28 Septembrie 2016

Interviu cu Ionut Dogaru, managerul care a scos din insolventa doua mall-uri si se pregateste de o a treia provocare



Romania a fost vazuta in ultimii ani drept o “Mecca” a dezvoltarilor de proiecte comerciale, insa reversul medaliei a fost si numarul tot mai mare al acestor spatii care au intrat in insolventa, fie din cauza unui management defectuos, fie din pricina crizei, a pozitionarii slabe sau a concurentei acerbe din piata.

Ionut Dogaru (foto cover) este directorul general Resolute Lar Romania, companie cu activitatea in zona de consultanta pentru investitii imobiliare si dezvoltari de profil si care se pregateste ca in urmatoarele saptamani sa depaseasca un moment dificil al unui important mall din tara.

Dupa succesul cu centrul comercial Hello Shopping Park din Bacau, care a iesit din incapacitate de plata in primul trimestru al acestui an, Ionut Dogaru, impreuna cu echipa sa de la Resolute Lar, va mai bifa o reusita pe plan local in aceasta toamna, cand va reusi sa incheie un proces dificil de iesire din insolventa al proiectului Focsani Mall, important centru comercial din regiunea Moldovei.

“Proiectul Hello Shopping Park Bacau a intrat in insolventa in vara anului 2013. Noi (Resolute Lar – n. red.) am preluat proiectul in urma cu mai mult de doi ani de zile, intr-un mare impas financiar. Odata cu preluarea sa, a urmat o analiza a situatiei cu care s-a confruntat proiectul – atat dn punct de vedere comercial, cat si tehnic, dar si legal. Intr-un proiect de acest fel sunt multe probleme tehnice, dar si de natura legala, insa am reusit sa trecem peste acestea , iar rezultatul a venit la inceputul acestui an, cand proiectul comercial din Bacau a iesit din insolventa”, a declarat Ionut Dogaru, intr-un interviu acordat Wall-Street PRO.

Prin aceeasi situatie trece acum si proiectul Focsani Mall, intrat in insolventa tot in cursul anului 2013, si care ar urma ca pana la finalul acestui an sa iasa din impasul financiar.

“Focsani Mall a intrat in luna iunie, din 2013, in insolventa), iar in cazul acestui proiect am avut un plan de reorganizare foarte bine pus la punct, care in cateva luni va coincide cu iesirea proiectului din insolventa. (…) Ca sa poti avea un plan viabil, trebuie incepi sa platesti creditorii – a fost posibil pentru ca am reusit sa implementam mai multe masuri comerciale si de management pentru ca situatia sa se amelioreze suficient de mult sa putem sa iesim din incapacitate de plata. Am aplicat aceasta strategie atat la Hello Park din Bacau, cat si la Focsani Mall, unde am adus o combinatie de chiriasi noi, seriosi, cu potential mare, combinat cu o reducere a costurilor, insa nu si pe cele de marketing”, a declarat directorul general Resolute Lar Romania.

In cazul proiectului din Focsani, Ionut Dogaru sustine ca a reusit sa incheie un parteneriat cu un cinematograf local, “Happy Cinema”, descrie de acesta drept “un brand local, realizat de tineri antreprenori, care folosesc acest model de business in orasele mai mici”.

“Este un cinematograf mic, adresat unui oras de mai mici dimeniuni, care propune 2-3 sali de entertainment. In plus, pe langa cinematograf, am adus si o lista noua de chiriasi in zona restaurantelor, am incheiat un contract cu H&M, iar investitiile necesare in repozitionare s-au ridicat la circa 1 milion de euro”, a mai spus Dogaru.

In ceea ce priveste centrul comercial din Bacau, reprezentantul Resolute Lar sustine ca pregateste deschiderea unui nou magazin Decathlon, asta dupa ce anul trecut JYSK a incheiat un contract de inchiriere pe mai multi ani.

“Trebuie sa incerci sa aduci ceva diferit intr-un proiect aflat in impas, care, cu o serie de activitati de marketing bine gandite, sa atraga si sa reuseasca sa atraga in mall potentialul client. Am incercat sa incheiem contracte cu chiriasi adaptati pietei regionale”, a mai spus Ionut Dogaru.

Pentru a readuce la viata cele doua proiecte comerciale ai fost necesare investitii totale ce au depasit 3,5 milioane de euro in ultimii doi ani.

Liberty Center – cea mai mare provocare de pana acum. Cum arata proiectul din zona Chirigiu

Liberty Center, unul dintre cele mai riscante pariuri comerciale din zona de Sud Vest a Capitalei, trece in acest moment printr-un amplu proces de reidentificare si repozitionare, asta dupa ce a cunoscut, la randul sau, gustul insolventei, iar de iesirea din incapacitate de plata a mall-ului din zona Chirigiu se ocupa tot firma Resolute Lar.

“Liberty Center a fost un centru lovit. Proprietarul initial si-a dorit un centru comercial intr-o zona in care nu stau oameni foarte instariti, dar care tintea magazine exclusiviste cum este cazul Starbucks, Marks&Spencer sau Lacoste – marci cu preturi ridicate. Foarte multi dintre chiriasi au plecat, iar Liberty Center a avut o problema mare de imagine. Dezvoltatorul a intrat in insolventa – a fost printre primii care au profitat de legislatia insolventei si atunci centrul comercial a fost lovit foarte tare”, a declarat Ionut Dogaru, care, desi recunoaste ca este un proiect foarte dificil, spune ca se asteapta ca proiectul sa isi regaseasca drumul pe piata proiectelor comerciale si sustine ca nu se asteapta ca mall-ul sa devina spatiu de birouri sau sa aiba alte intrebuintari.

Tot in rezidential este potential

Resolute Lar Romania este un joint venture format din fosti bancheri si avocati si specialisti in piata imobiliara, care au devoltat cabinetul de consultanta si care astazi este activ atat pe piata centrelor comerciale, cat si in domeniul rezidential.

In ceea ce priveste activitatea din sectorul rezidential, Grupo Lar, una dintre companiile care alcatuiesc joint-venture, este unul dintre cei mai mari dezvoltatori spanioli, cu o prezenta de peste 10 ani la nivel local si cu o serie de proiecte imobiliare importante la activ – asa cum este cazul Natura Residence sau Serena Apartments, in care au fost dezvoltate peste 400 de apartamente.

“Vindem ce am construit in Bucuresti si ne pregatim sa incepem investitiile in Cluj. Avem terenurile si cat de curand incepem un nou proiect care va cuprinde aproximativ 200 de apartamente”, a mai precizat Ionut Dogaru.

Ionut Dogaru este directorul general Resolute Lar Romania, fiind responsabil de intreaga activitate a companiei de consultanta la nivel local, in domeniul investitiilor imobliare si a sectorului dezvoltarlor de profil din Romania, avand experenta in dezvoltarea rezidentiala, hipermarketuri, centre comerciale, birouri sau industria hoteliera din intreaga tara.



Citeste si