3 / 5

Noul sef al Busei vrea sa convinga firmele sa ridice bani din piata. Antreprenorii vor sa vada mai intai "coada" la listari

Finantarea prin intermediul bursei este in prezent ultima varianta pe care antreprenorii o iau in calcul atunci cand au nevoie de bani, arata studiul EY.

Ludwik Sobolewski, noul director general al Bursei de Valori Bucuresti, afirma ca vrea sa schimbe acest lucru, insa pana sa ii convinga pe oamenii de afaceri sa isi listeze companiile va mai avea mult de lucru.

„Eu nu exclud listarea pe Bursa. Daca as avea nevoie de finantare pentru un proiect foarte important al companiei in mod evident as lua in considerare si vanzarea unui pachet de actiuni pe Bursa. Totusi, noua la Fan Courier ne place sa fim in trend. Vreau sa vad un trend al listarilor, un trend al antreprenorilor interesati sa isi aduca firmele in piata de capita”, a spus Felix Patrascanu, fondator al companiei de curierarat Fan Courier.

La randul sau, Sobolewski a declarat ca in urmatoarele saptamani va fi demarat si primul IPO din ultimii cinci ani al unei companii private romanesti, facand evident referire la listarea producatorului de materiale de constructii Adeplast.

Intrebat despre masurile pe care le va lua pentru atragerea in piata a companiilor antreprenoriale, Ludwik Sobolewski a declarat ca Bursa de la Bucuresti trebuie sa isi reformeze segmentul destinat acestora, situatia actuala nefavorizand nici opertorul de piata, nici societatile in sine.
„In Romania, teoretic exista companii listate din aceasta categorie (n.red. IMM) insa nu pot spune ca situatia actuala este benefica pentru ele sau chiar pentru Bursa. Sistemul trebuie reformat; cel mai usor cred ca ar fi sa atragem noi companii antrepronoriale intr-un mediu nou format si care sa fie in acelasi timp reglementat”, afirma Sobolewski.

Emisiunile de obligatiuni ar trebui de asemenea sa fie luate serios in considerare de companiile romanesti care vor finantare, subliniaza Mihai Purcarea, Chief Investment Officer Erste Asset Management.

„Anul trecut am investit 200 mil. euro majoritatea in obligatiuni care din pacate au fost straine. Am prefera ca aceste sume sa se duca spre companiile romanesti. Este o solutie de finantare foarte buna pentru antreprenorii care nu vor sa renunte la actiuni si care in acelasi timp isi doresc sa atraga bani pe o perioada mai mare decat un credit bancar o poate permite”, a mentionat oficialul Erste AM.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri