Actualele birouri de promovare din strainatate vor fi desfiintate, urmand ca in 90 de zile angajatii acestora sa fie rechemati de la post, informeaza News.ro.

Cel mai probabil, birourile de promovare turistica externa vor functiona in viitor la sediile misiunilor diplomatice.

”Necesitatea desfiintarii birourilor externe ale Ministerului Turismului si regandirii modului de reprezentare turistica pe plan international a Romaniei este data atat de analizele interne facute de la preluarea mandatului de catre Ministrul Mircea-Titus Dobre, cat si de datele relevate de raportul Curtii de Conturi privind activitatea fostului ANT in 2015", arata un comunicat emis miercuri de minister.

Institutia de control a constatat nereguli grave in privinta modului de functionare a birourilor de promovare externa si a cheltuirii banilor publici.

Ministrul Turismului a decis sa schimbe semnificativ modul de organizare a activitatii de reprezentare a Romaniei in domeniul promovarii turistice a tarii noastre in strainatate.

In cele 90 de zile, Ministerul Turismului, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii, vor elabora un statut al angajatilor din reprezentantele de promovare turistica externe si un regulament de concurs, in baza caruia sa fie ocupate aceste posturi.

”Viitorii angajati externi vor avea un mandat de patru ani, evitandu-se astfel situatia de angajati pe perioada nedeterminata ai acestor birouri (SUA – 23 ani, Austria – 17 ani, Rusia – 16 ani, Germania – 12 ani, Franta si Italia– 10 ani, Polonia – 8 ani, Anglia – 5 ani), fara un control real al activitatii lor si fara o imagine clara a eficientei la post”, arata Ministerul Turismului.

Ministerul precizeaza ca se doreste ca promovarea Romaniei pe pietele externe sa fie facuta corect, coerent si eficient.

Citeste si:

”Astfel, reprezentantii din cadrul birourilor de promovare turistica a Romaniei vor beneficia de autonomie administrativa, dar activitatea lor fi coordonata de sefii misiunilor diplomatice din tarile in care se va considera necesara prezenta institutionala a Ministerului Turismului. De asemenea, Ministerul Turismului va decide relocarea unor birouri de promovare turistica in tari care pot fi furnizoare de turisti pentru Romania (de exemplu, tarile scandinave si Benelux), dar numarul total al reprezentantelor externe va ramane de 14”, precizeaza ministerul.

Pentru optimizarea cheltuielilor, Ministerul Turismului va analiza cu MAE oportunitatea gazduirii unor birouri de promovare turistica externa la sediile misiunilor diplomatice.

”Actualii reprezentanti de la birourile externe vor fi rechemati in tara si vor avea statutul de angajati ai Ministerului Turismului, avand posibilitatea de a participa la concursul organizat pe parcursul acestui an”, sus'ine ministerul.

Ministerul Turismului acuza ca birourile de promovare externa au functionat pe bugete create artificial, ”dupa bunul plac al reprezentantilor din cadrul acestor birouri de promovare”, fara a exista un control minimal asupra justetei sumelor avansate drept cheltuieli.

Astfel, nu a existat un plafon maxim al cheltuielilor pentru chirie, ci a fost doar o conditie referitoare la suprafata admisa, care, conform raportului Curtii de Conturi, nici aceasta nu a fost respectata de unii angajati ai acestor birouri.

Ministerul a descoperit discrepante majore la chiriile pentru birouri si locuintele angajatilor intre reprezentante din tari comparabile ca nivel de trai, sumele variind intre 1.347 euro si 5.357 euro/ luna, astfel ca peste 70% din bugetul alocat birourilor externe reprezinta cheltuieli cu chiriile.

”Unele reprezentante nu au prezentat, la solicitarea conducerii institutiei, contractele de inchiriere a spatiilor sau anexele la acestea pentru prelungirea duratei lor”, arata Ministerul Turismului.

De asemenea, o parte importanta a cheltuielilor facute de reprezentantele externe ale Ministerului Turismului nu a fost inregistrata in contabilitatea institutiei, facandu-se deconturi fara documente justificative in valoare totala de peste 500.000 euro, sustine ministerul.

Sursa foto: BelkaG/Shutterstock.com