Bugetarii (dar si privatii) care nu si-au cheltuit inca voucherele de vacanta, insa nu vor sa mearga pe litoral sau in statiunile aglomerate de pe Valea Prahovei, se pot orienta catre statiunile balneare din tara. In felul acesta, vor profita atat de beneficiile pentru sanatate ale tratamentelor balneare, cat si de drumetiile pe care le pot face in zonele respective.

Asociatia Romana de Balneologie a realizat un clasament al celor mai bune statiuni balneare din tara. Clasamentul a fost realizat tinand cont de mai multe criterii, printre care accesibilitate, infrastructura, patrimoniu public, promovare interna si externa a statiunii, calitatea factorilor naturali de cura utilizati in statiune, calitatea serviciilor turistice si medicale, calitatea resurselor umane, strategii de dezvoltare a statiunii, nivelul investitiilor in bazele de tratament si unitatile de cazare. Primele cele mai bune cinci statiuni balneare din Romania sunt descrise mai jos:

Techirghiol

Techirghiol este un oras cu o istorie fascinanta, pe care putin turisti romani o cunosc. Clima, namolul si apa sarata a Lacului Techirghiol au facut din aceasta statiune balneara cunoscuta din anul 1899 o destinatie faimoasa, scrie statiuneatechirghiol.ro. Primele inscrisuri despre calitatile terapeutice ale namolului dateaza din 1854, atunci cand un comandant otoman isi vindeca bratul bolnav.

Techirghiol

Foto: Shutterstock.com

Techirghiol a devenit un traseu de vacanta pentru intelectualii secolului trecut. In paralel cu dezvoltatea statiunii Mamaia, Techirghiol a devenit o destinatie a oamenilor din lumea buna, interesati de calitatile terapeutice ale lacului cu „bai reci“. Boema s-a mutat la Techirghiol, pentru ca, imediat dupa Primul Razboi Mondial, Eforie sa devina tinta elitelor cu bani. Artistii veneau in Dobrogea sa picteze, scriitorii – ca Ionel Teodoreanu, de pilda (care se refugia la Techirghiol, cu sotia si copiii) – incercau sa scrie, iar actorii isi aveau cartierul general la Carmen Sylva (Eforie Nord). Familiile scriitorilor Cezar Petrescu si Tudor Arghezi erau oaspeti de vara ai statiunii.

Ce spune legenda

Se spune ca un batran olog si orb a ajuns odata cu magarul sau, din greseala, in malul acestui lac. S-a chinuit batranul ore in sir sa iasa din noroiul mirositor, dar bidiviul incapatanat nici ca voia sa se miste, malul acela exercitand o tainica atractie asupra sa.

Mare a fost insa mirarea si bucuria batranului cand, iesind din lac, si-a dat seama ca ochii sai puteau distinge din nou o geana de lumina, iar picioarele sale, de multa vreme neputincioase, incepusera sa-l asculte. Cat despre inteleptul sau bidiviu, plagile urate de pe spate i se vindecasera, iar corpul sau parca traia o noua tinerete.

Obiective turistice

Lacul Techirghiol, cel mai intins lac salin din Romania, cu lungimea de 7.500 m si o adancimea de maximum 9 metri, este cunoscut pentru calitatile apei sarate (mineralizate) si a namolului sapropelic, folosit in tratarea diferitelor maladii.

Apa sarata a lacului Techirghiol este puternic hipertona, cu o concentratie de aproximativ 80g saruri minerale la litru, deoarece lacul Techirghiol este un fost golf maritim izolat de mare printr-o fasie de nisip, ceea ce a condus in timp, la o puternica concentrare a sarurilor din apa de mare, in conditiile climatului arid al zonei.

La Manastirea Sfanta Maria se gaseste una din putinele biserici de lemn care si-a pastrat integral pictura. In cadrul manastirii a fost amenajata o baza de tratament balnear care functioneza in cadrul Centrului Social-Pastoral "Sfanta Maria".

O atractie turistica a Techirghiolului este Biserica Nemteasca. Parintele Pieger, indrumatorul comunitatii germane formata din nemtii dobrogeni, a contribuit la ridicarea bisericii, finalizata in anul 1934.

Baile Tusnad

Baile Tusnad este cea mai mica statiune balneara din tara, fiind cunoscuta pana astazi ca “Mica Elvetie”. Orasul este situat in partea sudica a depresiunii Ciucului, intre Muntii Harghita si Muntii Bodoc, in cheile Oltului, la o altitudine de 650 m, potrivit wikipedia.org.

Baile Tusnad

Foto: Shutterstock.com

Despre apele minerale din zona Tusnadului exista dovezi scrise inca din a doua jumatate a sec. XVIII, in care se mentioneaza existenta unor izvoare de ape minerale cu efecte curative, folosite de catre localnicii satelor din apropiere. Denumita "Perla Ardealului", Tusnadul este una dintre cele mai frumoase asezari balneare din tara noastra. Activitatea balneara in Baile Tusnad se desfasoara inca de la jumatatea secolului XIX. In anul 1968 statiunea Baile Tusnad a fost declarata oras turistic.

Ce spune legenda

Data cea mai probabila pentru fondarea statiunii este anul 1842. Vindecarea miraculoasa a unui fiu de cioban a atras atentia asupra efectului terapeutic al apelor minerale, dupa care s-au pus bazele unei societati pe actiuni in vederea exploatarii statiunii in anul 1845. Cu ocazia revolutiei din anul 1849 statiunea este distrusa; reconstructia incepe abia in 1852.

Inconjurata de brazi seculari, statiunea Baile Tusnad beneficiaza de aer curat, ozonizat, bogat in aerosoli si ioni negativi si de un climat subalpin.

Atractii turistice

Exista mai multe atractii turistice care nu trebuie ratate: Turnul Apor (construit ca punct panoramic in 1883), Piatra Soimilor, Lacul Sfanta Ana (aflat la doar 2 km de statiune, este un lac de origine vulcanica, unic in Europa Centrala si de Est), Lacul "Tinovul Mohos" (se afla langa Lacul Sfanta Ana si a fost declarat rezervatie naturala), Manastirea Franciscana din Sumuleu Ciuc (detine una din cele mai rare instalatii de orga din Ardeal), cetatea medievala de la Odorheiul Secuiesc, Poiana Narciselor (considera un monument al naturii), Biborteni (localitate cu izvoare de apa minerala).

Baile Govora

Baile Govora este atestata ca statiune balneara de interes national si european. Este situata in judetul Valcea, in zona depresionara subcarpatica din nord-estul Olteniei la o distanta de 20 km de Ramnicu Valcea, in apropiere de Transalpina, scrie bailegovora.ro.

Baile Tusnad

Foto: Shutterstock.com

Cu peste 100 de ani in urma, statiunea Baile Govora era locul cu cel mai curat aer din Europa, iar oamenii veneau aici sa isi trateze afectiuni respiratorii, boli de piele si reumatism. Primele descrieri amanuntite ale izvoarelor de la Govora dateaza din anul 1881 cand se descopera izvoare cu miros de pacura si petrol care rasar din margini de vai, cu paduri in mai multe culori de jur imprejur.

Statiunea Baile Govora este recomandata in tratamentul bolilor respiratorii, bolilor degenerative si a bolilor reumatice articulare, ca si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale si a unor disfunctionalitati post-traumatice si boli asociate.

Atractii turistice

Parcul balnear din Govora a constituit leaganul statiunii balneare Govora, deoarece aici s-a ridicat in perioada 1882-1894, primul stabiliment de bai si primele spatii pentru cazarea pacientilor.

Actualmente parcul balnear a fost reabilitat in cadrul unui proiect finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013. Lucrarile de reabilitare au constat in: refacerea aleilor, iluminatului public, mobilierului urban, plantarea de noi specii de flori, arbori si arbusti. De asemenea a fost reabilitat chioscul de muzica pentru fanfara, fantana arteziana, statuile si a fost amenajata o cascada artificiala in prelungirea fantanii arteziene precum si un miniamfiteatru in aer liber pentru diferite evenimente artistice.

Cunoscuta si drept "Drumul Regelui", Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania, avand punctul cel mai inalt in Pasul Urdele (la 2.145 m).

Inceputurile acestui drum sunt neclare. Unele surse sustin ca a fost construit prima data de legiunile romane in timpul razboaielor cu dacii, motiv pentru care pe hartile de istorie este trecut sub denumirea de „coridorul IV strategic roman”, scrie wikipedia.org.

Exista si o legenda locala care spune ca, la sfarsitul secolului XVIII si la inceputul secolului XIX, fiecare familie a participat la construirea unei portiuni din acest drum, in functie de posibilitatile fizice si financiare ale sale.

Potrivit altor surse, soseaua a fost refacuta si pietruita de germani in timpul Primului Razboi Mondial, din ratiuni militare, insa a fost foarte putin folosita.

Cert este ca acest traseu, cunoscut ca "Poteca Dracului", a fost initial o poteca de munte, folosita de catre pastorii din Marginimea Sibiului pentru a traversa muntii cu turmele de oi in Tara Romaneasca.

Ocnele Mari este una din cele mai vechi asezari umane din aceasta zona a Olteniei, datorita si importantului zacamant de sare.

Asezarea se afla intr-o depresiune, la o altitudine de circa 320 m, fiind strajuita de dealuri cu o altitudine intre 400 si 600 m, scrie wikipedia.org. Sub aceste dealuri se afla un masiv de sare de circa 600 m grosime, care constituie principala resursa naturala a locului si care fost exploatata din cele mai vechi timpuri, dand si numele localitatii ("ocna" inseamna "mina de sare").

Zona de vizitare este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii. Lungimea galeriei de acces este de 1.300 de metri. Suprafata amenajata pentru turisti si in scopuri comerciale si de relaxare e de 20.000 de metri patrati. Inaltimea camerelor este de 8 metri. Aerul din salina este foarte sanatos si indicat pentru cei cu probleme respiratorii.

Calimanesti-Caciulata

Orasul se afla situat in parte de nord-est al judetului Valcea la poalele masivului Cozia si Capatanii din Carpatii Meridionali, pe ambele maluri ale raului Olt, la iesirea acestuia din defileu. Aceasta localitate, in care Mircea cel Batran a ctitorit manastirea Cozia, este cunoscuta inca din vremea dacilor, care au descoperit efectele benefice ale apelor termale din zona, scrie wikipedia.org.

Calimanesti-Caciulata

Foto: Shutterstock.com

Statiunea este cunoscuta pentru aerul ionizat negativ, bioclimatul sedativ cu un indice de stres cutanat de 10 si indice de stres pulmonar de 25, dar si datorita izvoarellor sale minerale clorurate, bromate, sulfuroase cu magneziu, calciu si sodiu pentru cure interne si externe.

Ce spune legenda

Legenda spune ca un cioban se spovedeste calugarilor manastirii Cozia spunandu-le ca el s-a vindecat de "metehnele trupului" scaldandu-se intr-un lac din "campul lui Caliman". Crede ca acest lac are "puteri ceresti din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile ranite s-au vindecat". Calugarii au verificat marturia ciobanului si au gasit chiar in jurul manastirii izvoare de unde "cura piatra pucioasa". Mesteri in a vindeca diferite "metehne ale trupului" construiesc pe langa manastire o "bolnita" (un fel de spital) unde oamenii bolnavi vin sa se trateze.

Insusi ctitorul manastirii Cozia domnitorul Mircea cel Batran a venit si s-a tratat aici la batranete. Mai tarziu va veni spre vindecare si urmasul sau Matei Basarab.

Obiective turistice

Turistii care ajung in statiunea Calimanesti-Caciulata pot vizita mai multe obiective turistice aflate in apropiere: Manastirea Cozia, Schitul Ostrov, Manastirea Turnu, Manastirea Stanisoara, Cascada Lotrisor o spectaculoasa cadere de ape, Gara Calimanesti (constructia dateaza din anul 1899 si a reusit sa-si pastreze de-a lungul secolelor identitate arhitectonica), castrul roman Arutela.

Covasna

Orasul Covasna se afla in judetul Covasna, la poalele vestice ale muntilor Vrancei si este o statiune balneoclimaterica permanenta. Statiunea este situata la 35 km de orasul Sfantu Gheorghe, la 60 km de Brasov si la 250 km de Bucuresti.

Covasna

Foto: Facebook/Sind Romania

Datorita faptului ca este situata intr-o zona cu activitate vulcanica (in trecut) este renumita pentru apele sale minerale si mofetele (emanatii gazoase post-vulcanice, predominant dioxid de carbon), scrie wikipedia.org.

Covasna este cea mai renumita statiune balneo-climaterica din tara pentru tratarea afectiunilor cardio-vasculare, orasul avand numeroase hoteluri si nenumarate pensiuni, un spital de profil cardiologic cu baze de tratament de profil moderne.

Atractii turistice

Statiunea Covasna este locul ideal pentru a imbina tratamentele specifice unei game vaste de afectiuni cu recreerea, drumetia si turismul. De aici se pot vizita numeroase obiective turistice cum ar fi Lacul Sfanta Ana, orasul Brasov si cetatea dacica din vecinatatea statiunii.

In centrul orasului poate fi gasita "Balta Dracului", denumire data de localnici, ramasita a unei eruptii vulcanice. In secolul al XVIII-lea au fost inregistrate mai multe eruptii ale acesteia.

In imediata apropiere a orasului se afla "Valea Zanelor", zona renumita pentru cetatea dacica, pentru urmele caii ferate pe plan inclinat (monument tehnic unicat in Europa), si pentru privelistea minunata.

Citeste si: Vacanta cu masina: 3 road trip-uri spectaculoase in care sa mergi toamna asta

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri