Incendiu in Spania: peste 1.000 de persoane evacuate si drumuri inchise. MAE a emis o atentionare de calatorie

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau intentioneaza sa calatoreasca in Spania cu privire la incendiul in zona muntoasa din centrul insulei Gran Canaria, pe care autoritatile l-au incadrat ca o calamitate de nivelul 2, conform procedurilor de interventie in caz de urgenta.

"In contextul extinderii incendiului, autoritatile au procedat deja la evacuarea a peste 1.000 de persoane, iar anumite segmente de infrastructura si drumuri publice au fost inchise, fiind activata unitatea militara de urgenta si s-a cerut sprijin logistic Comunitatii Autonome Andalucia. Sunt afectate municipiile Artenara, Tejeda si Galdar", a transmis Ministerul de Externe.

Autoritatile au dislocat in zona efective militare si forte de protectie civila pentru a sprijini eforturile pompierilor pentru stingerea incendiilor. Cetatenilor romani li se recomanda sa evite deplasarile in zonele afectate, cu respectarea stricta a instructiunilor autoritatilor locale.

MAE mentioneaza ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei in Regatul Spaniei: +34917344004, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCR) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta.

In situatii cu caracter deosebit, cetatenii romani pot apela telefonul unic de urgenta 112 si pot solicita asistenta la Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Madrid, telefon: +34649656032.

Citeste si:
Afișul din Londra,discriminatoriu față de români, contestat de...
Ambasada României la Londra a...

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://meteoalarm.eu/en_UK/0/0/ES-Spain.html, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (http:/www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Incendiul din insula Gran Canaria a fost izolat

Incendiul care a afectat 1.500 de hectare incepand de sambata, in insula spaniola Gran Canaria, a fost considerat luni seara izolat, insa efective importante de combatere a focarului sunt mentinute la fata locului, au informat autoritatile, citate de AFP.

"Nu mai exista flacari si nici fum degajat, dar jarul se poate reactiva din cauza vantului, care sufla cu rafale de pana la 50 de km/h, si care urmeaza sa scada din intensitate incepand cu ora locala 05:00", a avertizat 112.

Pe de alta parte, un val de caldura este prevazut in urmatoarele zile, ceea ce risca sa complice stingerea incendiilor.

Citeste si:
Târgul de Crăciun de la Craiova, închis după o oră de la deschidere
Târgul de Crăciun de la...

Garda civila l-a arestat pe presupusul autor al incendiului, care l-ar fi declansat folosind un aparat de sudura, conform autoritatilor locale.

Spania, a doua destinatie turistica la nivel mondial, este afectata in fiecare an de numeroase incendii de padure din cauza climei sale aride. Guvernul regional a transmis ca industria de turism nu este afectata de incendiul aflat departe de zonele turistice. Niciun complex hotelier nu este amenintat si nici nu au avut loc intarzieri ale zborurilor.

Sursa foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri