9 Martie 2017

Hossu, Wise Finance Solutions: Nu avem brand de tara, japonezii au auzit de Dracula, dar nu stiu ca e din Romania



Bogdan Hossu, fondator al Wise Finance Solutions, companie autohtona care ofera consultanta companiilor care doresc sa investeasca in tara, subliniaza ca firma fondata de el a depasit 500 de milioane de euro in investitii, cu venituri anuale in medie de 1,5-2 milioane de euro, generate din consultanta.

Wise Finance Solutions este specializata in intermedierea legaturilor intre companiile internationale care urmaresc sa investeasca in Romania si statul roman, oferind totodata consultanta pentru atragerea de fonduri guvernamentale si din partea UE.

Principala problema pe care o intampina companiile internationale? Infrastructura, “care nu prea…exista”, spune, ridicand din umeri, Hossu.

“Nu avem strazi si majoritatea investitorilor produc si vand in Vestul Europei, asa ca trec prin Sibiu/Pitesti si, desi e DN, nu este autostrada. In teorie, ar mai fi doar vreo 130 de km intre Capitala si Timisoara, dar sunt cel mai greu de facut aceia”, puncteaza Bogdan.

O alta problema consta in disponibilitatea fortei de munca. “In zona Timisoarei, de exemplu, companiile se bat pe aceiasi oameni, rata somajului este foarte redusa fata de alte orase. In Braila, de exemplu, daca vrei sa te duci, gasesti fara problema forta de munca. Ar trebui si statul sa directioneze mai atent investitorii, in zone ca acestea”, puncteaza antreprenorul roman.

Una dintre pietele de interes pentru investitorii internationali este piata de componente auto. Acestea sunt produse in Romania si apoi exportate in diverse piete din Europa.

De ce nu acceseaza romanii mai multe fonduri europene

In functie de business, programul de finantare de la Uniune difera. “Avem acum un client care vrea sa isi faca o fabrica de procesare mezeluri in Romania. UE acopera 50% din investitia initiala, care se ridica la cateva milioane de euro. Restul de bani trebuie pusi chiar de companie. De aceea romanii nu acceseaza fonduri, pentru ca nu au bani de cofinantare. La investitiile mari, procentul acoperit de UE este de circa 40-50%”, explica specialistul.

“In general fondurile UE se concentreaza pe IMM-uri, majoritatea acestora limitandu-se la suma de 2,5 milioane de euro. Investitiile uzuale se ridica la 1-1,5 milioane de euro”, completeaza el.

Asteptari de la noul Guvern

Cel mai important lucru pentru un investitor strain este stabilitatea – adica “fara scandaluri, fara certuri, fara semne de nesiguranta. Si, din pacate, anul nu a inceput bine”.

Mai mult, Romania a avut 3 guverne in ultimii ani, iar investitorii vor sa vada un singur guvern, dar eficient, coerent, care sa isi duca mandatul pana la capat – “nu discutam daca sunt buni sau rai, asta este alta discutie…”, spune Mihai Hossu.

O alta problema este ca, desi aparatul administrativ a ramas aproximativ la fel, exceptand, evident, ministrii si secretarii de stat, acestia sunt deschisi sau nu “in functie de vremea de afara. Sunt complet imprevizibili, intr-o zi ii prind bine dispusi, in alta nu”.

Din ce tari vin cei mai multi investitori

Cele mai multe investitii internationale intermediate de Wise Finance Solutions vin din Turcia, Germania, Franta si, mai recent, din Japonia. Ce ii convinge pe investitori sa vina in tara?

“In primul rand, faptul ca suntem in UE, in medie a doua cea mai ieftina tara din perspectiva taxelor, dupa Bulgaria. De asemenea avem (inca) resurse naturale suficiente si forta de munca ieftina si disponibila, in anumite zone. Totodata, avem o predispozitie pentru limbi straine – printre cei mai buni vorbitori de engleza din CEE si “prindem” repede si limbile latine”, spune Hossu.

Ce au auzit asiaticii despre noi? Pe scurt, mai nimic – daca ii pui sa arate tara pe harta, nu stiu unde este, trebuie mai intai sa le arate, fizic, unde este pozitionata.

“Unii stiau de Ceausescu, Hagi, Nadia si Dracula. Dar nu stiau de Romania, ci de Transilvania, necunoscand faptul ca Transilvania este parte din Romania”, spune, zambind, Bogdan.

“Investitiile pleaca in multe alte tari din regiune pentru ca, pur si simplu, nu avem brand de tara! Nu se fac aproape deloc evenimente in afara. Ungaria si Polonia au buget pentru asa ceva! Ungaria, de exemplu, are in Japonia cinci evenimente in fiecare an, pe cand Romania…sa zicem doar ca sta extrem de prost la acest capitol”, subliniaza Bogdan Hossu. “Japonezii sunt extrem de evoluati, insa pentru a avea sansa sa ii atragi in tara, trebuie sa te duci, fizic, acolo”, completeaza el.

--NOTA AUTORULUI--

Consideram ca evenimentele din ultimele luni si “cruciada” pornita de partidul de guvernare, PSD, impotriva “multinationalelor care fura bani din tara” este una extrem de toxica pentru viitorul economic al Romaniei si al mediului de afaceri. Reamintim guvernantilor, si pe aceasta cale, ca mult blamatele multinationale, impreuna cu “angajatii lor care protesteaza” ofera nu numai sprijin financiar tarii, ci si un echilibru altfel aproape imposibil de atins, pe multiple planuri – sanatate, educatie, IT, telecom, auto si asa mai departe.



Citeste si