Sambata Tarom a anulat doua curse de la Bucuresti la Iasi si respectiv Salonic si retur, iar duminica, alte doua curse spre Salonic si respectiv Moscova si retur. Intr-un comunicat postat duminica pe site-ul sau, Tarom anunta ca se confrunta cu "o lipsa de personal navigant apt de zbor (insotitori de bord)", scrie Mediafax.

Reprezentantii companiei mai precizeaza ca pasagerii curselor anulate sunt preluati pe alte zboruri Tarom sau ale altor companii pentru a ajunge la destinatie. Mai multe curse Tarom au fost anulate sau intarziate la mijlocul lunii septembrie din cauza unor actiuni spontane din partea unor piloti si ai unor insotitori de zbor.

Surse din randul pilotilor au declarat atunci ca protestul a fost declansat din cauza nemultumirilor privind salariile si noul contract colectiv de munca - inregistrat fara sa se tina cont de revendicarile lor -, dar si pe fondul unora privind managementul companiei. Potrivit surselor, conducerea companiei Tarom s-ar fi folosit de sindicatul majoritar si de alte doua sindicate mai mici pentru a putea inregistra la ITM noul contract colectiv de munca, fara a lua in calcul cerintele pilotilor.

Citeste si:

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat la 23 septembrie ca discutiile dintre reprezentantii institutiei si sindicatele Tarom s-au incheiat cu perspectiva unei rezolvari favorabile a problemelor, precizand ca anumite solicitari vor fi solutionate in 2015. "Sunt inca cateva probleme in litigiu, la care compania nu are solutii imediate, dar in acelasi timp exista foarte multa rationalitate din partea managementului si a salariatilor, astfel incat unele lucruri vor putea face parte dintr-un angajament de perspectiva", a spus atunci Rus, la finalul unei discutii cu reprezentantii sindicatelor.

El a mai aratat ca in prezent veniturile Tarom sunt mai mici decat costurile, iar compania are pierderi din care este foarte dificil de sustinut cresteri salariale sau conditii mai bune de munca. Pe 9 octombrie, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Dragos Titea, declara ca "la Tarom e pace". Tarom poarta in continuare negocieri cu sindicatele pilotilor si insotitorilor de bord, care nu au semnat contractul colectiv de munca.

Photosebia / Shutterstock.com