2 / 11

Felix Patrascanu, curierul care a fondat cea mai mare firma de curierat

Felix Patrascanu, CEO si fondator al cele mai mari firme de curierat din Romania, a urmat Facultatea de Drept din Bucuresti intrucat isi dorea sa ajunga avocat, insa a renuntat la acest vis pe parcurs. De fapt, in studentie s-a angajat prima data in curierat, cu gandul de a ramane o perioada scurta. A fost curier pentru cateva luni si a evoluat in firma respectiva pana la pozitia de director executiv.


In 1997 a plecat de la firma, urmand sa lucreze in alta companie. Intre timp, insa, in peisaj au aparut prietenii sai din copilarie, Adrian si Neculai Mihai. Asa a inceput povestea Fan Curier. Felix Patrascanu isi aminteste, ca si cum a fost ieri, ca in ianuarie 1998 a taiat prima factura primului client. 18 ani mai tarziu, Fan Courier estimeaza o cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro.


"Niciodata nu m-am gandit ca am sa ajung antreprenor, ba mai mult din clasa a 5-a ma gandeam sa ajung un judecator vestit, un magistrat, un avocat. Oricum, cu stiintele juridice cochetam foarte tare. Mi s-a parut mie ca a imparti dreptate intr-o tara este ceva extraordinar. M-am pregatit pentru asta tot liceul, tot timpul, pana am deschis compania. Eram student cand m-am angajat prima oara in curierat, cu gandul de a sta o perioada scurta, o luna - doua, pana imi dadeam licenta si pe urma sa imi caut jobul mult visat. Am inceput Facultatea de Drept din Bucuresti in 1990 si la sfarsitul anului 1994, inainte sa dau licenta, m-am angajat pentru cateva luni pentru ca eram casatorit si aveam nevoie de bani. Asa am ajuns in curierat, prin 1994", a explicat Felix Patrascanu, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.


In primii ani, Pastrascanu a fost implicat 110%. Muncea peste 15 ore pe zi, uneori 18 ore, dormea 3-4 ore pe noapte. Statea la birou si in weekend. "La inceput trebuia sa fiu la toate butoanele. Nu lasam pe nimeni sa gestioneze business-ul. In prezent, petrec mult mai putin timp cu business-ul si mult mai mult cu familia. Un antreprenor in momentul de fata trebuie sa aiba timp sa se gandeasca si sa fie detasat de foarte multe lucruri, care pot fi facute poate mult mai bine de catre altii. Si aici intervin aproape cei 40 de manageri din firma, care au fost angajati pe diverse domenii si au fost invatati sa gandeasca intraprenorial. Si atunci imi rezerv foarte mult timp pentru a gandi strategii, a vedea trendurile pietei".


Pana cand si-a dat seama ca ar trebui sa le dea voie managerilor sa gandeasca si sa deleg cat mai multe lucruri.


Atunci am realizat cate idei valoroase ale oamenilor am pierdut pentru ca nu le ascultam. Acum imi doresc foarte tare sa fiu consiliat de managerii nostri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri