Caută pe cineva care să se uite la tine așa cum se uită un român la plajele grecești. De ce sunt românii așa îndrăgostiți de Grecia? Am vorbit cu reprezentanți ai comunității elene din România despre ce înseamnă că românii sunt înnebuniți după țara lor, cum poți „vizita” Grecia în țara noastră și unde merg grecii din România la mare.

Autorităţile de frontieră elene estimează că numărul turiştilor din România preconizat pentru actualul sezon estival va fi de aproximativ 1,4 milioane de oameni, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Asta înseamnă că vara aceasta numărul de turiști așteptați în Grecia este aproximativ cât un București fără sectorul 3, conform comparării cu datele furnizate de Institutului național de statistică.

Weekend-ul trecut m-am întâlnit la Sibiu cu Grupul vocal Dionysos al Comunității Elene din Brașov, pe care i-am întrebat, în pauza dintre concerte, cum vede un grec frenezia românului pentru țara lor. Grupul vocal elen a cântat la evenimentului ASTRA Multicultural care a ajuns în acest an la ediția a a VII-a.

Despre ce cântă și de ce? Aceștia îşi doresc să ducă mai departe valorile culturale, istorice şi artistice ale impresionantei civilizației greceşti. Practic, vor să-ți facă cunoștință cu Grecia din România. După ce și-au terminat concertul i-am întrebat de se sunt românii atât de înnebuniți după Grecia.

„Circula o glumă pe internet care spunea: «Trei zile în Grecia costă cât o omletă la Mamaia, fără șuncă». Grecii au un turism foarte bine dezvoltat. Dacă ești într-un sejur de 7 zile nu există posibilitatea să nu faci excursii în acest timp: cu vaporul sau pe muntele Athos, ai mai multe beneficii decât în România”, spune Doscas Cristache, dirijorul Grupului vocal Dionysos.

Citiți și: Atena, mai mult decât o destinație turistică pentru un city-break.

Muzeul ASTRA,Sibiu

Grecia nu este o țară, este o stare

Doscas Cristache, dirijorul Grupului vocal Dionysos

Un sfat pentru cei care nu au fost niciodată în țara zeilor: dacă nu ai fost niciodată în Grecia până acum, poți face cunoștință cu ea prin comunitățile elene de la noi din țară.

„Poți cunoaște Grecia prin comunitățile elene din România, dar trebuie să mergi acolo ca să o simți cu adevărat. Motto-ul comunității noastre este: «Grecia nu este o țară, este o stare», poți să simți din România stilul și ritmul, dar Grecia e acolo. Noi avem în jur de 22 de comunități de elene în toată țara, cu reprezentanțe în orașele mari, dar și în sate. De multe ori, după ce ne ascultă lumea la diferite festivaluri, ne spune că le-am mărit apetitul pentru Grecia”, adaugă acesta.

Unde merg grecii din România la mare?

Reprezentanții Comunității Elene mi-au spus că se simt la fel de români pe cât se simt de greci. Asta se traduce și în intențiile lor de vacanțe: elenii din România tot români sunt, așa că preferă să meargă în vacanță în Grecia.

„Desigur, mergem și în România la mare. Ne simțim la fel de români precum ne simțim de eleni, așa că vrem să susținem economia de aici. Cu toate acestea, cred că avem sufletul acolo. Cred că românii subestimează cealaltă parte a Greciei, dincolo de apă și nisip”, declară Doscas Cristache.

Suntem mereu cu valizele pregătite pentru alte plaje și alte țări, astfel că uităm uneori că mai avem de vizitat și la noi în țară. Cât de mult nu ne cunoaștem țara și cât de mult se vrea descoperită?

„Cred că e important ca românii să cunoască prima dată România. Sunt multe locuri aici pe care nu le-au vizitat încă”, concluzionează Doscas Cristache.

Muzeul Astra: un sat în care toate comunitățile și-au dat mâna între ele

Dacă și tu vrei să afli mai multe despre România, însă nu ai timp să iei țara la pas, poți începe cu cele 96 de hectare de la Muzeul Astra din Sibiu. Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA este cel mai mare muzeu în aer liber din România şi al doilea ca mărime din Europa. Acesta este îmbogăţit cu minimum patru-cinci monumente în fiecare an.

Chiar dacă nu ești pasionat neapărat de tradiție, cântece populare sau alte obiceiuri, ASTRA Multicultural nu a fost despre asta, a fost despre cum am reușit până acum să trăim cu toții într-o singură comunitate, chiar dacă avem culturi diferite. Fiindcă nu m-am dat niciodată în vânt după tradiții, am vrut să aflu totuși care este scopul conservării acestor tradiții, iar la ASTRA l-am găsit: pentru mine a fost un apel anti-discriminare.

Am văzut diverse comunități (români, sași, maghiari, rromi, lipoveni, greci, sârbi, croați, slovaci etc.), mâncând reciproc din mâncarea altuia, iar asta e o imagine de care avem nevoie ca să nu uităm cât de sănătos este că suntem diferiți. Multicultural nu înseamnă doar porturi tradiționale și mâncăruri pregătite diferit în funcție de regiune, înseamnă și frumusețea de a îmbina mai multe culturi în aceeași comunitate.

ASTRA Multicultural, ediția a VII-a, este un eveniment cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală a Municipiului Sibiu.


Muzeul ASTRA,Sibiu

Citiți și: GALERIE FOTO | Milos, insula grecească cu plaje care poartă numele piraților.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri