Prognoza nefavorabila strica planurile romanilor de 1 mai, astfel ca doar 90.000 de persoane vor innopta in unitatile de cazare din toata tara, cu aproximativ 10% mai putini decat in 2013. Suma totala pe care o vor cheltui acestia se ridica la 50 milioane de lei.

Astfel, chiar daca hotelierii s-au pregatit cu peste 110.000 de locuri de cazare, cu 10.000 mai multe decat anul trecut, numarul turistilor va fi cu 10% mai mic decat in 2013, se arata intr-un comunicat remis de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

”Sunt doua motive care explica aceasta situatie. In primul rand, ploile care au cuprins toata tara in ultimele zile ii determina pe romani sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si face bagajele si a pleca in concediu. In al doilea rand, anul acesta, Ziua Internationala a Muncii cade imediat dupa Paste, iar multi romani si-au consumat deja bugetul alocat pentru distractie”, a declarat Dragos Raducan, vicepresedintele FPTR.

In ceea ce priveste destinatiile interne alese de turistii romani, topul este condus de departe de litoral. Numarul celor care petrec minivacanta intr-o statiune de la malul marii este aproape similiar celui din 2013, ajungand la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%, Mamaia ramane statiunea preferata de romani.

”Ne-am obisnuit ca de cativa ani buni, pe 1 mai, in Mamaia sa fie organizate diverse spectacole, concerte si evenimente. Toate acestea au un efect de magnet asupra turistilor, care vor sa aiba parte si de actiune in vacanta. In plus, cluburile si discotecile au pregatit petreceri speciale de 1 mai, pentru nopti albe la malul marii”, afirma Dragos Raducan.

Nu doar hotelierii si patronii de cluburi vor avea de castigat zilele acestea, ci si proprietarii de baruri si restaurante.

”Estimam incasari de aproximativ 32-33 milioane de lei in toate destinatiile turistice din tara doar pentru mancare si distractie, in conditiile in care un roman va cheltui in medie 120 de lei pe zi, in afara de cazare si mic dejun”, precizeaza oficialul FPTR. La aceasta suma se adauga circa 17 milioane de lei pe cazare si mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale romanilor care merg in minivacanta de 1 mai in tara de 50 de milioane de lei.

1 mai la munte si la bai, precum si in strainatate

Chiar daca la munte s-au anuntat precipitatii, 18.000 de romani si-au rezervat o vacanta intr-unul din hotelurile din statiunile montane, unde vor cheltui aproximativ 2,7 milioane de lei in sejurul de 2-3 zile.

Statiunile balneare sunt si ele solicitate in aceasta perioada. Astfel, 10.000 de romani au ales sa-si faca vacanta la bai, unde pot beneficia de programe speciale de tratament si relaxare.

Mult mai putini romani s-au orientat spre Delta Dunarii. Este vorba despre 2.000 de persoane, in special pescari pasionati si turisti dornici de inedit.

Pe de alta parte, aproximativ 8.600 de romani profita de zilele libere pentru a merge in strainatate. In privinta turismului extern cea mai solicitata destinatie a ramas, ca si anul trecut, Bulgaria, urmata de Ungaria, Grecia, Spania, Turcia.

Sursa foto: Vacanta, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri