2 / 4

Cine a angajat in 2009?

Dupa reajustarea bugetelor de resurse umane, primele proiecte taiate de pe lista vizau recrutarile de volum, pentru posturi putin specializate si pentru job-uri entry-level. Anul 2009 a adus locuri de munca pentru tineri cu precadere in industriile outsourcing, IT, vanzari, inginerie si retail.

„Posturile entry-level exista inca in numeroase industrii: serviciile externalizate (ceea ce numim BPO sau SSC sau call-center) nu au fost afectate dramatic de criza si cresc inca, in IT se mai fac angajari, iar in vanzari, farma, asigurari, retail, FMCG inca se mai cauta personal fara o bogata experienta in munca. Daca vorbim de muncitori, atunci mai exista si companii de productie care fac angajari, de exemplu companii din automotive (furnizorii care livreaza echipamente pentru modele inca bine vandute) sau telecomunicatii”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera & Makler.

Chiar daca industriile ofertante pentru aceste tipuri de slujbe nu si-au inchis cu desavarsire portile, volumul de pozitii vacante a scazut semnificativ fata de anul 2008. “Numarul ofertelor in industriile care recrutau pentru aceste pozitii, au scazut cu 40% in acest an”, potrivit Mirelei Marinescu, recruitment manager in compania de resurse umane APT.

In segmentul IT, unul dintre vedetele anului 2008, oferta de angajare pentru juniori a inregistrat o scadere de 80%, potrivit Ariadnei Sutac, manager HR al companiei de recrutare in domeniul IT BrainSpotting. “In plus, din datele disponibile in mediul online, se poate observa ca pozitiile de nivel junior pentru care se recruteaza reprezinta in jur de 5% din totalul posturilor disponibile”, completeaza Sutac.

Desi recruiterii se asteptau la o revigorare a pietei spre sfarsitul anului si la cresterea numarului de slujbe entry-level, piata fortei de munca s-a mentinut in aceeasi parametri. Nici segmentul slujbele in regim temporar, care altadata completau bugetele absolventilor in perioada sarbatorilor, nu a inregistrat cresteri semnificative.

Potrivit lui Toth, volumul ofertelor pentru tinerii absolventi va stagna in primul semestru al anului 2010, urmand sa perceapa o crestere de cel mult 10% catre sfarsitul anului. “Cred ca pentru urmatorul an rapiditatea in procesele de angajare nu va mai fi o caracteristica prea des intalnita", sustine Toth.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri