Pestera, aflata in Vietnam, la granita cu Laos, a fost descoperita in 1990 de un localnic care s-a oprit la intrarea ei. Insa, pana in 2009, cand a fost organizata prima expeditie in interior, nimeni nu a vizitat pestera. Dupa ce in 2013 au fost organizate primele tururi oficiale cu turisti, interesul pentru vizitarea pesterii Hang Son Doong a crescut atat de mult incat acum se fac liste de asteptare cu doritori. Timpul de asteptare: doi ani.

Agentia vietnameza Oxalis este singurul turoperator autorizat sa organizeze excursii in pestera-mamut din Parcul National Phong Nha-Ke Bang. Saptamana trecuta, agentia de turism a publicat datele pentru tururile in pestera in 2017, iar acestea au fost vandute in 20 de ore. Pestera Hang Son Doong poate fi vizitata de doar 500 de oameni pe an pentru a nu fi afectat ecosistemul din interior.

Cu o intindere de 5 km, vizitarea pesterii dureaza cinci zile (+ cate o zi inainte si dupa expeditie), excursie care costa 3.000 de dolari de persoana, suma in care este inclusa taxa de 660 dolari pentru intrarea in parcul national, potrivit datelor de pe site-ul agentiei de turism.

Turistii care vor sa viziteze pestera trebuie sa fie bine pregatiti fizic si psihic pentru ca expeditia presupune drumetii prin intreaga jungla, traversarea unui rau, drumetii si alpinism in pestera si sa fie practic dispusi ca 4 nopti sa doarma in cort in pestera.

Citeste si:

Giles Lever, ambasadorul britanic in Vietnam, a facut parte parte dintr-o expeditie in pestera in mai in acest an si s-a simtit de parca ar fi vizitat o "alta planeta". "Cu siguranta merita toata sudoara, noroiul, muscaturile lipitoarelor si sa ai picioarele ude. Pestera – de aproape 200 metri inaltime si 175 metri latime – te face sa te simti mic", a spus diplomatul.

Asa ca daca esti un turist aventuros si vrei sa vizitezi pestera Hang Son Doong, va trebui sa mai astepti un an pentru a prinde un loc in expeditiile din 2018.

Vezi un documentar National Geographic despre "pestera infinita" din Vietnam.

Sursa foto: Hanoi Photography/Shutterstock.com