Perioada recoltei a trecut, iar mustul incepe sa se transforme in vin, astfel ca multi romani isi fac planuri de vacanta in regiuni viticole mai mult sau mai putin cunoscute, pentru a gusta si vinul proaspat, dar si pe cel din anii trecuti.

Vinul bun redevine un produs cautat, chiar daca nu provine doar din tari ca Spania, Italia si Franta, renumite pentru export, ci din locatii care au adus imbunatatiri majore procesului de obtinere in ultimul timp sau, pur si simplu, au inceput sa il promoveze din ce in ce mai mult.
Potrivit Eurostat, in 2015, au fost cultivate 3,2 milioane de hectare de vita de vie in Uniunea Europeana, reprezentand aproximativ 45% din totalul suprafetei cu vita de vie cultivata la nivel mondial.

Chiar daca aproape trei sferturi din suprafata viticola din Uniunea Europeana se afla in Spania, Franta si Italia (conform Eurostat), mai ramane cel putin un sfert in cadrul Uniunii si alte suprafete in afara ei. Tinand cont ca vinul de acolo nu este exportat (cel putin nu in cantitati mari), merita sa planuiti o vacanta pentru a-l gusta direct de la sursa, mai ales in lunile de toamna, cand preturile pentru zboruri si cazare au scazut considerabil. Iata cateva destinatii recomandate de momondo.ro.

Kakheti, Georgia

Prima recomandare este catre regiunea caucaziana despre care se spune ca a fost prima care a produs vin, acum aproximativ 8000 de ani. Arheologii au descoperit dovezi ale productiei de vin inca din anul 6000 i.Hr., ceea ce a atras atentia reprezentantilor UNESCO.

Specific acestei regiuni (pe langa nenumaratele soiuri de struguri, cum ar fi saperavi, rkatsiteli sau mtsvane) este faptul ca vinul se pastreaza in vase mari din lut (kvevri) si se ingroapa in pamant pentru a fermenta pe parcursul iernii.

Cramele si beciurile lungi, manastirile vechi de 1.500 de ani, bucataria incredibila si vinurile sunt doar cateva motive pentru a planifica o vizita in Georgia.

Pretul mediu pentru o noapte intr-un hotel de 3 stele in Tbilisi: 33 de euro.

Pretul unei sticle de vin de calitate medie in Tbilisi: 3,76 de euro.

Milestii Mici, Republica Moldova

Vinurile moldovenesti sunt prezente in magazinele din Romania, dar vizitarea cramelor din raionul Ialoveni este o experienta care nu poate fi exportata. "Colectia de Aur" Milestii Mici a fost recunoscuta de Guinness World Records ca fiind cea mai mare colectie de vinuri din lume si numara 1,5 milioane de sticle depozitate in 200 de kilometri de galerii subterane. Localitatea se afla la mai putin de 20 de kilometri distanta de Chisinau, iar tururile cu degustare dureaza intre o ora si trei ore, cu rezervare anterioara.

Pretul mediu pentru o noapte intr-un hotel de 3 stele in Chisinau: 35 de euro.
Pretul unei sticle de vin de calitate medie in Chisinau: 3,60 de euro.

Urla, Izmir, Turcia

O alta regiune prea putin cunoscuta pentru vinurile pe care le ofera este provincia Izmir de pe malul turcesc al Marii Egee. Orasul istoric Urla se afla la aproximativ 35 de kilometri de Izmir, iar productia de vin este din ce in ce mai apreciata. Tururile organizate includ si experiente culinare locale, cu nimic mai prejos decat calitatea vinurilor degustate.

Pretul mediu pentru o noapte intr-un hotel de 3 stele in Izmir: 32 de euro.
Pretul unei sticle de vin de calitate medie in Izmir: 5,74 de euro.

Yamanashi, Japonia

Nu multi s-ar astepta ca in tara sake-ului sau a berii Kirin sa existe si o regiune viticola. Bucurandu-se de strugurii roz Koshu, regiunea Yamanashi trebuie inclusa in excursia din Japonia, daca vinul este una dintre placerile calatoriilor. Astazi exista peste 80 de producatori de vin in aceasta zona, chiar daca unii sunt nevoiti chiar sa creeze un fel de „palarii” pentru a proteja butucii de vita de vie.

Excursia va fi cu adevarat inedita datorita peisajului superb, dominat de muntele Fuji care se afla in apropiere. Distanta fata de Tokyo este relativ mica, aproximativ 120 de kilomteri.

Pretul mediu pentru o noapte intr-un hotel de 3 stele in Tokyo: 94 de euro.
Pretul unei sticle de vin de calitate medie in Tokyo: 10,23 de euro.

Maharashtra, India

Tot mai multi romani au inceput sa exploreze diferite parti ale Indiei, dar prea putini stiu ca se pot bucura si de un vin bun, care acompaniaza perfect mancarea specifica locurilor. Binecunoscutul Mumbai face parte din regiunea Maharashtra, o zona in care vinul produs din strugurii din valea Nashik a inceput sa fie exportat si in magazinele din Marea Britanie.

Pretul mediu pentru o noapte intr-un hotel de 3 stele in Mumbai: 48 de euro.
Pretul unei sticle de vin de calitate medie in Mumbai: 8,34 de euro.

Citeste si: Destinatii de vacanta in Spania pentru iubitorii de vinuri

Sursa foto: momondo.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri