Liniile aeriene sunt obligate să plătească compensații pentru zborurile anulate din cauza decesului unui membru al echipajului, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Decizia a fost luată într-un proces privind un zbor din 2019 al TAP pe ruta Stuttgart-Lisabona. Acesta nu a mai plecat din cauză că, cu mai puțin de 2 ore înainte de ora decolării, copilotul a fost găsit mort, în camera sa de hotel. Restul echipajului a anunțat că nu poate lucra, din cauza șocului, iar pasagerii au fost preluați de un alt zbor, 10 ore mai târziu.

Linia aeriană portugheză a refuzat însă să le plătească compensații, invocând caracterul ”excepțional” al situației care o scutește de a plăti despăgubiri. Ca urmare, mai mulți pasageri au apelat la companii de ”air claim”.

Procesul a ajuns la Curtea de Justiție a UE, fiind vorba despre interpretarea unui regulament european. CJEU a decis că TAP trebuie să plătească respectivele compensații, dat fiind că moartea unui membru al echipajului, ”oricât de tragică ar fi, nu e diferită, din punct de vedere legal, de situația în care zborul nu poate fi operat deoarece un membru al echipajului s-a îmbolnăvit cu scurt timp înainte de decolare”.

De asemenea, Curtea a adăugat și faptul că nu poate fi invocat argumentul conform căruia membrul respectiv al echipajului trecuse cu succes toate controalele medicale deoarece ”oricine poate, oricând, pe neașteptate, să se îmbolnăvească sau să moară.”

Fiind vorba de un regulament european și de interpretarea sa, decizia este aplicabilă și în România. Deci, dacă vi se anulează zborul dintr-un astfel de motiv, aveți dreptul să cereți compensații liniei aeriene.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri