12 Iunie 2017

Razvan Szilaghyi, Raiffeisen: Cu exceptia SUA, bursele nu sunt supraevaluate



Cresterea puternica a pietelor de actiuni din ultimele luni nu a produs in Europa o “bula” similara celei de la inceputul crizei din 2007-2008, insa acest lucru nu este neaparat valabil si in cazul SUA, considera Razvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, companie care administreaza fonduri de 6,6 miliarde lei in Romania.

Bursa de Valori Bucuresti a inchis saptamana trecuta a cincea luna consecutiva de crestere din acest an, timp in care a acumulat un castig de 23% si a ajuns sa aiba cea mai buna evolutie din Uniunea Europeana.

“Nu trebuie sa judecam daca o piata este supra sau subevaluata dupa dinamica dintr-o anumita perioada de timp, fie ea si spectaculoasa. Sunt alti indicatori, atat generali cat si specifici anumitor sectoare, care pot indica daca piata este supraevaluata. Nu cred ca vorbim de o supraevaluare generalizata a pietelor de actiuni”, a declarat Razvan Szilagyi.

Pe plan international, analistii privesc cu precautie cresterea Bursei din New York, aflata in cea de-a 99-a luna “bull”, al doilea cel mai lung raliu din istorie, dupa celebra “bula dot-com” din perioada 1990 – 2000, care in final a dus la o cadere de 50% a pretului actiunilor. Indicele american S&P 500 a urcat cu 8,6% in 2017 si cu un spectaculos 74% in ultimii patru ani.

“Cu exceptia SUA, nu consideram ca pietele de actiuni sunt supraevaluate. Ramane insa intrebarea, cum se vor comporta restul pietelor, chiar si cele cu evaluari in limitele normale, in cazul unei corectii semnificative in SUA. In SUA dar si la nivel global, un risc semnificativ vine din zona administratiei Trump. Daca la finalul anului trecut asteptarile cu privire la implementarea unor politici de relaxare fiscala au dus pietele de actiuni americane catre noi maxime, perspectiva inabilitatii de a indeplini asteptarile ar putea sa fie motivul urmatoarei corectii”, considera Szilagyi.

Rezistenta la stiri negative a bursei americane a dat peste cap calculele analistilor si saptamana aceasta, cand S&P 500 a ramas in zona maximelor istorice in ciuda atentatului terorist din Londra soldat cu 8 morti si 48 de raniti.

Putin romani incearca sa se asigure impotriva unei noi “bule”. “Ca urmare, promovam in special fondurile cu potential de pierdere limitat”

Asa cum s-a intamplat si in trecut, evolutia buna a Bursei de Valori Bucuresti a atras atentia , dar si banii investitorilor in actiuni si fondurile cu plasamente in actiuni.

“Ne asteptam ca atat timp cat randamentele istorice se mentin la un nivel ridicat, intrarile de bani in fondurile de actiuni, din zona de retail in special, sa ramana peste medie. Este un comportament care a fost validat in trecut - randamentele ridicate atrag investitorii”, mentioneaza CEO-ul Raiffeisen Asset Management.

Acesta recunoaste insa ca putini romani aleg, din propria initiativa, sa isi protejeze profitul obtinut in ultimele luni trecand intr-un fond de obligatiuni, cu risc redus. Fondurile de obligatiuni au in general randamente de aproximativ 2-3% in ultimele 12 luni, mult sub castigurile de peste 20% pe care fondurile de actiuni le-au generat in aceeasi perioada.

“Intrarile in fondurile de obligatiuni, ca urmare a unui management activ al portofoliului, in care investitorul individual decide sa-si securizeze profitul obtinut si sa treaca intr-un instrument mai putin volatil, vor fi putine. Din pacate, pentru marea majoritate a invetitorilor de retail, aceste notiuni de risc management sunt dificil de implementat pe cont propriu. Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care, din oferta noastra de fonduri, am ales sa promovam activ fondurile cu potential de pierdere limitat”, spune Razvan Szilagyi.

Circa 326.000 de romani au plasamente in fonduri de investitii locale, averea totala a acestora ajungand la 22,1 mld. lei (4,88 mld. euro). Majoritatea covarsitoare a banilor (peste 70%) sunt indreptati catre fondurile monetare si de obligatiuni.

Raiffeisen Asset Management este al doilea cel mai mare administrator de fonduri din Romania, cu active totale de 6,6 mld. lei. Primul loc este ocupat de Erste Asset Management, care administreaza o avere de 7,8 mld. lei.



Citeste si