta lichid de frana, am facut lichid de frana", spune Daniel Guzu.

Asa au castigat primii bani. Ca orice antreprenor, Daniel Guzu, a inceput sa investeasca in masini si alte utilaje. De asemenea, a mai inchiriat si alte spatii de lucru, tot in aceeasi curte unde au inceput, iar dupa trei ani a devenit proprietatea lor.

Pasul decisiv spre productia de vopsele l-a facut la sfarsitul lui 1997, cand a cumparat un utilaj care l-a cam usurat de bani.

"Am dat foarte mult pe utilaje, aproximativ 40.000 de marci. Tinta noastra era grundul pentru masini, eram fixati pe domeniul auto", spune actionarul majoritar de la Guzu Chim.

Pentru ca utilajul puteau sa faca si vopsele pentru uz casnic, au zis ca e bine sa incerce si aceasta piata. Astfel, au inceput sa faca vopsele pentru lemn, metal, pentru casa in general.

"Produsele erau slabe la prezentare, cu etichete de hartie, dar calitativ erau satisfacatoare", isi aminteste Daniel Guzu.

Afacerea a mers bine, asa ca au inchiriat spatii de lucru si de depozitare, au infiintat un laborator de cercetare, au mai angajat oameni, si au trecut la producerea de noi sortimente in domeniul vopselelor decorative.

In prezent, producerea de antigel, prima activitatea a lui Daniel Guzu, mai inseamna numai 10 la suta din cifra de afaceri a firmei Guzu Chim.

"Atunci baza erau produsele auto, dar piata a dictat aceasta trecere, prea multe chimicale pe masini nu prea mai aveam ce sa punem", precizeaza Daniel Guzu.

Prima vopsea branduita a fost Rost, urmata de cel mai cunoscut si mai bun produs al companiei, vopseaua Savana. Acum, investeste aproximativ un milion de euro in promovarea produsului Savana.

In 2005, au inaugurat noul spatiu de productie in Popesti-Leordeni, iar anul acesta spera sa finalizeze investitia care se va ridica la aproape 15 milioane de euro.

Pentru Daniel Guzu, reteta succesului se traduce prin: "o munca bine facuta si satisfacerea clentilor".

"Scopul nostru nu a fost de a de a face bani si atat. Banii vin ca o consecinta a unei munci bine facute, nu vin ca un scop in sine, daca vin ca un scop in sine, nu poate sa vina decat pe moment, nu si pe termen lung, ori politica noastra nu a fost sa creeam ceva de moment", spune actionarul majoritar de la Guzu Chim.

De asemenea, Daniel Guzu le spune celor care vor sa inceapa o afacere ca ar trebui sa se apuce de ceva la care se pricep, si care-i pasioneaza.

Originar din Vrancea, Daniel Guzu are ca hobby vinul. "Vreau ca la anul sa am o sticla de vin produsa de mine. Am inceput sa cumpar vie pe langa Panciu, sa fac o ferma, si imi doresc sa construiec si un conac unde sa-mi petrec vacantele".



Citeste si