Judetul Mures face pasi importanti pentru dezvoltarea turismului, iar investitiile publice si private din ultimii ani sunt doar o mica parte dintre elementele care contribuie la cresterea numarului de turisti.

Autoritatea judeteana a reluat in ultimii doi ani participarea la targuri de profil, iar in programele anuale de investitii au fost introduse obiective importante legate de infrastructura turistica, dar si de reabilitarea unor cladiri monument din judet.

Aeroportul Targu-Mures, poarta de acces in Transilvania

Datorita reabilitarii complete a pistei de decolare/aterizare a Aeroportului Transilvania din Targu Mures si redeschiderea acestuia la mijlocul anului 2018, judetul Mures a fost repus pe harta turistica a Romaniei. Aeroportul este in plin proces de crestere si isi propune diversificarea rutelor, in acest moment deservind patru destinatii externe, cu 10 curse pe saptamana, iar in timpul sezonului de vara functionand o cursa charter catre Antalya. De asemenea, pana la finalul acestui an se va reintroduce cursa Bucuresti-Targu-Mures. Conducerea Aeroportului urmareste atat cresterea numarului de curse si de destinatii accesibile, cat si dezvoltarea facilitatilor cargo, anul acesta fiind adoptata o Strategie pe termen mediu si lung in acest sens.

Bani europeni pentru renovarea cladirilor monumente istorice

Trei proiecte ale autoritatilor publice din judetul Mures au castigat in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020 pentru renovarea unor cladiri monumente istorice. Pe de o parte Primaria Saschiz a castigat un proiect in valoare totala de 8,491 de milioane de lei pentru renovarea cetatii Saschiz, parte din Patrimoniului Mondial UNESCO.

Pe de alta parte, Consiliul Judetean Mures a semnat contractele de finantare pentru reabilitarea Palatului Culturii, simbolul orasului Targu Mures si a Muzeului de Stiintele Naturii din Targu Mures, o cladire construita in stil neoclasicist, cu o valoare totala de aproximativ 18 milioane de lei.

Citeste si: Top 5 cele mai frumoase statiuni balneare din Romania

Sovata, statiune balneara in continua dezvoltare

Sovata este una dintre perlele judetului Mures, o statiune balneara renumita atat pentru tratarea problemelor de sanatate, precum si datorita posibilitatilor de agrement si recreere, care atrage anual zeci de mii de turisti. Orasul este in continua dezvoltare datorita investitiilor publice si private din ultima perioada. Amenajarea Lacului Tineretului, a Lacului Tivoli, a Drumului Sarii, deschiderea pentru public a turnului de observare de 28 metri, alaturi de o infrastructura bine pusa la punct sunt doar cateva dintre proiectele finalizate in ultimii ani la Sovata. Sovata are un grad de ocupare de 100% in lunile de vara, majoritatea turistilor provenind din Romania, urmati de cei din Republica Moldova, Ungaria, Germania si Israel.

Cresterea numarului de turisti si dorinta de a mentine acest trend a dat nastere planurilor de investitii pentru sezonul de iarna. In statiune urmeaza sa fie construit un complex pentru sporturi de iarna cu 4 partii de schi si cu o lungime totala de 12 km. Totodata, sunt planuri si pentru construirea unui Aquapark, respectiv crearea unei cladiri care va cuprinde facilitati de agrement functionale pe tot parcursul anului, precum si amenajarea imprejurimilor acesteia in vederea realizarii unui strand in aer liber destinat utilizarii in sezonul de vara.

Castelului Rhedey din Sangeorgiu de Padure

Putini cunosc istoria castelului Rhedey din Sangeorgiu de Padure, construit in secolul al XVII-lea, de catre contele Rhedey Laszlo pe locul unui castel mai vechi. Aici s-a nascut Claudia Rhedey de Kis-Rhede, stra-strabunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Nationalizata in 1948, cladirea este ocupata de birouri administrative, iar din 1960 de scoala generala din Sangeorgiu de Padure. In 2011, cu ajutorul Ministerului Culturii si Cultelor, a inceput renovarea castelului. In prezent, la parterul renovat al castelului functioneaza Centrul de Informare si Promovare Turistica. La etaj, conform planurilor primariei, se va amenaja un muzeu in memoria contesei Rhedey Claudia, iar la subsol o crama pentru vinurile obtinute din viile din interiorul arcului carpatic.

Transilvania Motor Ring la Cerghid

Circuitul Transilvania Motor Ring este singura pista de profil din Transilvania si cel mai mare complex de profil din Romania, fiind o investitie realizata de Consiliul Judetean Mures a carei valoare este de aproximativ 55 de milioane de lei. Lucrarile la aceasta investitie au fost finalizate in cursul anului 2018, parcul auto fiind administrat de un serviciu din cadrul autoritatii publice.

"Transilvania Motor Ring" este proiectat pe o suprafata de peste 35 de hectare, este prevazut cu un circuit de viteza de peste 3.708 metri, cu sistem de cronometraj, control concurs si punct de informare, o cladire centrala cu spatii pentru oficiali si presa, boxe duble, tribune, restaurante, depozite, parcari, dar si spatii de lucru pentru echipe.

Parcul auto pentru sporturi cu motor a gazduit deja un eveniment, etapa finala a sezonului ROTAC 2018, o competitie de Time Attack. In data de 10 noiembrie 2018 Transilvania Motor Ring va gazdui un nou eveniment, deschis publicului spectator pentru mediatizarea circuitului cat si pentru familiarizarea pilotilor atestati si organizatorilor motorsporturilor cu particularitatile tehnice ale circuitului. Circuitul ofera o larga posibilitate de utilizare atat pentru sporturile cu motor cat si pentru ciclism, fiind adecvat pentru toate tipurile de competitii iar pasionatii sporturilor care se preteaza a se desfasura pe o astfel de pista (auto/moto/ciclism) au posibilitatea de inchiriere a pistei pentru efectuarea de teste sau pentru agrement, conform regulamentului Complexului.

Citeste si: County-break Mures: cateva motive pentru care sa faci aceasta excursie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri