In perioada 2-4 octombrie, la Sibiu, are loc cea de-a 9-a editie a Forumului Anual Consultativ al Rutelor Culturale Europene la care participa si Republica Moldova alaturi de Romania. Cele doua state si-au unit eforturile in vederea promovarii potentialului turistic la nivel regional, contribuind la cresterea numarului de vizitatori internationali pe ambele maluri ale Prutului.

"Ruta transfrontaliera culturala "Voievodul Stefan cel Mare si Sfant" constituie un rezultat combinat, care valorifica potentialul cultural-istoric comun prin unificarea instrumentelor de promovare si a marketingului de destinatie pentru transmiterea unui mesaj cultural-turistic coerent. Aceasta noua initiativa reprezinta un instrument modern prin care nu doar protejam tezaurul istoric si spiritual care ne uneste, dar si inscriem tarile noastre pe harta turistica a lumii. Conjugarea eforturilor pentru promovare, capitalizarea conectivitatii aeriene si terestre pe care o poseda statele noastre, extinderea turismului prin diversificarea ofertei culturale sau cresterea contributiei turistilor pentru serviciile propuse constituie doar cateva elemente prin care putem colabora la sporirea impactului socio-economic in tarile noastre", a declarat Rodica Verbeniuc, directorul general al Agentiei pentru Investitii din Republica Moldova.

Sectorul turismului cunoaste, in prezent, o crestere mai rapida decat dezvoltarea economiei la nivel global. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Turismului pentru 2018, numarul turistilor internationali a crescut cu 5%, fiind de 1,4 miliarde, iar ponderea sectorului turistic la PIB global este de 10%. Serviciile din acest sector constituie 30% din volumul exportului de servicii, iar fiecare al 10-lea loc de munca este generat de aceasta industrie. In acest context, si Romania si Republica Moldova isi propun sa implementeze actiuni care sa contribuie la dezvoltarea sectorului.

Traseul turistic "Voievodul Stefan cel Mare si Sfant", care strabate circa 2.000 de km, include atat obiective istorice si legendare in relatie cu Voievodul Stefan cel Mare si Sfant (20 pe teritoriul Romaniei si 9 in Republica Moldova), dar si peste 80 de alte atractii turistice din ambele tari care completeaza traseul spiritual si ofera turistilor o experienta diversificata. Ruta prezentata nu este un itinerar fix, ci o initiativa institutionala de a identifica si articula, printr-un traseu transfrontalier, cat mai multe obiective cultural-istorice si turistice din ambele tari. Turistii de pe ambele maluri ale Prutului vor putea parcurge in totalitate aceasta ruta sau vor putea selecta anumite obiective, in functie de interese.

"Pentru Republica Moldova aceasta ruta inseamna o mai larga deschidere catre turismul extern, precum si valorificarea pozitionarii sale geografice. Totodata, Republica Moldova complementeaza intr-un mod spectaculos oferta spirituala prin experientele solicitate de turistul modern: gastronomice, vitivinicole, culturale, si a turismului de aventura. Circa 45% din turistii internationali prefera sa viziteze tari emergente, 27% sunt in cautare de ceva nou, iar 70 % sunt promotorii turismului prin care sustin comunitatile”, a mentionat Rodica Verbeniuc.

Retail jobs

"Ruta lui Stefan cel Mare si Sfant" reprezinta pentru toti romanii o oportunitate de constientizare si de promovare a valorilor culturale si turistice comune. In itinerarul dedicat voievodului Stefan cel Mare, in Romania sunt recomandate obiective precum Cetatea Sucevei, Manastirea Putna, Biserica Sfanta Cruce din Patrauti, Palatul Culturii din Iasi, Cetatea Neamt, Ansamblul monumental Podul Inalt-Vaslui, Ansamblul Curtilor Domnesti de la Vaslui, etc. Din Republica Moldova sunt incluse Manastirea Capriana, Complexul arheologic Orheiul Vechi, Cetatea Soroca, Cetatea Tighina, satul Mereni - care este o fosta localitate de razesi ctitorita de marele Voievod, regiunea viticola Stefan Voda - cu o serie de crame celebre deja la nivel international etc.

Introducerea domeniilor viticole, a podgoriilor si a beciurilor domnesti in Ruta Voievodului Stefan cel Mare si Sfant in Romania si in Republica Moldova nu este intamplatoare, istoricii indicand faptul ca Moldova statala in Evul Mediu a fost una dintre cele mai importante regiuni de cultivare a vitei-de-vie si de producere a vinului, iar podgoriile erau detinute de domnitorii tarii. Conform acestora, viticultura a atins apogeul in secolul XV in timpul domniei lui Stefan cel Mare, care a creat postul de Paharnic la curtea domneasca, a adus soiuri noi de vita-de-vie, a infiintat crame si a modernizat procesul de producere a vinului.

Ruta transfrontaliera "Voievodul Stefan cel Mare si Sfant" a fost anuntata oficial in cadrul Targul de Turism al Romaniei, organizat la Bucuresti pe 21 februarie 2019, ca rezultat al Acordului dintre Romania si Republica Moldova privind colaborarea pentru promovarea turismului, semnat la 22 noiembrie 2018.

Citeste si:
Intervenție în forță la metrou: Suporteri violenți au fost...
Intervenție în forță la...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri