"Pentru agentii, scaderea TVA ar insemna un lucru extraordinar. Nivelul actual de 24% este mult prea mare si ne termina. Nu ne ramane nimic ca sa ne putem dezvolta. Cei care aduc turisti in tara, in proportie de 80%, sunt agentiile. E bine ca sprijinim hotelurile, iar legea voucherelor de vacanta ajuta in primul rand hotelurile, pentru ca se intampla in Romania. Si reducerea TVA la pachetele de servicii ajuta tot hotelurile, insa scaderea TVA la agentiile de turism s-ar simti atat in pretul vacantelor interne, cat si al celor externe", a spus Burcea, scrie Mediafax.

Guvernul ia in calcul scaderea TVA la 9% pentru intregul domeniu al turismului, a promis premierul Victor Ponta la deschiderea Targului de turism, el precizand totodata ca, in scurt timp, Ministerul Finantelor va inainta si normele de aplicare necesare emiterii tichetelor de vacanta.

Burcea crede ca scaderea TVA ar fi un ajutor care ar lasa la dispozitia agentiilor de turism niste reusurse cu care sa se poata dezvolta. "Pentru turism, noul Cod Fiscal este ca un dar de la Dumnezeu, pentru ca propune reducere de TVA la agentii, reducerea TVA la alimentele de baza, care va ieftini mancarea in statiuni, si reduceri de CAS, care inseamna ca oamenii vor avea mai multi bani. Daca oamenii vor avea mai multi bani in buzunar, o parte din ei se vor duce si pe turism", a afirmat oficialul ANAT.

El a adaugat ca, in aceste conditii, vacantele se vor ieftini cu peste 10%, in conditiile in care in strainatate turismul se scumpeste permanent. "Noua ne va ramane un spatu fiscal de 15% cu care putem scadea pretul vacantelor si putem sa facem oferte speciale. Cazarea are TVA de 9%, masa in hoteluri e taxata cu 9%, iar daca si agentiile vor avea TVA de 9%, exista toate premisele ca produsul turistic sa fie mai ieftin", a mai spus Burcea. Anul trecut, s-au cazat in Romania 8,4 milioane de turisti, cu 6,6% mai mult decat in anul precedent. Numarul turistilor straini a crescut cu 11,5%, pana la 1,9 milioane, iar cel al romanilor cu 5,3%, la 6,5 milioane.

Sursa foto: Vacanta exotica, Shutterstock