Filmul Jobs: 10 motive pentru care orice tanar trebuie sa-l vada

Sunt de acord cu cei care afirma ca antreprenorul Steve Jobs merita mai mult decat ce ofera filmul “Jobs”, care va avea premiera maine in Romania, astfel incat merita sa ne punem speranta si in pelicula de anul viitor a lui Aaron Sorkin, nimeni altul decat scenaristul “The Social Network”, filmul din 2010 despre Facebook. Dar, pana atunci, tinerii din Romania ar trebui sa citeasca biografia lui Walter Isaacson si sa vada “Jobs”, cu titlul adaptat local "Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea".

Cred ca tinerii din Romania sunt mai disponibili sa urmareasca un film decent decat sa citeasca o carte extraordinara ori sa se uite la o emisiune TV buna decat sa citeasca o publicatie economica care prezinta povestile de business ale antreprenorilor relevanti. Sper ca multi dintre tinerii care vor citi acest articol sa vada “Jobs”si ca nu vor aborda filmul neaparat ca o opera cinematografica. Filmul nu este complet, nu pare ca va primi multe distinctii, dar contine numeroase elemente utile tinerilor care vor sa-si puna ideile si sperantele in aplicare.

Iata 10 motive pentru care iti recomand sa vezi filmul, iar daca l-ai urmarit astept cu interes opiniile tale.

1. In primul rand, vei dori sa vezi filmul pentru ca … esti fan Steve Jobs si Apple.

Iti vei dori sa vezi filmul pentru ca esti unul dintre admiratorii, criticii sau observatorii lui Steve Jobs. Ai citit din scoarta in scoarta biografia lui Steve Jobs, ai lecturat multe articole despre fondatorul Apple, esti utilizator de iPhone, iPod, Mac ori iPad, stii cine este Mike Markkula sau doar il placi foarte mult pe partenerul lui Jobs, Steve “Woz” Wozniak, asa ca te-ai decis sa vezi pelicula “Jobs”.

Sa presupunem ca nu esti fan Steve Jobs, ba chiar ai argumente serioase pentru care nu-ti place fondatorul Apple. Merita, totusi, sa vezi filmul. Uite ce poti castiga in schimbul pretului platit pentru un bilet la film.

2. Vei calatori din fotoliul de cinema pe ruta Idee-Succes. Drum bun!

Mentorii, profesorii, intreprinzatorii de succes si cei care invata constant din esecuri iti descriu drumul pe care ca viitor sau actual antreprenor il poti parcurge din statia “Start” pana la destinatia “Succes”. Te sfatuiesc sa privesti filmul “Jobs” ca o calatorie de doua ore si sapte minute cu trenul, un intercity care te duce prin cele mai importante statii ale antreprenoriatului: Idee, Motivatie, Vanzari, Context, Amenintari, Provocari, Finantare, Oportunitati, Marketing, Strategie, iarasi Vanzari si putin de Carisma.

3. Vezi descoperi generatia “exceptionalilor” nascuti la jumatatea anilor ’50.

Filmul “Jobs” face prin intermediul lui Steve Jobs portretul unei generatii cheie din istoria antreprenoriatului. Malcolm Gladwell explica in cartea “Exceptionalii” prin studii de caz si exemple diverse cum nu reuseste cel mai destept, ca succesul nu inseamna doar decizii si eforturi. Exceptionali sunt cei carora li s-au oferit oportunitati. Daca analiza lui Gladwell ii vizeaza pe magnatii software din Sillicon Valley care s-au nascut in jurul anului 1955 (Steve Jobs, Bill Gates, Eric Schimdt, Steve Ballmer), filmul “Jobs” se concentreaza pe atmosfera anilor ’70, cand generatia lui Steve Jobs si a lui “Woz” a inceput sa se dezvolte profesional. Iti va fi usor, ca spectator, sa intri in pielea inginerilor din Valley.

4. Vei fi martorul unor momente Evrika. Vei spune “Uite cum ei au gasit!”

“Un lucru se naste din alt lucru, momentele Evrika sunt foarte putine”, crede Anish Kappor, un sculptor si filozof indian. Acele cateva momente Evrika din viata antreprenorului sunt redate in “Jobs” si, pentru ca in film simti placile de baza ori dispozitivele de frecventa create de Woz, practic ajungi sa admiri o parte din produsele lansate de Jobs. Iti va fi mult mai usor sa intelegi ca pentru a gasi un lucru trebuie mai intai sa-l cauti si ca este mai posibil sa ajungi la o experienta antreprenoriala unica cu cat vei face mai multe lucruri. Regizorul Joshua Michael Stern reuseste in pelicula “Jobs”, asemenea regizorului David Fincher si a scenaristului Aaron Sorkin in “The Social Network”, sa prezinte cum este gasit momentul Evrika. Daca ti-a placut emotia lui Mark Zuckerberg atunci cand gasea idei noi, atunci trebuie sa vezi si “Jobs”.

5. Vei intra in pielea unui antreprenor capricios.

Din “Steve Jobs. Omul care a schimbat lumea" vei intelege mai usor decat din carti ori din articole ce inseamna personalitatea volatila a unui antreprenor. Prin intermediul tehnicilor dinamice specifice cinematografiei (practic, personalitatea eroului se schimba radical la fiecare sfert de ora, iar multe trasaturi sunt diferite de la o secventa la alta), vei descoperi, spre exemplu, modul capricios in care Steve Jobs isi trata oamenii din propria echipa. Personajul Steve Jobs trece in film prin mari schimbari de dispozitie de la o secventa la alta, astfel incat regizorul scoate in evidenta bipolaritatea care a caracterizat profilul psihologic al lui Steve Jobs, asa cum reiese din biografia sa.

6. Vei intelege miza preturilor pentru antreprenori.

Teoria economica sanatoasa ne spune ca notiunea de pret “echitabil” este lipsita de orice semnificatie stiintifica. Preturile de piata sunt determinate de judecatile de valoare ale indivizilor, asa cum actioneaza acestia in realitate. Doua scene din film (dialogul dur intre John Sculley, CEO la Apple, si Steve Jobs si cadrul in care Jobs face calcule in biroul sau) ilustreaza convingator miza antreprenorului in stabilirea preturilor, intreprinzatorul fiind in calitatea sa de antreprenor - supus intotdeauna intregii suprematii a consumatorilor.

Sa recapitulam dezacordul puternic produs intre cei doi de stabilirea pretului computerului Macintosh: produsul a fost conceput cu o valoare de o mie de dolari, dar schimbarile de design facute de Jobs au dus la cresterea costurilor, astfel incat pretul agreat era de 1.995 de dolari. Totusi, John Sculley, proaspat recrutat de Jobs de la conducerea Pepsi, a decis sa mai adauge 500 de dolari la pret din cauza lansarii si a campaniei uriase de marketing. De aici furia lui Jobs, care voia sa realizeze o revolutie cu ajutorul Macintosh, nu sa stoarca de bani consumatorilor.

Analiza actiunii umane, in cazul de fata scena cu disputa dintre Jobs si Scully, arata ca un lucru fundamental care caracterizeaza antreprenorii este ca acestia urmaresc in mod deliberat sa produca anumite schimbari: asta vrea sa faca si Steve Jobs, o revolutie, iar cele doua scene din film descriu incapatanarea fondatorului Apple.

7. Vei intelege cum e sa lucrezi cu investitorii.

In Statele Unite exista multi investitori profesionisti sau business angels de la care antreprenorii perspicace obtin bani prin abordari inteligente. In Romania avem exemple putine de investitori dispusi sa investeasca in start-upuri, asa ca merita urmarite cu atentie experientele lui Steve Jobs cu investitorii.

In practica, sunt cateva minciuni pe care antreprenorii le spun investitorilor, iar Ashton Kutcher prezinta natural astfel de tehnici de manipulare, una dintre acestea fiind: “Avem deja cativa investitori care ne fac alte oferte”.

De altfel, pe langa relatia lui Jobs cu Wozniak, doua sunt legaturile evidentiate succint in film: relatia cu Mike Markkula, primul investitor si presedinte important al companiei Apple, si legatura profesionala cu Arthur Rock, un investitor legendar si influent din domeniul tehnologiei, care a facut parte din consiliul director la inceputurile companiei Apple.

8. Vei descoperi arta gestionarii unui board.

Unul dintre subiectele putin explicate in ecosistemul antreprenorial din Romania este “arta” organizarii unui board. Aceasta realitate deriva mai ales din faptul ca obtinerea investitiilor din exterior este aproape imposibila pentru un antreprenor roman. Cateva scene cheie din “Jobs” evidentiaza fundamentele gestionarii unui board director. De la incarcatura emotionala a votului pana la natura competentelor diferite ale membrilor din board, scenele scurte din “Jobs” prezinta publicului complexitatea unui consiliu de administratie. Sa luam doar doua exemple:

I. in fiecare board trebuie sa fie acoperit rolul patern de o autoritate linistitoare in consiliu (practic, Arthur Rock este cel care aduce cu sine o experienta bogata, ajutand la medierea problemelor) si II. tehnica obtinerii feedback-ului inainte pentru a pregati membrii-cheie inainte de o decizie-cheie. Unul dintre lucrurile pe care Steve Jobs le-a invatat era importanta detinerii unui consiliu director capabil sa inteleaga initiativele strategice ale conducatorului companiei, iar filmul “Jobs” descrie consecvent aceasta preocupare a fondatorului Apple.

9. Vei fi fascinat de arta negocierii si “lectia mainii”.

In opinia mea, Ashton Kutcher reuseste sa intre in pielea lui Steve Jobs. Multi contesta, inclusiv "Woz", prestatia actorului de 35 de ani si il considera prea tanar pentru acest rol, dar eu am simtit ca Ashton Kutcher s-a documentat si a invatat, spre exemplu, “lectia mainii”: Steve Jobs era fascinat de abilitatile uimitoare ale mainii umane, fiind captivat de mana si de felul in care aceasta conlucra cu bratul. Comunicarea non-verbala este esentiala intr-o negociere, detaliu care trebuie stiut de orice tanar antreprenor, iar gesturile lui Kutcher merita studiate. Urmareste doar negocierea de mai jos cu primul client din viata antreprenorului Steve Jobs.

10. Vei urmari un cuplu de antreprenori complementari.

Relatia de prietenie si de parteneriat intre cei doi Steve extrem de diferiti este prezentata constant in filmul “Jobs”: vedem un Wozniak care creeaza inventii extraordinare, fara a astepta mare lucru in schimb, si un Jobs care identifica modalitatile creative de a le face prietenoase cu utilizatorii. Desi Woz contesta multe detalii din acest film, relatia dintre cei doi este singura legatura inter-umana descrisa pe indelete in pelicula lui Joshua Michael Stern, altele importante fiind pur si simplu ignorate (relatia cu tatal ori cea cu Bill Gates).



Sper sa-ti placa filmul “Jobs”, sa-l urmaresti atent si sa gasesti relevant cel putin unul dintre motivele de mai sus. Sunt curios care va fi “lentila” prin care vei analiza primul film post-mortem despre proiectele omului care a trasat viitorul tehnologiei si a schimbat lumea pentru totdeauna.

Setari Cookie-uri