3 / 6

Cresterea salariilor, necorelata cu boom-ul pietei

In ceea ce priveste salariile personalului din constructii, acestea nu sunt corelate intotdeauna cu boom-ul pietei, iar unele companii fac eforturi de a-si pastra angajatii prin maririle salariale anuntate, care reflecta insa ritmul de crestere al salariilor in general.

“La noi, cresterea salariilor a tinut cont de cresterea salariilor pe piata pe care activam. Daca nu ne aliniem la preturile pietei, atunci oamenii pleaca la alte firme care platesc mai bine. Cresterea salariilor in Romania nu tine cont de cresterea pietei pe care activam, ci de cresterea salariilor in general. Cresterea pietei are ca rezultat cresterea volumului de investitii, iar cresterea salariilor are ca rezultat deficitul de forta de munca care este mare pentru mai multe domenii cum ar fi constructiile, IT”, justifica Marian Pirvu (foto), director general ArcelorMittal Construction Romania, parte a grupului ArcelorMittal, cel mai mare producator european de sisteme si solutii din otel pentru constructii.

Astfel, cresterea salariilor in cadrul companiei ArcelorMittal Construction Romania, cu o medie de 20%, a fost aceeasi pentru tot personalul, indiferent de piata pe care activeaza (constructii rezidentiale, industriale, civile), luandu-se ca indicator comun pretul pietei fortei de munca si nu cresterea pietei constructiilor.

“Evident, exista o legatura intre aceste lucruri, insa deficitul de forta de munca a inceput cind muncitorii au plecat sa lucreze in afara, cu mult inainte de aderare. Cresterea pietei constructiilor a inceput de trei ani, cu un an inainte de aderarea la UE”, explica Pirvu, adugand ca fondul de salarii s-a majorat in acest an cu 60%, in urma angajarilor din ultimul an.

Evident, si salariile din constructii variaza in functie de zona geografica si responsabilitati, iar in Bucuresti acestea sunt sensibil mai mari decat in celelalte zone ale tarii. La ArcelorMittal Construction Romania, personalul de baza, reprezentat de muncitorii din sectiile de productie, are un salariu minim de 1.300 lei brut, cei mai bine platiti fiind oamenii din vanzari care sunt si greu de gasit in numar mare, spune Pirvu.

Totusi, avand in vedere sezonalitatea lucrarilor in constructii, se poate vorbi de o sansa in plus a salariatilor care lucreaza in perioade foarte solicitante? “Pentru perioadele de virf angajam personal cu contract de munca pe perioada determinata. Acest personal are aceleasi conditii de angajare cu personalul permanent”, continua directorul general ArcelorMittal Construction Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri