2 / 4

Actualul Cod al Muncii, bun in teorie, neaplicabil in practica

Pe langa problemele ridicate de conditiile de concediere a personalului, companiile se confrunta cu reglementarile vagi in ceea ce priveste clauzele de neconcurenta si de instruire profesionala.

Potrivit actualei legislatii, un angajat este obligat sa restituie contravaloarea cursurilor de instruire numai daca numarul acestora este mai mare de 60, pe parcursul unui an calendaristic, sau daca angajatorul a stipulat in anexele contractului individual de munca clauze explicite privind conditiile de instruire a personalului.

"Costurile de instruire ale unei companii sunt mari si daca trimite 50 de oameni in week-end,
pentru training. Este incorect ca angajatul sa returneze banii investiti in training numai daca acesta a efectuat peste 60 de zile de instruire. In plus, sunt angajati care, imediat dupa perioada de training isi dau demisia si se angajeaza la concurenta. Ar trebui limitate cumva aceste abuzuri ale angajatului”, mentioneaza Daniela Necefor, general manager al companiei de executive search Total Business Solutions (TBS).

“Codul Muncii, in varianta actuala, este asemenea sistemului de educatie. Bun in teorie, dar neaplicabil in practica. Teoretic, poti concedia salariatul, dar procedurile sunt atat de anevoioase, incat te lasi pagubas. Angajatul plateste contravaloarea trainingului, numai daca a fost instruit mai mult de 2 luni. Dar aproape nimeni nu sta atat de mult in training, in mediul privat », explica Vilceanu.

El afirma ca rigiditatea legislatiei a impins angajatorii catre singura solutie viabila – negocierea cu angajatul, atunci cand se doreste desfacerea contractului de munca. “Din cauza strictetii Codului Muncii, angajatorul prefera sa dea unul – doua salarii la negru, asa incat angajatul sa semneze de bunavoie demisia”.

O schimbare a Codului ar putea legaliza ceea ce deja se intampla in practica - daca angajatorul plateste "despagubiri", poate concedia personalul de care nu are nevoie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri