San Marino, unul dintre cele mai mici state independente din lume, a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de turisti dintre toate statele europene - peste 30%. Alte destinatii cu cresteri semnificative ale numarului de vizitatori sunt Georgia, Azerbaijan, Bosnia si Hertegovina.

San Marino este considerata cea mai veche republica din lume. Cu o suprafata de putin peste 60 de kilometri patrati si o populatie de 33.400 de locuitori, San Marino este unul dintre cele mai mici state independente din lume. Ca pozitie geografica, San Marino se afla in nordul Italiei, in apropierea tarmului Marii Adriatice. San Marino este a treia tara de dimensiuni mici din Europa, dupa Vatican si Monaco.

Cea mai mare parte din economia tarii se bazeaza pe turism. Insa si timbrele postale si monedele, foarte cautate de colectionari, reprezinta o importanta sursa de venit.

Obiective turistice in San Marino

Centrul vechi istoric din orasul San Marino si Monte Titano au fost inscrise in anul 2008 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Centrul orasului San Marino este protejat de cele trei turnuri de pe Muntele Titano: Guaita (cel mai vechi, construit in secolul XI, ce s-a dovedit a fi impenetrabil intr-o mare masura in fata atacurilor dusmane), Cesta (ce dateaza din secolul XIII) si Montale (ridicat in secolul XIV).

In centrul orasului San Marino, accesul masinilor este restrictionat, astfel ca turistii se pot plimba relaxati pe strazile pitoresti si incarcate de istorie. Turistii care ajung in San Marino pot vizita o multime de obiective turistice, printre care: Muzeul de Stat (pentru cei care vor sa cunoasca istoria republicii), Muzeul San Francesco (care gazduieste lucrari de arta), Muzeul Armelor, Muzeul Curiozitatilor, Compania Filatelica si Numismatica, Biserica Sfanta Andrea din Serravalle, Basilica Santo Patrano, Palazzo Pubblico, Castello della Cesta.

Citeste si:
Romani lasati balta. O platforma concurenta cu Booking se inchide
O platforma online de...

Cea mai buna perioada pentru a vizita aceste locuri este intre lunile aprilie si iunie.

Foto: Shutterstock.com

Ultimele date furnizate de Organizatia Mondiala a Turismului arata ca turismul in San Marino a crescut intr-un an (2017-2018) cu 31,1%, scrie bloomberg.com. De aproape trei ori mai mult fata de cresterea inregistrata in Italia, de 11,2%. In 2017, circa 78.000 de turisti au ajuns in San Marino, ceea ce inseamna doi vizitatori la fiecare locuitor. Numarul turistilor nu este mare, insa daca tinem cont de dimensiunile statului este intr-adevar un proges. Daca ar fi sa vorbim de numere care impresioneaza, Franta, de exemplu, a fost vizitata in 2017 de 86,9 milioane de turisti straini.

Citeste si:
Eurovision si Parada Gay au dus la un boom turistic in Israel
Eurovision si Parada Gay au...

Clasamentul destinatiilor europene cu cele mai mari cresteri cuprinde tari pe care putini turisti le-ar fi crezut capabile de asemenea performante: Georgia, locul doi (crestere de 27,9%), Azerbaijan, locul sase (crestere de 20%), Bosnia si Hertegovina, locul noua (crestere de 18,66%).

Topul complet al tarilor europene cu cea mai mare crestere a numarului de turisti arata in felul urmator: locul unu - San Marino (31,1% crestere), locul doi - Georgia (27,9%), Israel (24,6%), Turcia - (24,14%), Islanda (24,11%), Macedonia (23,5%), Azerbaijan (20%), Republica Moldova (19,6%), Bosnia si Hertegovina (18,66%), Armenia (18,65%).

Citeste si: 5 destinatii de top in care sa calatoresti toamna aceasta, potrivit expertilor in turism

Citeste si:
TOP 10 cele mai competitive tari din punct de vedere turistic
TOP 10 cele mai competitive...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Voucherele de vacanta vor fi acordate pe card