Tapas si paella. Cursa cu tauri si meciurile echipei Real Madrid de pe stadionul Santiago Bernabeu. Siesta si fiesta. Picasso si Gaudi. Sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute atractii din Spania, iar lista ramane deschisa. Ceea ce unii turisti cunosc mai putin este ca Spania este al treilea producator de vin din Europa, dupa Franta si Italia. Daca esti mare iubitor de vin (iar daca nu esti poti deveni), in urmatorul concediu in Spania trebuie musai sa degusti din celebrele vinuri spaniole. Va fi o experienta unica!

Cea mai cunoscuta regiune viticola din Spania este Rioja. Acolo vei gasi tempranillo, un soi de strugure rosu, dominant in Rioja, alaturi de garnacha, graciano si mazuelo. Mai putini populari, insa cu un gust fantastic, sunt strugurii albi precum viura, malvasia si garnacha blanca, scrie afar.com.

Regiunile viticole din Spania se intind de la nord, din Galicia, pana in sud, in Alicante, iar producatori sunt de ordinul sutelor. Numai in Rioja sunt inregistrate peste 600 de crame. Podgoriile nationale produc diverse tipuri de vin rosu sec, cu arome puternice, inconfundabile, dar si multe tipuri de vin alb sau roze, cu textura catifelata, aromate sau usor acide.

Asadar, daca planuiesti sa calatoresti in Spania, alege cu atentie regiunea pe care vrei sa o vizitezi, ca sa fii sigur ca nu ratezi o experienta unica intr-una din podgoriile locale. Iata patru regiuni viticole, mai putin cunoscute de turisti, care merita sa le vizitezi in urmatorul concediu in Spania.

Penedes

Foto: Shutterstock.com

Daca esti genul de turist pentru care fiecare zi este o sarbatoare si daca iti place sa deschida o sticla de sampanie in compania prietenilor, atunci Penedes este locul perfect pentru tine. Situat la doar 50 de kilometri de Barcelona, Penedes este una dintre cele mai importante regiuni din Catalonia, in care se gasesc peste 150 de vinarii. Cel mai cunoscut produs din zona este vinul spumant cava. Acesta se produce pe tot teritoriul Spaniei, insa cea mai mare cantitate se produce in Pendes. Cele mai cunoscute tipuri de cava sunt: cava rose, vintage cava si brut cava.

Citeste si: Vacanta in Bulgaria: cele mai populare, dar si cele mai izolate plaje de pe litoralul Marii Negre

Costers del Segre

Foto: Shutterstock.com

Cele mai elegante vinuri spaniole provin din regiunea viticola Priorat, cunoscuta pentru relieful muntos si stancos, unde crame precum Scala Dei produc vinuri cu traditie, premiate. Ceva mai departe de Barcelona, la 2-3 ore de mers cu masina, se afla o zona viticola care si-a castigat un renume la nivel european: Costers del Segre. Acolo se afla 40 de podgorii unde cresc soiuri de struguri garnacha si tempranillo, dar si soiuri frantuzesti precum cabernet sauvignon si syrah. Inchiriaza o masina sau inscrie-te intr-un tur de degustare de vin si exploreaza regiunea Costers del Segre. Pe langa degustarile de vin, localnicii pregatesc pentru turisti mancaruri traditionale, gatite dupa retete originale.

Rueda

Foto: Shutterstock.com

Albarino este un vin alb, cu o aroma de citrice proaspete, popular printre spanioli. Daca esti un iubitor de vinuri, si mai ales de vinuri albe, Rueda este o regiune in care trebuie neaparat sa ajungi. Se afla la o distanta de doar o ora jumatate de mers cu masina, de Madrid (sau o ora cu trenul) si de 30 de minute de Valladolid, un oras turistic in care vei gasi de la restaurante cu mancaruri traditionale, baruri pentru degustari de vin, pana la hoteluri cu servicii de calitate.

Rueda, marginita de Ribera del Duero (o alta regiune viticola de top) si Portugalia, este zona in care se produce cea mai mare cantitate de verdejo, un soi de struguri albi. In regiunea Rueda, verile sunt foarte fierbinti, iar iernile destul de friguroase, motiv pentru care viile sunt sapate adanc in terenul calcaros. Se obtine astfel un vin acid, cu note catifelate de citrice, care se potriveste perfect cu fructe de mare, salate si branzaturi proaspete.

Rias Baixas

Foto: Shutterstock.com

O alta regiune in care se produce vin alb este Galicia, mai putin vizitata de turisti din cauza pozitiei izolate. Din punct de vedere geografic, Galicia se afla deasupra Portugaliei si are iesire la Oceanul Atlantic si la Golful Biscaya. Spre deosebire de restul Spaniei, in Galicia ploua mult, motiv pentru care peisajul este de un verde luxuriant. Chiar si numai din acest motiv, Galicia merita mai multe atentie din partea turistilor. Daca tinem cont si de iesirea la ocean, asta inseamna peste si fructe de mare proaspete, deja putem vorbi de o vacanta reusita.

Vinul predominant in Rias Baixas este albarinos, pe care il poti gasi in peste 60 de podgorii. Cel mai mare oras din regiune este Pontevedra, aflat la o ora de Vigo si Santiago de Compostela, unde poti ajunge usor cu trenul. De acolo, poti inchiria o masina ca sa ajungi mai usor la podgoriile care isi asteapta turistii pentru degustarile de vin.

Citeste si: Numarul strainilor care au vizitat Spania, in crestere. Turismul spaniol, 15% pondere in PIB

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri