3 / 4

Piata locala de vin, departe de potentialul maxim

Piata de vin din Romania se situa anul trecut in jurul valorii de 500 milioane de euro, in crestere cu peste 11% fata de 2007.

"Piata locala de vin este una emergenta, o piata care nu si-a atins nici pe departe potentialul maxim. Chiar daca contextul economic actual este unul defavorabil consumului, piata vinului isi va continua trendul ultimilor ani. Poate ritmul nu va mai fi acelasi, dar trendul se va pastra. Un alt argument important pe care-mi bazez afirmatiile este faptul ca multe din investitiile anilor trecuti din industria vinului isi vor arata roadele incepand cu 2009, iar acesta este un atu al acestei piete si al jucatorilor care au investit", sustine Daniel Negrescu.

Anul trecut, industria de profil nu a resimtit acut efectele crizei financiare intrucat sursele de finantare erau stabilite inainte ca aceasta situatie sa ia amploare.

"Din pacate, lumea economica de acum este foarte fragila si problemele unei verigi din lantul produsului catre piata, devin din ce in ce mai repede si mai accentuat problema intregului sistem. Piata de vin este una destul de constanta ceea ce in contextul de fata este un avantaj, ea nu cunoaste salturi majore intr-un sens sau in altul. Daca lucrurile continua asa mai mult timp, vor aparea si modificari in consum, probabil printr-o migrare a consumului catre economic", afirma Negrescu.

In opinia acestuia, din cauza schimbarilor economice vor exista modificari ale comportamentului de consum, care, la randul lor, se vor transmite mai departe intr-o restructutare a pietei in sensul redimensionarii ponderii diverselor segmente in functie de pret.

"Murfatlar are prevazute pentru 2009 modificari in politica de pret, insa acestea sunt bazate exclusiv pe decizii strategice si previziuni asupra cererii. Cu siguranta pretul va fi elementul care va suporta o presiune foarte mare in 2009. Insa aceasta va fi antagonica, de crestere din partea producatorilor si de scadere din partea consumatorilor. Cine nu va putea mentine echilibrul va iesi de pe piata", declara oficialul Murfatlar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri