Valoarea combinata a celor mai valoroase 50 de branduri romanesti a crescut cu 17% fata de anul trecut, pana la 5 miliarde euro – conform raportului publicat de Brand Finance, cea mai mare firma independenta globala de eveluare de brand. Sporul este de patru ori mai mare decat cresterea de 4.1% a economiei romanesti in ansamblu — inca o confirmare ca brandurile puternice depasesc in performanta restul economiei.

David Haigh, CEO Brand Finance, comenteaza:

"Brandurile puternice cresc cu mult peste ritmul economiei nationale – iar companiile cu branduri puternice creeaza valoare chiar si cand cresterea economica incetineste. Se contureaza o dinamica solida a brandurilor romanesti de top, care le pregateste pentru provocarile viitorului".

Brandul auto Dacia isi mentine pozitia de lider pentru al treilea an la rand, cu o valoare de 1.320 milioane euro, in crestere cu 6% fata de anul trecut. Dacia este si unul dintre putinele branduri romanesti prezente in clasamentele globale — fiind clasata pe locul 59 in clasamentul Brand Finance Auto 100 2019.

Dintre primele 10 branduri, noua au inregistrat cresteri in valoare, singura scadere fiind inregistrata de Electrica - minus 8%, ceea ce o duce cu un loc mai jos, pe pozitia 10. BCR a iesit din top 10 anul acesta, cu o scadere de 6% a valorii de brand. Pe fondul cresterilor in sectorul de petrol si gaze, brandurile Petrom si Rompetrol au crescut cu 49% si respectiv 44% – Rompetrol intrand pentru prima oara in top 10.

DIGI (RCS&RDS) si-a consolidat valoarea de brand, depasind 200 milioane euro, dupa o crestere de 9% – si a marcat o premiera pentru un brand de telecom romanesc, intrand in clasamentul global Brand Finance Telecoms 300 2019.

Pe locul 5, Banca Transilvania urca o pozitie si isi mentine titlul de cel mai valoros brand bancar romanesc — evaluat la 208 milioane euro, in crestere cu 41%, fiind singura banca romaneasca inclusa in clasamentul global Brand Finance Banking 500 2019.

Sectorul de retail si cel bancar domina clasamentul

Sectorul de retail (inclusiv e-commerce) a continuat sa genereze cea mai mare valoare de brand – un total de 1.379 milioane euro, cu o remarcabila crestere anuala medie de 27%, si cu cele mai multe dintre cele 11 branduri prezente in crestere. Cele mai valoroase intre acestea sunt platforma de e-commerce eMAG si retailerul Dedeman (care ramane cel mai valoros brand cu actionariat 100% romanesc) — ambele cu cresteri semnificative, de 27% si respectiv 34%. Brandul de retail farmaceutic Catena a inregistrat cea mai spectaculoasa crestere anuala – de 61% – in timp ce, in aceeasi categorie, Sensiblu este singurul brand de retail care a scazut in valoare (minus 26%).

Brandurile bancare continua sa ocupe un sector puternic in studiul Brand Finance Romania 50, ocupand doua din primele zece locuri, chiar si dupa iesirea brandului Bancpost ­– care a fost achizitionat si consolidat in Banca Transilvania. Astfel, sectorul bancar a generat 489 milioane euro in valoare de brand dar cu o evolutie inegala – Banca Transilvania si BRD au inregistrat cresteri solide, pe cand BCR si CEC Bank au coborat in clasament ca urmare a scaderii in valoare.

Nou si vechi, intrari si iesiri

Brandurile noi, create de sectorul privat in ultimii 28 de ani, ocupa mai mult de jumatate din locurile acestui clasament, generand o valoare de brand de aproape 2,5 miliarde euro.

Cat despre brandurile vechi romanesti, atrage atentia tendinta de scadere a brandurilor detinute de stat, care pierd valoare si aluneca spre baza clasamentului. Branduri ca CFR, Tarom sau TVR (cel din urma iesind din top 50 in acest an) au pierdut peste 20% din valoare fiecare fata de clasamentul anterior. Chiar daca valoarea de brand nu este reflectata in bilant, neglijarea brandului se traduce in efecte tangibile cum ar fi scaderea moralului organizational si a relevantei pe piata, urmate de diminuarea performantei economice si a valorii de business.

Sase branduri au intrat anul acesta pentru prima oara intre primele 50, dinamizand peisajul acestui clasament. Cel mai valoros nou intrat este brandul de logistica Aquila, cu o valoare de 27 milioane euro; ceilalti nou-intrati sunt retailerul Romstal, brandurile alimentare Boromir si CocoRico, brandul de distributie de combustibili Oscar si brandul de bere Ciuc.

Inevitabil, pentru fiecare brand care intra in clasament, un alt brand trebuie sa-l paraseasca. Anul acesta nu se mai regasesc in clasament brandurile Bancpost (achizitionata si consolidata in Banca Transilvania), Tinmar – care navigheaza o piata de energie foarte turbulenta - si brandurile AKTA, Terapia, Dona si TVR, care au scazut in valoare.

Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance Romania, comenteaza:

"Tabloul celor mai valoroase branduri romanesti este impresionant, dar rezervorul de valoare este mult mai extins; dincolo de top 50, peisajul brandurilor este tot mai dinamic, iar multe branduri cresc rapid in valoare."

Puterea portofoliilor

In plus fata de analizarea brandurilor individuale, Brand Finance include in studiul anual si cele mai valoroase 10 portofolii de branduri, evaluate pentru acele companii care exploateaza mai mult de un brand pe piata. Aceste 10 portofolii prezentate cuprind peste 40 de branduri locale cunoscute, dintre care cele mai valoroase sunt deja incluse in clasamentul individual.

Evaluat la 176 milioane euro, Ursus Breweries continua sa conduca topul portofoliilor, cu trei branduri prezente si in clasamentul individual, incluzand berea Ursus (42 milioane euro) si berea Timisoreana (70 milioane euro) — cel mai vechi si mai valoros brand de bere local. Cele 10 portofolii, valorand impreuna 664 milioane euro, sunt aceleasi ca si in clasamentul precedent, si toate au inregistrat cresteri ale valorii — cu o medie remarcabila de plus 20% fata de anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri